Masa de zi cu zi si bunele maniere

Chiar daca suntem in familie, este bine sa ne invatam sa respectam si masa zilnica prin bune maniere si aspect deosebit, dar nu exigent. Daca luam masa in familie zi de zi, asta nu inseamna ca ceilalti membri vor trece cu vederea fata de masa patata ori painea rupta si aruncata pe masa... De aceea ar fi cel mai bine daca ne-am obisnui sa dam importanta si mesei familiale si sa o facem apetisanta si ingrijita. De exemplu, farfuria de faianta intacta, este alegerea ideala in locul uneia de portelan ciobit, iar o fata de masa colorata, apretata poate inlocui cu succes tesatura scumpa cu pete. De preferabil ar fi sa acopere picioarele mesei iar invitatii sau membrii familiei ar trebui sa stea la distante de 50 cm unul fata de celalalt (e vorba in special de spatiul personal, distanta sociala). 
In ceea ce priveste asezarea farfuriilor, tacamurilor si a paharelor, aceasta se face asemenea unei mese festive, cu mici exceptii. Spre exemplu, se poate renunta la cea de-a doua farfurie, cea de suport. Daca la mesele festive schimbam tacamurile pentru desert, la cele zilnice schimbam tacamurile numai daca se serveste peste. La masa vor exista numai 4 farfurii (farfuria pentru antreuri, farfuria pentru supa, farfuria intinsa si farfuria de desert - asta daca avem mai multe feluri de mancare, dar de preferat ar fi sa fie macar un fel principal si desert, sau renuntati la desert in favoarea unui antreu). Castronasele pentru supa nu se pun de la inceput pe masa ci se aduc odata cu supiera. Tacamurile se pot pune si pe suportul destinat lor, care va fi asezat la dreapta farfuriilor. Pe suport sunt asezate, in dreapta, cutitul cu partea taioasa spre farfurie, si in stanga lui, furculita cu dintii jos. Lingura si linguritele pentru desert vor fi asezate in fata farfuriei. Daca se utilizeaza suportul de tacamuri, servetelul va sta la stanga, direct pe fata de masa. Tot in fata farfuriilor, spre dreapta, este si locul paharelor. Ar trebuie sa existe pe masa trei tipuri de pahare: pentru aperitiv (optional), de vin si de apa (important e ca paharele sa faca parte din acelasi serviciu). Dupa folosire, paharele de aperitiv se iau de pe masa, pentru a nu persista mirosul neplacut degajat de acestea (se foloseste o tava in acest scop).
Bauturile aperitiv se servesc intotdeauna inainte de masa. Paharele speciale se gasesc pe o masa separata, pe o tava, si fiecare invitat se serveste cu ce-i place. E bine ca sortimentul de aperitive sa fie variat. Sticlele stau si ele la indemana, pe o alta tava. Sampania si coniacul nu se servesc decat la sfarsitul mesei. Sticlele de vin si apa vor fi dispuse simetric pe masa, la indemana barbatilor care fac oficiul de a servi bauturile. Pentru a nu pata fata de masa, sticlele se pun pe o tavita sau pe farfurioare speciale. Apele minerale se servesc in sticlele lor originale ca si vinurile.
Decorarea mesei depinde de marimea ei, de rangul musafirilor si de imprejurari. Aproape indispensabile, florile si lumanarile vor incanta privirea. Florile trebuie puse in vase joase, ca sa nu-i impiedice pe meseni sa se vada. Nu se pune pe masa decat ceea ce poate servi la o intrebuintare imediata pentru a nu aglomera masa, in afara de solnite si recipientele pentru piper (cate una la 3-4 persoane). Pentru recipiente fara capac perforat, se vor pune lingurite langa ele pentru a nu se folosi cutitele. Alte condimente se vor aduce numai la cerere. 
Pentru sosuri se foloseste o sosiera si nu se pune pe friptura, piure sau pe alte garnituri (macaroane, sote de legume s.a). Salata se serveste in castronele separate, pentru fiecare invitat in parte. Cand friptura este taiata la masa, gazda trebuie sa aiba la indemana tacamuri speciale. E de preferat insa ca aceasta opreatie sa fie facuta in prealabil, iar friptura sa fie prezentata felii, pe platou. Respectand aceste minime reguli, fiecare masa fie ca este luata in oras, fie acasa in familie, va fi intotdeauna un prilej de incantare. Aceste reguli sunt valabile atat pentru masa de zi cu zi dar si pentru o masa festiva.

Comentarii