Clatite cu julfa, nuca si halva

Reteta Clatite cu julfa, nuca si halva
In fiecare an, mancam la bunica mea turte la plita insiropate cu umplutura de julfa, insa anul acesta i s-a epuizat stocul cu seminte de canepa si nu mai avea de gand sa faca. Eu, obisnuita fiind sa mananc asta in fiecare Ajun cand mergeam la ea, m-am gandit sa-i fac o surpriza sa fac eu aceasta reteta (mai ales ca semintele le gasim peste tot in plafare) doar ca am mai adaugat si nuca iar in loc de turte pentru ca nu am plita si chiar de aveam plita nu ieseau la fel ca pe plita de la tara care o incinge jarul de la lemne, am facut clatite de post (pentru ca de Ajun e bine sa postim). Inainte sa plec la drum, am facut cateva rapid, sa fie proaspete. Cand am ajuns s-a nimerit sa vina si preotul cu Ajunul si ne-am gandit sa-l servim cu aceste clatite dar a refuzat din cauza umpluturii cu seminte de canepa (fiind considerate drog). Dar multi poate nu sunt informati ca de fapt sunt doua tipuri de canepa: canepa pentru drog si canepa pentru obtinerea de fibre textile, ale carei seminte decorticate le putem consuma fara griji. Din acestea se poate face lapte de canepa, semintele le putem consuma la micul dejun adaugate in laptele cu cereale sau in iaurtul cu fructe, salate si le putem folosi in multe multe retete. Am inteles de la bunica mea ca turtele cu julfa, mai sunt numite si "Pelincele Domnului".

Ingrediente:
- 200 g seminte de canepa decorticate
- 100 g nuca macinata
- 100 g halva Feleacul (este o halva romaneasca, cea turceasca nu prea imi place)
- apa
Pentru clatite:
- faina (nu am facut prea multe clatite, vreo 10 iar taiate in jumatate au iesit 20;)),  si am folosit aproximativ 12 linguri pline de faina)
- un praf de sare
- jumatate de lingurita de praf de copt
- apa calda
- 2 linguri de ulei
- 2 linguri de zahar vanilat
- 1 lingura esenta de vanilie.
Mod de preparare:
Pentru inceput se fac clatitele:
Se amesteca faina cu zaharul, sarea si praful de copt apoi se adauga putin cate putin apa calda pana obtinem compozitia de clatite iar la final se adauga esenta de vanilie si uleiul. Pentru clatite se foloseste o tigaie pentru clatite antiaderenta iar pentru fiecare clatita se foloseste un polonic de compozitie. 
Pentru umplutura cu julfa, nuca si halva:
Se pun la prajit semintele de canepa apoi se piseaza bine intr-un mojar sau chiar intr-un blender, dupa care se amesteca cu nuca, halvaua maruntita si apa calduta pentru a se omogeniza amestecul (pentru ca nu avea seminte decorticate ci seminte de canepa intregi, bunica le prajea, le pisa bine intr-un mojar apoi le punea la fiert si spuma care se forma se lua cu lingura si se amesteca cu zahar sau halva). Se umple clatitele cu umplutura de julfa, se ruleaza bine si se pot taia in ce forma doriti. Eu pentru ca ma grabeam le-am lasat rulate simplu si taiate in jumatate. Sunt simple, foarte usoare si numai bune pentru seara de Ajun. Puteti manca cate doriti, nici nu le veti simti;)). Sunt pur si simplu minunate pentru papilele noastre gustative dar si pentru stomacul nostru pofticios. Pofta buna!


Comentarii