Care sunt grasimile sanatoase

Organimsul are nevoie de anumite grasimi pentru a-si construi membranele celulare, sa izoleze nervii si sa-si asigure necesarul de vitamine, precum D si E. Insa nu toate garsimile sunt bune pentru tine. In cantitati gresite, unele dintre ele iti afecteaza sanatatea.

Tipuri de grasimi sanatoase
Grasimile alimentare se impart in trei categorii:
- grasimile saturate. Animalele sunt principala sursa de grasimi saturate, in special carnea de vita si produsele lactate (nivel ridicat), carnea de pasare de curte si ouale (nivel mediu). Unele uleiuri vegetale, precum cel de palmier, contin, de asemea, o cantitate mare de grasimi saturate (50%).

Grasimile saturate sunt necesare pentru organism, dar in cantitati mici. Mai putin de 10% din caloriile zilnice trebuie sa provina din grasimi saturate - de preferinta, de la pasari de curte si produse lactate care contin putine grasimi. In cazul persoanelor care consuma 2000 calorii pe zi, 20 de grame din necesarul zilnic ar trebui sa provina din grasimi saturate.

Grasimile nesaturate. Acestea sunt bune pentru sanatatea inimii. Exista doua tipuri de grasimi nesaturate: mononesaturate si polinesaturate. Nucile, alunele, migdalele, semintele de susan, cele de dovleac, uleiul de masline si cel de arahide au concentratii ridicate de grasimi mononesaturate, iar pestele, semintele de in, uleiul de porumb, de soia si de floarea-soarelui contin grasimi polinesaturate.



Acizii grasi esentiali omega 3 se gasesc in anumite tipuri de peste (printre care se numara somonul si heringul) si in produse vegetale precum uleiul de soia, nucile, semintele de in, Expertii spun ca acest tip de grasimi polinesaturate este benefic pentru sanatatea inimii.

Grasmimile trans. Sunt cele mai ravnite, dar, in acelasi timp, ar trebui sa te cam feresti de ele. Cele mai multe grasimi nesaturate sunt lichide la temperatura camerei. Pentru a le face solide, producatorii de alimente adauga suplimentar hidrogen, transformandu-le in hidrogentate sau grasime trans.
Cele mai ridicate niveluri de grasimi trans se gasesc in produsele de patiserie, cele de origine animala si in margarina.


Prin inlocuirea unor grasimi saturate provenite din surse animale cu grasimi sanatoase din surse vegetale, se reduc nivelul LDL si al trigliceridelor, precum si riscul aparitie de boli cardiovasculare.

Comentarii