Hipertensiune arteriala - cauze, metode preventive si tratament

Hipertensiunea este o crestere a presiunii exercitate de sangele in miscare asupra peretilor arterelor, este o reactie normala la stres sau la efort fizic. Dar o tensiune constant ridicata poate sa extenueze inima si arterele, sporind riscurile de boala arteriala, atac de cord sau accident cardiovascular. Insa micile schimbari ale stilului de viata pot conduce la diminuarea acesteia. Tensiunea normala se situeaza de obicei sub 140/90, totusi ea se modifica in functie de varsta, mai variaza in functie de greutate, dieta, emotii, de nivelul de activitate dar si de gradul relaxarii in momentul masurarii tensiunii. Hipertensiunea este mai frecventa la barbati decat la femei, iar afectiunea este mai raspandita dupa varsta a2a. Printre cauze se enumera: fumatul, consumul in exces de alcool, obezitatea, un stil de viata sedentar, stresul, pierderea elasticitatii peretilor arteriali, o tensiune ridicata in timpul sarcinii mai tarziu poate duce mai tarziu la hipertensiune dar si factorii genetici pot favoriza aparitia hipertensiunii.
Desi am 22 de ani si nu sunt obeza, nu sunt sedentara, nu fumez, nu consum alcool decat foarte rar la ocazii speciale, ma confrunt si eu cu hipertensiune si de aceea am si ales sa scriu acest articol care poate veni in ajutor multor persoane. Dar in cazul meu o cauza probabila ar fi  stresul in primul rand si apoi factorii genetici.
Ca metode preventive ar fi sa: 
 - aveti o dieta sanatoasa (mancati fructe si legume(fara cartofi) zilnic deoarece acestea furnizeaza nutrienti, vitamine, fibre, salicilati naturali)
- nu consumati alcool in exces
- faceti exercitii fizice in mod regulat
- va supravegheati greutatea si sa o mentineti la valori normale
- slabiti daca aveti "forma de mar", cu grasime acumulata in jurul taliei (o talie mai mare de 95 de centimetri la barbati si de 80 la femei prezinta un oarecare risc de hipertensiune dar o talie de peste 100 la barbati si 90 la femei prezinta risc mare)
- invatati tehnici de control al stresului pentru a va mentine calmul.

 Pentru tratament ar trebui ca hipertensiunea sa fie tinuta sub observatie si tratata de medic ( eu merg o data pe luna). Dar unele schimbari le puteti face si dvs prin schimbarea stilului de viata intr-unul benefic pentru sanatate si pentru intreg organismul, folositi suplimente naturale pentru a va reduce tensiunea si multe din remediile naturale vin in sprijinul tratamentului precum sportul, un regim sanatos, scaderea in greutate daca trebuie, consumul de fibre folosind faina integrala, mancati mai putina sare, consumati multe alimente bogate in calciu cum ar fi lactatele cu continut scazut de grasime, mancati peste gras de 3 ori pe saptamana, mancati usturoi in fiecare zi, beti putin alcool, reduceti consumul de cofeina care creste tensiunea, nu mancati carne, peste si cascaval afumat, reduceti consumul de grasimi saturate alegand alimente care contin acizi grasi esentiali precum peste gras, nuci, seminte, ulei de masline si de floarea soarelui si altele... Pe langa acestea folositi si suplimente de calciu, magneziu, potasiu, untura de peste, aminoacizii arginina si taurina. Faceti zilnic exercitii aerobice, cardio cum ar fi mersul pe jos sau pe bicicleta sau mergeti la sala de 3 ori pe saptamana. Alte tratamente ajutatoare ar fi : 
- aromaterapia prin bai calde adaugand 5-6 picaturi de uleiuri esentiale relaxante de exemplu cel de lavanda, musetel, bergamota
- terapia usoara prin expunerea la razele ultraviolete ale soarelui poate scadea tensiunea
- faceti bai calde si reci alternativ la picioare pentru a reduce hipertensiunea
- acupunctura provoaca o scadere a tensiunii
- yoga (multe studii arata ca practicarea regulata a unor pozitii yoga si a exercitiilor de expiratie poate avea un efect benefic asupra hipertensiunii)
- beti 1 cana de ceai de tei de 2 ori pe zi deoarece teiul ajuta la relaxarea corpului, a mintii ceea ce are efecte benefice asupra hipertensiunii.
Nota: studiile arata ca oamenii care au animale de casa au tensiunea mai scazuta spre deosebire de ceilalti care nu au. Deci prezenta lor este foarte benefica pentru sanatatea noastra si trebuie sa ii pretuim ca atare nu numai pentru asta ci si pentru faptul ca sunt si ele niste fiinte vii care la randul lor au si ele nevoie de ajutorul nostru.
Sper ca toate acestea scrise mai sus sa va ajute si sa luati in serios orice semnal dat de corpul dvs si nu uitati ca hipertensiunea trebuie tratata cu seriozitate.





Comentarii