Mic dejun ideal - alegeri pe gustul fiecaruia

Avand in vedere ca toti suntem diferiti ca persoane prin ceea ce suntem, facem, gandim, iubim  si in ceea ce priveste placerea pentru mancare ne face sa fim diferiti. Asadar va prezint cateva alegeri pentru micul dejun in functie de preferinte:
Pentru amatorii de cereale (printre care ma includ si pe mine, care nu concep ziua fara un mic dejun cu cereale, lapte si alte minunatii ce ma tin satula pana la masa de pranz;)), este singurul lucru la care nu renunt, indiferent ce mananc pe parcursul zilei el ramane acelasi)
1. Aceasta reteta este pentru mai multe dimineti atunci cand nu aveti chef /timp  in fiecare seara sau dimineata sa pierdeti mult timp pentru preparare: se amesteca intr-un bol etans 8 maini de fulgi de ovaz+2 maini de tarate de grau+1 mana de caise uscate taiate bucatele+1mana de curmale uscate taiate bucatele+1 mana de miez de nuci tocate marunt+1 mana de migdale macinate sau 1 mana de caju taiate bucatele, se pun 2 mere date prin razatoarea mare cu tot cu coaja si la final se adauga lapte cat sa acopere totul. Se consuma dimineata cu jumatate de banana, un amestec de fructe de padure, se mai adauga putin lapte si iaurt de baut. Este un mic dejun ideal pentru ca este foarte nutritiv, delicios si satios.
2. 4 linguri de cereale integrale amestec cu fructe uscate+jumatate de banana+seminte de in+seminte de susan+3 bucati de miez de nuca+200 ml lapte degresat putin incalzit.
3. shake energizant(foarte delicios si satios, preferatul meu): se pune de seara la inmuiat in 150 ml de lapte sau apa rece 3 linguri de cereale de ovaz+1 lingura de muguri de pin+1 lingura de seminte de in+1 lingura de migdale macinate+1 lingura de goji+1 lingura de merisor uscat+1 lingura de tarate de grau+1 lingura de seminte de canepa iar dimineata se adauga 4 capsuni bine coapte, jumatate de banana si 330 ml iaurt de baut de 1% grasime si se amesteca totul in blender sau se paseaza totul cu un mixer vertical.
4. 3 linguri de cereale de ovaz fierte in 120 ml de lapte degresat sau lapte de soia simplu cu vitamina D si calciu cu un pumn din fructul preferat.
Pentru amatorii de oua:
1. omleta din 3 albusuri de ou+3 linguri de lapte+1 ou intreg+mix de legume (omleta se face intr-o tigaie antiaderenta unsa cu putin ulei de susan sau arahide sau de care aveti).
2. 2 oua benedict ( se pune apa la fiert cu putin otet de mere si miere iar cand incepe sa fiarba se pun ouale unul cate unul si se invarte usor cu lingura pana cand acestea se fierb dupa care se scot cu spumiera si se aseaza pe un pat de telemea de vaca sau cascaval si se serveste cu o portie de piept de pui/curcan la gratar.
3. omleta fiarta: se amesteca intr-un bol 3 albusuri de ou+1 ou intreg+jumatate de legatura de marar+jumatate de legatura de patrunjel+2 fire de ceapa verde+2 ciuperci taiate felii+jumatate de ardel gras rosu+1 rosie taiata fasii+cas de oaie framantat+condimente uscate(piper,oregano,busuioc) si se pune toata compozitia intr-o punga etans dupa care se pune la fiert pana cand aceasta este gata.
Pentru amatorii de sandwich:
1. se incinge o tigaie grill, se frig 2 sau 4 felii de bacon 1 minut pe fiecare parte, apoi puneti pe grill si 2 felii de paine integrala cu seminte (de la Vel Pitar), dupa ce s-au facut pe ambele parti se unge cu putin unt dupa care se adauga in tigaie 2 rosii taiate si 3 ciuperci taiate in jumatate si se lasa 3 minue apoi asamblati totul si serviti cat e cald.
2. intr-o tigaie antiaderenta incinsa se pun 2 carnaciori taiati in jumatate, 2 felii de bacon si 2 rosii se lasa sa se prajeasca. In acelasi timp faceti loc in tigaie si pentru putin ulei in care se pun la calit 4 ciuperci cu putin piper iar in mijloc se adauga 1 ou pe care il lasati pana considerati ca este gata. Prajiti in toaster 2 felii de paine integrala unsa cu unt si serviti impreuna cu carnaciorii, baconul, rosiile, ciupercile si oul.
3. se unge sandwich maker-ul cu unt apoi se pun 2 felii de paine una peste alta si intre ele se pune sunca de curcan sau muschi file de porc si se lasa pana se rumeneste putin painea, apoi se pune 1 felie de mozzarela care se lasa 1 minut pana se topeste. Cand e gata  se unge una din feliile de paine cu pasta de rosii amestecat cu cimbru, oregano, busuioc, piper si putin chilli si serviti cu rosii cherry, castraveti si masline verzi umplute cu usturoi (este sandwich-ul meu preferat).
4. se prajesc in toaster 2 felii de paine integrala cu seminte, separat intr-o tigaie antiaderenta se prajesc si 2 felii de jambon cate un minut pe fiecare parte (cand puneti jambonul pe cealalta parte puneti deasupra si o felie de camembert pe fiecare felie de jambon). Apoi se freaca feliile de paine cu usturoi, se ung cu putin ulei de masline, se pun felii de rosii asezonate cu sare de mare si piper, 5 frunze de busuioc, jambonul cu branza camembert si serviti ca atare sau mai puteti pune si un ou benedict.
Pentru cei care urasc micul dejun (din cauza ca nu au timp sa il preparare sau din alt motiv...):
1. se zdrobeste o smochina proaspata, se taie cubulete, se amesteca cu ricotta si se serveste cu paine prajita cu unt.
2. shake de capsuni: se amesteca intr-un blender 200 ml de iaurt de baut cu 150 g de capsuni marinate in otet balsamic, 4 bucati de miez de nuca si se serveste imediat.
3. mic dejun exploziv cu banana si ananas: se amesteca intr-un blender 1 banana coapta cu 200 ml lapte degresat sau lapte de soia, 120 g de ananas si o lingura de soia pulbere ( de la solaris)
4. intr-un blender se amesteca jumatate de banana coapta cu 3 linguri de soia pulbere, jumatate de lingura ulei de seminte de in, jumatate de cana de afine proaspete sau congelate, jumatate de mar si 250 ml de apa, se serveste imediat dupa preparare.
5. se prajeste in toaster 2 felii de paine integrala si se unge cu o lingurita de unt de arahide simplu sau amestecat cu jumatate de banana (un gust deosebit) sau mancati paine prajita cu piure de avocado cu rosii...pont: amestecati jumatate de banana coapta cu 3 linguri de unt de arahide si puneti la congelator 3-4 ore, veti obtine o inghetata simpla dar cu un gust minunat.













Comentarii