Sucuri de fructe si legume - sanatate la pahar

Sucurile naturale din fructe si legume au fost folosite din cele mai vechi timpuri pentru fortifierea organismului. Bogatia lor in vitamine, minerale si enzime le plaseaza pe unul din primele locuri ca adjuvanti in tratamentul unor boli ca: anemie, constipatie, artrita, boli de inima, diabet, cancer...Sucurile naturale, din fructe si/sau legume, pe langa continutul ridicat de vitamine, sunt si foarte benefice pentru intregul organism, creand premisele unei sanatati de invidiat. Sucurile intensifica capacitatea naturala de vindecare a corpului si furnizeaza hrana optima fara prea multa energie consumata pe digestie si nu stati 6 ore ca sa digerati ca in cazul mancarurilor bogate in proteine si grasimi, corpul are mai multa energie pentru intarirea imunitatii.
Sucurile ajuta la descoperirea sensibilitatilor legate de mancare, un factor major in problemele legate de sistemul imunitar ca artrita, astmul si sindromul oboselii cronice.
In timp ce multi oameni au beneficiat de remediile sucurilor naturale, nu toti pot sa urmeze astfel de tratamente. O afectiune nedepistata ca diabet sau hipoglicemie poate, fara tratament medical, sa se inrautateasca din cauza tratamentului cu sucuri naturale. Din aceasta cauza, inainte de inceperea unei cure, consultati un specialist. Pentru cei care nu pot sa tina curele cu sucuri, o alternativa este dieta de detoxifiere care are aceleasi calitati ca si sucurile naturale. De exemplu pentru cateva zile mancati fructe si legume nepreparate, suplimentate cu sucuri proaspete. Sucul de sfecla este folositor pentru stimularea activitatii ficatului. Aceasta cura elimina toxinele din corp cauzate de mancarea proasta si de folosinta indelungata a antibioticelor. O dieta bazata pe mancare nepreparat si bogata in sucuri de fructe este sanatoasa pentru toata lumea. Dietele de curatare a organismului sunt extrem de folositoare in tratarea unor boli degenerative ca bolile de inima si artrita. Sucurile nu sunt folosite doar pentru tratamentul bolilor, sunt sanatoase si sunt o forma ieftina de medicina preventiva.
Cateva pahare de suc proaspat pe zi sunt o crestere considerabila de nutrienti in mancarea zilnica. "Nu sunt multi oameni care reusesc sa manance un kilogram de morcovi pe zi, dar oricine poate sa "inghesuie" in programul zilnic trei litri de suc natural" spune un nutritionist.
Singura problema a sucurilor este ca nu pot sa furnizeze fibre, cele 20-25 de grame de care au nevoie adultii. Trei litri de suc de morcovi contin 2 grame de fibre in comparatie cu cele 14 grame dintr-o farfurie cu cartofi. Fibrele sunt necesare pentru o digestie sanatoasa si pot sa previna diverse tipuri de cancer. Nutritionistii spun ca faptul de a consuma sucuri nu este un substitut pentru dietele bogate in fibre si grau.
 Iata cateva tipuri de sucuri si proprietatile lor:
- sucul de mere este diuretic, tonic, antiseptic si antireumatismal, este indicat in astenie fizica si intelectuala, anemie si demineralizare, reumatisme, guta, obezitate, stari febrile, insomnii si cefalee.
- sucul de grapefruit, cu aportul sau de minerale, vitamine, enzime si acid citric, are efecte tonice, depurative si antihemoragice, fiind indicat in anorexii, oboseala, afectiuni pulmonare.
- sucul de pere contine acizi, hidrati de carbon, vitamine, saruri minerale si este recomandat celor care sufera de reumatism, guta, astenie, TBC sau in timpul sarcinii.
- sucul de prune, bogat in vitaminele C, PP, B1 si caroten, are un continut ridicat de glucide si aprovizioneaza organismul cu energie, contribuind la functionarea mai buna a sistemului nervos.

Comentarii