Tort de ciocolata cu crema de lapte expandata si mango

Reteta Tort de ciocolata cu crema de lapte expandata si mango
Am pregatit acest tort strengaresc pentru Revelion. Poate nu arata spectaculos, dar gustul si aromele sunt exceptionale. Ador tot ce este cremos si cu multa ciocolata in combinatie cu vanilie si lapte, fara frisca din comert. Acest tort a prins viata in urma unei inspiratii de moment. Mereu  se intampla sa-mi propun ceva dar pana ce ajung la rezultatul final mai adaug cateva ingrediente noi ce le am prin bucatarie. Am fost putin dezamagita de blat, desi initial ma gandisem sa fac unul, m-am gandit ca nu o sa mai am timp si chiar asa s-a intamplat. In schimb mi-am cumparat unul cu trei foi si s-a intamplat ca foaia din mijloc sa fie rupta, imi venea sa nu mai fac nimic. Atunci cand am pus crema de lapte, fiind mai moale, blatul rupt o lua la fuga, dar intr-un final a iesit ce-a iesit, abia astept sa-l gust maine. Azi (adica pe 30 decembrie, deja e 31 decembrie, dar cum nu am somn am zis sa postez rapid reteta;))) am dat celorlalti sa guste din creme, si ei mi-au dat confirmarea ca sunt foarte bune. Niciodata nu gust mancarea, decat atunci cand totul este gata. Restul le combin dupa ce-mi dicteaza ochii, mirosul, stomacul si imaginatia.

Ingrediente:
- un blat de cacao cu 3 foi.
Pentru crema de lapte:
- 250 g lapte praf
- 250 ml lapte degresat
- 150 g zahar brut de trestie
- 100 g unt
- 3-4 maini de quinoa expandat-organic
- 1 lingura de super esenta de portocale Coseli
- jumatate de lamaie.
Pentru crema de ciocolata:
- 200 g ciocolata cu lapte
- 160 g ciocolata cu 85% cacao
- 125 ml smantana (eu am folosit pentru acest tort, smantana proaspata pe care mi-a dat-o bunica)
- 100 g unt
- 80 g zahar brut de trestie
- 2 oua
- 1 lingura si jumatate de super esenta de vanilie Coseli.
Pentru frisca:
- 400 ml smantana (tot de la bunica;)))
- 100 g zahar pudra vanilat
- 1 lingura de super esenta de vanilie Coseli.
Pentru insiropat blatul:
- 1 lingurita de super esenta de portocale Coseli
- 3 linguri de apa.
Pentru decor:
- putin din crema de ciocolata
- cubulete de mango confiat
- fulgi de ciocolata cu lapte integral.
Mod de preparare:
Mai intai se face crema de lapte:
Se pune la foc mic laptele si zaharul, si se lasa pana cand zaharul se topeste si laptele incepe sa fiarba. Dupa care se lasa la racit se adauga zeama de lamaie si apoi untul batut spuma. Se da crema la frigider pentru 30 de minute apoi se adauga laptele praf, quinoa, esenta de portocale si se da la frigider pana se face crema de ciocolata.
Se topeste ciocolata pe baie de aburi, iar separat intr-un bol se amesteca cu mixerul untul, zaharul si ouale. Dupa care se adauga peste ciocolata topita, se adauga si smantana, esenta de vanilie si se mixeaza bine timp de 4 minute.
Se insiropeaza cu o pensula prima foaie de blat peste care se pune crema de lapte, deasupra se pune a doua foaie de blat, se insiropeaza, se pune toata crema de ciocolata, pastrand putin si pentru decor. Ultima foaie nu se mai insiropeaza. Pentru frisca: se mixeaza bine smantana cu zaharul pudra si esenta de vanilie, pana isi dubleaza putin volumul si devine pufoasa. Apoi se imbraca tortul in frisca si se orneaza dupa preferinte cu crema de ciocolata, fulgi de ciocolata si cu mango confiat. Se pune rapid la frigider si se lasa pana a doua zi. Crema de ciocolata am pus-o intr-o seringa special pentru ornat tortul, avand diferite capete. Mi-a mai ramas crema de lapte, frisca si putina crema de ciocolata, asa ca am am amestecat frisca cu crema de lapte si am facut un alt desert rapid. Am facut rost de piscoturi, le-am inmuiat rapid prin ness ca la tiramisu, am pus in fiecare cupa un strat de crema, un strat de piscoturi iar la final am decorat cu putina crema de ciocolata cat sa-mi ajunga pentru fiecare cupa si gata. Pofta buna!
Pot sa zic ca am dat lovitura cu acest tort, am gasit in sfarsit gustul ideal pe care-l cautam de mult timp. E prea bun!
Modificare: Avand in vedere ca nu am facut tortul dupa o reteta anume, ingredientele si cantitatile le-am potrivit dupa bunul meu plac. Tortul l-am terminat deja, am facut o analiza, si ce ar trebui sa imbunatatesc a doua oara. Pe 24 ianuarie o sa fie ziua sorei mele, atunci o sa fac varianta finala si cea mai potrivita a acestei retete. Nu schimb ingredientele, doar cantitatile de zahar si probabil la crema de lapte o sa incerc sa pun gelatina sa fie mai tare,si sa pot folosi aceiasi cantitate ca cea de ciocolata, in rest e tortul perfect pentru mine.


Comentarii