Cremele hidratante, grija pentru hidratare si asigurarea aportului hidric

Deshidratarea este un factor important al imbatranirii pielii iar manifestarile cele mai caracteristice sunt o piele fragila, iritabila care se rideaza usor, crapa, se descuameaza si devine lipsita de moliciune si de elasticitate. Pentru a mentine hidratarea pielii si prin urmare, pentru a-i incetini imbatranirea trebuie sa bem apa suficienta iar aportul hidric trebuie sa vina din interior pentru ca apa nu poate fi absorbita prin suprafata pielii si sa evitam deteriorarea filmului hidrolipidic si a stratului cornos care controleaza hidratarea pielii prin formele adecvate de protectie prin folosirea cremelor hidratante. Printre alimentele care furnizeaza organismului cea mai mare cantitate de apa se afla fructele si verdeturile, fiind ca procentul lor de apa nu este niciodata mai mic de 80% si deseori depaseste 95% ca in cazul laptucilor.
 O cantitate de 1,5 litri de apa plata naturala este doza recomandata in conditii normale pentru a inlocui pierderile si a crea o rezerva suficienta. Este bine, totusi sa nu exageram in privinta consumului de apa pentru a nu obosi inutil rinichii.
 Scopul unei creme hidratante este acela de a impiedica sau a incetini "fuga" apei din piele, astfel incat sa o mentina neteda si tonica. Unor creme hidratante li se adauga glucozamina, substanta care favorizeaza hidratarea pielii, in plus acestea sunt bogate in elemente cu actiune hidratanta directa: de la acidul hialuronic, capabil sa retina apa, pana la ceramide, elemente constituite din zaharuri si grasimi care favorizeaza coeziunea celulelor, oprind descuamarea si deshidratarea pielii.
Cateva reguli pentru hidratarea cosmetica a pielii:
- folosirea cremelor hidratante inca de la primele semne ale deshidratarii fara a astepta senzatia de "piele care strange" (semn al unui grad ridicat de uscaciune)
- crema hidratanta este eficace daca da imediat o senzatie de piele moale insa daca, dupa aplicare, pielea continua sa "stranga" crema este ineficace ori daca pielea este unsuroasa atunci inseamna ca s-a aplicat in exces
- pielea grasa are si ea nevoie de hidratare fiindca excesul de sebum nu este suficient ca sa apere pielea de deshidratare
- cremele hidratante trebuie intinse pe pielea fetei si a gatului, perfect curatata si tonifiata cu ajutorul lotiunii tonice, apoi se intinde printr-un masaj usor, fara a insista in zona din jurul ochilor unde pielea este foarte subtire si nu absoarbe complet produsele, ramanand umflata si incarcata
- este bine sa folosim creme hidratante atunci cand vremea este calda, uscata si cu vant
- pielea uscata este devitalizata, fragila si are nevoie de creme hidratante care sa fie si nutritive, bogate in vitamine, in aminoacizi si elemente protectoare, precum acidul hialuronic si colagenul (cel mai bine este sa folositi ziua o crema hidratanta si seara o crema nutritiva).

Comentarii