Clatite cu varza murata si sos de avocado

Placintele cu varza murata, morcov si marar sunt in topul preferintelor mele dupa cele cu branza (dulci/sarate). Astazi nu o sa scriu o reteta de placinte ci de clatite cu varza murata. Pe langa faptul ca este gustoasa, varza murata este extrem de sanatoasa si puternic alcalina. Este cea mai ieftina sursa de probiotice si singura care contine vitamina B12. In plus, varza murata este apreciata in toata lumea, nu doar la noi in Romania.
Aceste clatite cu varza murata sunt foarte usor de facut, nemaipomenit de delicioase si consistente. Se pot face atat cu ou cat si fara.
Pentru ca in ultimul timp mi-am alimentat frigiderul cu mult kimchi, asta am folosit si in reteta de astazi. Insa daca nu aveti kimchi (o reteta coreeana de varza murata), cu o seara inainte de a prepara clatitele amestecati marza murata tocata marunt cu usturoi maruntit, boia de ardei dulce, fulgi de chili si ghimbir maruntit. 
Chiar daca nu sunteti fan al verzei murate/kimchi, cu siguranta veti iubi aceste clatite. Pana si sotul meu care mereu stramba din nas cand ii pomeneam de kimchi, i-au placut enorm clatitele servite cu sos de avocado si branza cottage. Poate suna ciudat combinatia, insa ingredientele merg mana in mana si nici nu fac ravagii in stomac. Saptamana asta, am facut clatite cu kimchi de trei ori si inca nu m-am saturat ;)).
Ingrediente (12 buc.):

- 9 linguri cu apa
- 5 linguri cu faina integrala de grau/orez
- 3 fire de ceapa verde
- 2 linguri cu moare (zeama de varza murata)
- 1 mana de kimchi (se gaseste online) sau varza murata taiata marunt si amestecata cu boia de ardei, chili si ghimbir maruntit (optional: pudra de alge kelp)
- 1 lingura cu sos de soia
- 1 lingura cu ulei de susan
- 1 ou
- jumatate de morcov.
Pentru servire:
- jumatate de avocado
- 3 catei de usturoi
- 1 lingurita cu mustar
- optional: branza cottage
- optional: pepperoni/bacon.
Mod de preparare:
1. Intr-un bol se bate oul bine apoi se amesteca cu uleiul de susan, sosul de soia, moarea, faina si putin cate putin se adauga apa. Se bate bine cu telul pana se obtine o compozitie omogena iar la final se adauga morcovul taiat marunt, ceapa verde taiata cubulete si kimchi tocat.
2. Pasta de avocado: cu o furculita se paseaza avocado, se amesteca cu mustarul si usturoiul maruntit cu presa. Se lasa la rece pana la servire.
3. Se incinge o tigaie antiaderenta unsa cu putin ulei si cu ajutorul unei linguri se toarna cate putin din compozitia de clatite. Se poate face o clatita de diametrul tigaii, insa eu am ales sa fac cate 3 mai micute pentru a obtine mai multe bucati individuale.

Aceste mini clatite aburinde, se servesc: sosul de avocado si branza cottage/crema de branza sau cu firmituri de bacon prajit/pepperoni, cu sos se soia incalzit si amestecat cu otet de orez si ulei de susan.
Pot fi servite pe post de gustare, aperitiv sau cina. O explozie de arome!
Alta reteta cu kimchi: paste umplute cu carne de vita si kimchi.
Savurati cu placere!

Comentarii