Bauturi din fructe si legume pentru calmarea stresului

Stresul este o fateta naturala si de neocolit a vietii. Desi multi dintre noi tind sa-l priveasca intr-un mod negativ, stresul poate fi un element motivational, atata timp cat nu scapa de sub control. Se spune deseori ca nu stresul este o problema in sine, ci modul cum reactionam la el. Reactia oamenilor la stres variaza in mod clar, conform constitutiei si temperamentului fiecaruia. Unele persoane sunt mai relaxate si mai rezistente la stres, in timp ce altele sunt mai sensibile si mai vulnerabile. Expunerea indelungata la stres ne poate seca energia vitala si poate provoca extenuare si imbolnavire, pentru unii dintre noi mai repede decat pentru altii. Alimentele precum bananele, curmalele, smochinele, migdalele, acaju, cocosul, avocado, mango si papaya au efecte calmante si intaritoare asupra nervilor. Condimentele si mirodeniile cum sunt cardamomul, scortisoara, ghimbirul, coriandrul si cuisoarele sunt foarte bune pentru combaterea efectelor stresului. Unele plante precum ginsengul, lemnul-dulce, gura-lupului, verbina, cretusca si roinita au efecte surprinzator de intaritoare asupra sistemului nervos.
Alte plante cum ar fi levantica, rozmarinul, musetelul, busuiocul, talpa-gastei, hameiul, lamaita si pasiflora, pot fi folosite cu incredere in locul tranchilizantelor obisnuite, daca te simti tensionat sau daca ai tulburari de somn. Acestea nu creeaza absolut deloc dependenta. Iata si cateva remedii impotriva stresului:
 Lapte de banane si cocos
- amestecul dintre aceste doua gusturi dulci are un rezultat minunat
- atat bananele cat si cocosul sunt nutritive, bogate in complexul de vitamina B, calciu, magneziu, fier si potasiu
- acestea sunt intaritoare, chiar intineritoare, iar rezultatul lor calmant este ideal pentru combaterea efectelor stresului.
Ingrediente:
- 250 ml lapte de cocos
- 3 banane medii
- jumatate de lingurita de scortisoara.
Mod de preparare:
Se pun bananele, laptele de cocos si scortisoara intr-un blender pana se omogenizeaza. 

Supa rece de avocado
- aceasta  este groasa si cremoasa iar gustul fad de avocado este acoperit de iuteala ghimbirului
- fructele de avocado sunt bogate in elemente nutritive pentru sistemul nervos, continand si vitaminele B si C, potasiu si fier
- aceasta supa calmeaza si intareste nervii in perioadele de stres.
Ingrediente:
- 500 ml supa de legume sau de pui
- 250 ml iaurt grecesc
- 6 fire de ceapa verde sau o ceapa rosie medie
- 3 avocado, curatate de coaja si tocate
- 3 catei de usturoi pisati
- 1 felie de ghimbir proaspat cu o grosime de 2,5 cm
- 1 legatura de patrunjel
- sucul de la o jumatate de lamaie
- sare de mare si piper.
Mod de preparare:
Intr-un blender se pune avocado, supa de legume, sucul de lamaie, ceapa verde, usturoiul, iaurtul, ghimbirul si patrunjelul, pana se omogenizeaza. Se sareaza si pipereaza, se acopera si se da la rece timp de o ora. Daca amestecul este prea gros se mai poate adauga supa si zeama de lamaie.

Comentarii