Gulas de vita cu spatzle si ciuperci

 Reteta Gulas de vita cu spatzle si ciuperci
Gulasul este o mancare extrem de delicioasa, satioasa, usor de facut si numai buna de oferit pe masa la o reuniune in familie. Timpul de gatire lung face carnea foarte frageda si aromata. Garniturile care insotesc cu succes gulasul sunt: spatzle, ciuperci sote, cartofi fierti, rumeniti in unt si presarati cu patrunjel. Desi gulasul se serveste cu spatzle eu am ales sa adaug la garnitura si ciuperci sote.
Ingrediente:
- 1 kg carne de vitel (se poate folosi si carne de porc - pulpa in special)
- 100 g pasta de rosii/300 g rosii maruntite in sos
- 6 catei de usturoi
- 2 cepe mari
- 2 rosii
- 2 foi de dafin
- 2 linguri de unt
- 1 lingura si jumatate boia de ardei dulce
- 1 lingurita rasa de chili maruntit (nu pudra)
- 1 ardei gras rosu
- 1 ardei gras galben
- 1 ardei kapia portocaliu
- 1 legatura de patrunjel
- condimente uscate: sare roz himalayana, piper, chimen macinat, cimbru.
Pentru spatzle (un fel de taitei de casa):
- 500 g faina
- 150 g unt
- 2 oua
- 1 lingurita de praf de copt (spatzle vor fi mai moi si mai usori)
- jumatate de ceasca de lapte
- sare roz himalayana dupa gust.
Pentru ciuperci sote:
- un praf de sare
- 1 lingura de unt
- 250 g ciuperci.
Pentru servire:
- smantana
- branza Emmentaler rasa (sau Gruyere si parmezan) 
- patrunjel
- boia de ardei dulce.
Mod de preparare:
Carnea de vitel se spala bine si se taie cubulete. Intr-o cratita se topeste untul si se adauga carnea pentru a se rumeni putin. Dupa care se adauga ceapa taiata cubulete sa se caleasca, pasta de rosii, boiaua de ardei, usturoiul taiat cubulete si sare dupa gust. Se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba in suc propriu la foc mic timp de 15 minute. Apoi se adauga rosiile si ardeii taiati cubulete, chili maruntit, putin chimen macinat, cimbru uscat si doua cesti de apa calda. Se lasa sa fiarba la foc mic, neacoperit, pana cand se formeaza un sos gros si carnea este frageda (pana scade lichidul la jumatate). Daca mai este nevoie, adaugati sare si boia. Se ia de pe foc, se pune deoparte si se adauga patrunjelul tocat marunt. Pentru garnitura de spatzle: intr-un bol se bat ouale, se adauga laptele, sare si treptat se adauga faina amestecata cu praful de copt, pana cand se obtine un aluat gros. La final se adauga in aluat cubulete de unt si se framanta cu mana, pana cand se absoarbe in aluat. Pe un platou de lemn (fund de lemn cum se mai zice pe la mine) se intinde o turta lunga si ovala. Se taie fasii lungi, apoi se taie fasii subtiri pe orizontala. Intr-un vas se pune multa apa cu sare, si atunci cand incepe sa fiarba se pun taieteii. Atunci cand spatzle plutesc, se scot cu ajutorul unei spumiere, se scurg bine si se aseaza pe un platou intins. Spatzle se drege cu sare dupa gust si branza Emmentaler rasa din abundenta.
Pentru servire adaugati spatzle in forma de coroana peste care adaugati putina boia, in centru puneti gulasul fierbinte, adaugati o fasie de smantana si patrunjel tocat. Si gata! 
Daca doriti si ciuperci sote (mie mi-a placut foarte mult si varianta asta), caliti untul intr-o tigaie antiaderenta, adaugati cipercile taiate felii, putina sare, se amesteca sa nu se lipeasca si in 6 minute sunt gata. Se adauga peste gulasul amestecat cu spatzle, putin patrunjel si parmezan ras. Pofta buna!
















Update (2020): in poza de mai jos am facut gulas cu spatzle doar ca am folosit carne de porc in loc de carne de vita. A iesit la fel de delicios si cremos. Savurati cu placere! ;) 

Comentarii