Cum te aperi de diabet

Diabetul de tip II are astazi o crestere alarmanta, dar in acelasi timp poate fi prevenit foarte usor.
Cei care sunt constienti de faptul ca diabetul este o boala pe care o poti pacali usor printr-un stil de viata sanatos iau masuri pentru a-si reduce riscul, repspectiv sa slabeasca, sa consume mai putine alimente si sa faca mai multa miscare. Iata care sunt cele mai la indemana cai prin care sa scapi de aceasta afectiune:

1. Scapa de kilogramele in plus. Cei supraponderali au un risc crescut de a dezvolta diabet, dar, pierzand zece kilograme, se reduce acest risc in mod semnificativ. Pentru asta, nu trebui sa tii cure de slabire drastice periculoase pentru organism, ci doar sa consumi mai putine alimente si mai putine grasimi animale.

2. Ia-ti un gardien perfect. Otetul. Fie ca-l consumi in salata sau stropesti cu el legumele fierte sau carnea pentru a le aduce mai multa savoare, otetul contine acid acetic, care poate inactiva anumite enzime ce participa la digestia amidonului. Prin urmare, doua linguri cu otet consumate inainte de o masa cu carbohidrati incetinesc digestia acestora si, implicit, controleaza nivelul de zahar din sange. Folosit frecvent, te fereste de aparitia diabetului, iar daca este consumat seara (doua lingurite dizolvate in apa), scade nivelul zaharului din sange cu 5%.

3. Mergi pe jos zilnic. Un studiu recent a aratat ca persoanele care merg zilnic pe jos cel putin 35 minute isi scad riscul de diabet cu 80% chiar si daca nu pierd in greutate. Cei care fac exercitii fizice o data pe saptamana timp de doua ore isi diminueaza acest risc cu 30%. Exercitiile fizice ajuta organismul sa foloseasca insulina mai eficient prin cresterea de receptori in celule. Insulina ajuta trecerea zaharului din sange in celule, acolo unde furnizeaza energie.

4. Pune accentul pe fibre. Consumul de cereale integrale previne aparitia tensiunii arteriale, accidentul vascular cerebral, dar si diabetul. Pentru a fi utile sanatatii, fibrele trebuie sa depaseasca 5 g pe portie. Verifica eticheta cerealelor si asigura-te ca exista o cantitate optima de fibre, insa ai grija: un continut mare de zahar sau grasimi poate diminua actiunea fibrelor. De continutul lor poti sa-ti dai seama din ordinea inscrisa pe eticheta: cu cat sunt mai in fata, cu atat cantitatea este mai mare. Consuma zilnic cel putin o portie de cereale integrale. Meiul, quinoa, ovazul sunt variante sanatoase de cereale integrale.

5. Rasfata-te cu cafea
Marii bautorii de cafea au un risc mai scazut cu 54%^de a face diabet decat cei care consuma o cana de cafea sau nici una. Studiile au aratat ca si cafeaua decofeinizata are acelasi efect. Explicatia consta in efectul mineralelor, fitochimicalelor si antioxidantilor din cafea asupra nivelului de zahar din sange.

6. Renunta la fast-food.
Cand consumi ocazional, nu exista riscuri, dar cand devine o obisnuinta, riscul de diabet creste exponential. Cei care consuma produse fast-food de mai mult de doua ori pe saptamana castiga in greutate si dezvolta rezistenta la insulina, doi factori de risc pentru diabetul zaharat.

7. Consuma carne rosie cu masura
Carnea rosie contine mai multa grasime decat cea alba, iar consumul ei de cel putin 5 ori pe saptamana creste riscul de diabet cu 29%. Aceeasi avertizare se aplica si mezelurilor. Mananca astfel de alimente doar de doua ori pe saptamana.

8. Fa-ti analize mai des. Un simplu test de sange iti arata nivelul zaharului din sange si cat este de aproape (sau de departe) de diabet. Cei care au nivelul zaharului din sange crescut, intre 100 si 125 mg/dl, pot dezvolta in cativa ani aceasta boala. O dieta echilibrata e de natura sa tina in frau aceasta boala.

9. Condimenteaza-ti viata. Compusii din scortisoara activeaza enzimele care stimuleaza receptorii din insulina, reducand zaharul din sange, dar duce si la scaderea colesterolului, care poate creste riscul de diabet.

10. Relaxeaza-te cateva zeci de minute pe zi. Cand esti stresata, inima bate mai repde, respiratia este accelerata si creste nivelul zaharului din sange pentru a avea mai multe energie si a putea fi mereu pregatita de actiune. Exercitiile de relaxare, de respiratie, ceaiurile de tei, sunatoare sau un masaj corporal te vor ajuta sa mentii la un nivel echilibrat zaharul.

11. Dormi opt ore pe noapte. Odihna contribuie suficent si ea la reducerea stresului. Dormi opt ore pe noapte si 1-2 ore pe zi daca te simti obosit. Cei care dorm cel mult 6 ore pe zi au un risc crescut de diabet. SIstemul nervos al celor care dorm prea putin ramane in stare de alerta, ceea ce creste nivelul de stres, interferand cu hormonii care regleaza zaharul din sange.

12. Casatoreste-te. Femeile care traiesc singure au mai multe sanse sa faca diabet decat cele care au langa ele partener. Specialistii explica aceasta realitate printr-un nivel de stres mult mai ridicat, dar si ptrin-un stil de viata mai dezordonat.

Comentarii