Tort aniversar de ciocolata si jeleu de rodii Valentine

 Reteta Tort aniversar de ciocolata si jeleu de rodii Valentine
A fost creat pentru o persoana foarte importanta din viata mea, si cu gandul la aceasta, a reiesit acest tort super simpatic de ciocolata. 
Crema de ciocolata:
- 100 g unt
- 100 g ciocolata cu 75% cacao
- 100 g ciocolata cu 55% cacao
- 80 g zahar brut de trestie
- 4 linguri de smantana
- 3 linguri lapte condensat
- 2 oua
- 1 lingurita esenta de vanilie
- jumatate de plic de gelatina.
Crema alba:
- 200 g smantana
- 180 ml lapte condensat
- 100 ml lapte 2%
- 3 linguri de zahar brut
- 2 linguri de fructe confiate mix sau le gasiti si individuale la Lidl (pepene, coji de chitra, coji de portocale, cirese)
- 1 lingura de miere
- 1 plic si jumatate de gelatina.
Glazura:
- 100 g ciocolata cu lapte
- 50 g unt
- 1 lingurita esenta de trandafiri.
Pentru insiropat blaturile:
- 1 blat de tort de cacao cu 3 foi
- irish whisky.
Pentru glazura de rodie:
- sucul de la 2 rodii
- 1 plic de tort-gelee
- 1 lingurita de zahar pudra vanilat.
Pentru ornat:
- trandafiri din glazura ( se pot cumpara sau se pot face dupa urmatoarea reteta)
- frisca (smantana grasa amestecata bine cu mixerul, la care se adauga si 2 pliculete de zahar vanilat)
- bombonele decorative de ciocolata cu faina de orez (sunt putin expandate, asemanatoare cu batoanele Nesquik si se gasesc la Kaufland).


Mod de preparare:
Mai intai se face crema de ciocolata: se topeste ciocolata pe baie de aburi apoi se adauga rand pe rand ouale, untul, zaharul si esenta de vanilie. Se amesteca bine cu mixerul, pentru a iesi o crema aerata, iar la final se adauga gelatina topita pe baie de aburi (se amesteca gelatina cu apa rece, se lasa sa stea 10 minute la hidratat apoi se topeste fara sa fiarba). Se insiropeaza blatul, se pune intr-o forma rotunda cu fund detasabil (cu diametrul 30 cm) se adauga crema, se uniformizeaza si se da la rece. Intre timp se face crema alba: se pune gelatina la inmuiat in apa rece, separat intr-un bol mare se amesteca laptele condensat cu laptele, apoi se adauga smantana, zaharul, mierea, se mixeaza bine, iar la final se adauga fructele confiate si gelatina topita pe baie de aburi. Se insiropeaza al doilea blat, se aseaza peste crema de ciocolata, se adauga crema alba si se lasa la frigider pana se intareste crema. Cand este gata, se insiropeaza ultimul blat, se aseaza peste crema alba, deasupra se intinde rapid glazura de ciocolata cu lapte: se topeste pe baie de aburi, se amesteca cu unt si esenta de trandafiri. Pentru glazura de rodii: se preseaza rodiile pe masa, se taie in jumatate una cate una, apoi se storc si se strecoara de seminte. Se amesteca sucul de rodii cu zahar vanilat, esenta de cirese (pentru ca nu are o aroma puternica, am ales sa adaug esenta de visine pentru ca se potriveste perfect in combinatie cu cele doua creme) si se adauga treptat tort-gelee. Amestecul obtinut se pune la fiert 1 minut dupa care se toarna peste glazura de ciocolata cu lapte. Puteti orna in functie de cum doriti. Puteti folosi si migdale maruntite/fulgi.  Este un tort fabulos, plin de arome incantatoare pentru papilele noastre gustative, insa are si un neajuns...se termina foarte repede :(...Pofta buna!
Daca doriti sa faceti o surpriza sotului, bunicilor, mamei, tatei, fratelui, surorii, acesta este potrivit pentru orice ocazie aniversara, si va fi de senzatie...

Comentarii