Placinta de pere si mere

Acu 2 ani nu prea mancam fructe, mere doar o data pe luna sau chiar deloc, placinte si prajituri de fructe nici atat, nu ca nu-mi placeau dulciurile, le ador, doar ca fructele nu prea le iubeam eu. De cand am intrat la facultate am inceput sa dau importanta mai mult sfaturilor mamei mele care ma batea la cap mereu sa mananc fructe, sa mananc dimineata s.a, abia atunci am simtit ca-mi lipseau;)). Si treptat am inclus in meniul meu zilnic cat mai multe, si adevarul a fost ca  m-am simtit ceva mai bine, deoarece pe timpul liceului aveam dureri de cap in fiecare zi asta si datorita faptului ca nu mancam dimineata. Si dupa cum ziceam de cand am intrat la facultate totul s-a schimbat. Si intr-o vizita la bunica mancasem aceasta placinta de care m-am indragostit pe loc;)), pot sa zic ca am pierdut multe bunatati facute in casa, le preferam pe cele de la magazin si cofetarii dar acu s-au inversat rolurile si e mult mai bine. Poti manca o placinta intreaga ca nu patesti nimic chiar daca are zahar(referitor la greutate, cel putin eu n-am patit nimic cand am infulecat una intreaga;))). Am invatat multe retete de la bunica, acu o mai invat si eu cateva trucuri, retete ca-i foarte doritoare de noutati. La inceput nu le accepta,dar cand ma mai duceam in vacante la dansa vedeam ca-mi urma sfaturile care altadata le refuza ca zicea ce stiu eu...Pot sa zic ca am cea mai buna bunica din lume, am ce invata de la ea, e foarte amuzanta, ii face pe toti cei din jurul ei sa rada de se prapadesc, le da sfaturi, se implica in tot ce o inconjoara. Pe ea te poti baza, nu-i o bunica plictisitoare. Chiar vara asta m-o mai invatat o reteta noua care o s-o pun si aici pe site.
 Placinta de pere si mere
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 750 g faina
- 150 g zahar
- 100 ml ulei
- 3 oua
- 2 pliculete zahar vanilat
- 1 pliculet praf de copt
- 1 lingurita zeama de lamaie sau otet
- lapte sau iaurt
- sare.
Sirop pentru uns:
- 1 lingura de apa
- 1 lingura de zahar.
Pentru umplutura:
- 800 g pere
- 200 g mere
- 1 cana de zahar
- 1lingurita de miere.
Mod de preparare:
Aluatul: Se bat spuma ouale cu zaharul simplu si cel vanilat, se adauga uleiul, prafiul de copt stins in otet. Apoi se adauga faina treptat, in ploaie. Iar la final se adauga laptele, atat cat este nevoie sa se formeze un aluat bine legat. Se lasa aluatul la crescut jumatate de ora timp in care se face umplutura: se scoate atat mijlocul perelor cat si al merelor si se dau prin razatoarea mare. Apoi se pun in cratita rasatura, se pune si zaharul si dupa 5minute mierea si se lasa pe foc pana mai scade zeama care o lasa fructele. Dupa care se intinde aluatul, se face o turta mare ca la cozonac si se pune umplutura racita si se ruleaza ca la cozonac. Se face un sirop din zahar si apa, se lasa pe foc pana fierbe.Se tapeteaza o tava cu ulei si faina, se pune placinta apoi se unge cu sirop si deasupra se presara siruri paralele de zahar. Se lasa la cuptor pana se rumeneste. O placinta buna si pentru post facandu-se fara oua si in loc de lapte sau iaurt sa se puna apa si iese la fel de buna, o placinta ca la bunica facuta la rola sau pe vatra.Pofta buna!

Comentarii