Sandwich Club - cel mai cunoscut sendvis din lume

Denumit si Sendvisul Casei, acesta este un tip de sendvis dublu, obtinut din trei randuri de felii de paine taiate in jumatate pe diagonala. Intre feliile de paine se gaseste in mod traditional piept de curcan, bacon, salata verde si rosii. Se poate asezona cu maioneza facuta in casa sau branza. Cartofii prajiti, salata Coleslaw (varza, morcov, ceapa si sos vinegreta) sau orice alta salata de cartofi poate si plasata in mijloc intre triunghiuri. De regula, Sendvisul club se prepara cu paine prajita, dar la fel de bine se poate obtine si din paine neprajita. Depinde de dorinta clientului sau de restaurantul care-l serveste sau in functie de preferintele fiecaruia daca faceti acasa. De asemenea s-au facut "derogari" de la reteta originala si pieptul de curcan a fost inlcuit cu piept de pui, iar baconul cu sunca presata. In Danemarca de exemplu, Sendvisul club se obtine din paine prajita cu fasii din piept de pui, sos curry, bacon si salata verde cu rosii.Originiea acestui sendvis este asociata cu hoteluri din toata lumea si referitor la acest subiect s-au facut multe speculatii. Cel mai probabil, numele ii provine de la popularitatea lui in cluburile country si cu siguranta exista in Statele Unite in secolul al XIX-lea. Era favoritul regelui Edward VII al Angliei si al sotiei acestuia. In 1916 in cartea Salads, Sandwiches and Chafing Dish Recipes a lui Marion H. Neil este data originea sendvisului club. Conform acestei publicatii, sendvisul club ar fi aparut accidental din necesitatea de a manca a unui barbat care, intorcandu-se seara tarziu acasa, dupa ce familia si servitorii se culcasera si fiindu-i foarte foame a cautat ceva sa manance. Cum nu erau foarte multe optiuni, barbatul si-a prajit cateva felii de toast, apoi s-a uitat dupa unt, insa inaintea untului a gasit maioneza, 2-3 felii de bacon si cateva bucati de piept de pui fript rece. Acestea le-a pus intre 2 felii de paine si apoi a gasit cateva felii de rosii pe care le-a pus alaturi de celelalte ingrediente in aceeasi mana, le-a acoperit cu o alta felie de toast si gata. Numele de club provine de la faptul ca sendvisul a fost adoptat de clubul al carui membru era. Prietenii lui, membri ai aceluiasi club, vorbeau despre sendvis, apoi l-au facut si ei la club, ca un experiment si referindu-se la el spuneau: "club sendvis". Astfel, sub acest nume l-au preluat si alte cluburi, restaurante si persoane si asa i-a ramas numele. Cea mai veche reteta pentru sendvisul club a fost publicata in Good Housekeeping Everyday Cook Book, scrisa de Isabel Gordon Curtis in 1903. In 1904 World's Fair din St.Louis a ajutat la popularizarea sendvisului club prin includerea sa in meniu. James Beard, bucatar american si scriitor de carti de bucatarie, a scris despre sendvisul club in cartea sa James Beard's American Cookery: "Este unul dintre cele mai faimoase sendvisuri ale tuturor timpurilor si a facut inconjorul lumii, dupa ce s-a nascut in America. In zilele noastre, sendvisul este bastardizat, deoarece este de regula facut din trei straturi, ceea ce nu este autentic (cine a initiat aceasta oroare ar trebui fortat sa manance un sendvis din trei straturi de trei ori pe zi tot restul vietii) si de asemenea astazi se utilizeaza de regula curcan si este o mare diferenta intre curcan si pui cand sendvisul prezinta atata interes".
Desigur, de-a lungul timpului reteta originala a sendvisului a suferit importante modificari. Astazi exista nenumarate variante de sendvisuri, care se vand sub denumirea aceasta in diferite restaurante din lume. Este important insa sa retinem caracteristicile principale ale sendvisului club care sunt: trei straturi din paine toast intre care se pun felii de bacon, piept de pui fript pe gratar si rosii. Se asezoneaza cu maioneza si se poate servi insotit de cartofi prajiti si salate diverse.

Comentarii