Tort aniversar cu ciocolata si crema de vin alb pentru Revelion

 Reteta Tort aniversar cu ciocolata si crema de vin alb
Un tort exceptional, cu o aroma intensa de ciocolata, acompaniata de savoarea subtila a vinului, potrivit pentru orice ocazie, mai putin destinat copiilor deoarece contine alcool... Cu siguranta nu-l veti uita prea usor :D.
Ingrediente:
Pentru pandispan:
- 75 g zahar brut de trestie
- 75 g faina
- 3 oua
- 1 lingura amidon alimentar
- 1 varf de cutit praf de copt
- 1 lingurita esenta de vanilie Dr.Oetker
- 1 praf de sare.
Pentru crema de vin alb:
- 375 ml vin alb demidulce
- 250 g smantana grasa pentru frisca (din care 2 linguri se pun la crema de ciocolata)
- 160 g zahar brut de trestie
- 4 oua plus un albus de ou
- 3 pliculete de zahar vanilat
- 1 lamaie
- 1 portocala
- 1 pastaie de vanilie
- 1 lingurita esenta de vanilie Dr.Oetker
- 1 pliculet si jumatate de gelatina.
Pentru crema de ciocolata:
- 150 g ciocolata amaruie 75% cacao Kandia
- 100 g ciocolata cu lapte Intense Kandia
- 100 ml lapte condensat
- 50 g unt
- 2 linguri de frisca (de la crema de vin)
- 1 galbenus de ou (albusul se foloseste la crema de vin)
- 1 lingura esenta de vanilie Dr.Oetker.
Pentru insiropare:
- 100 ml Autumn Cream (irish cream)
Pentru decor:
- margarete din foaie de napolitana Dr.Oetker
- cirese confiate
- migdale maruntite.
 Mod de preparare:
Se bat ouale pentru pandispan cu jumatate de lingura de apa, timp de 3 minute cu mixerul. Se adauga zaharul si se mai amesteca 5 minute, pana se obtine o compozitie ca o spuma deschisa la culoare. Dupa care se amesteca faina cu amidonul si praful de copt si se adauga cu lingura la compozitia de ou. Se decupeaza din hartie cerata 3 cercuri, fiecare cu diametrul de 26 cm. Se intinde cate un sfert din aluat pe fiecare dintre cercuri si se aseaza in tavi diferite. Blaturile se coc in cuptorul preincalzit timp de 5 minute. Candcrema de vin: se spala bine lamaia, se da coaja pe razatoarea mica si se stoarce sucul. Intr-o cratita se pun galbenusurile, vanilia rasa de pe pastaie, sucul de lamaie si de portocala, vinul si coaja de portocala. Se incalzeste compozitia amestecand continuu, pana cand incepe sa se ingroase, insa nu se da in clocot. Intre timp se pune gelatina la hidratat in apa rece. Se ia vasul de pe foc, se adauga gelatina si albusul batut spuma impreuna cu un pliculet de zahar vanilat. Se pune cratita intr-un vas cu apa rece si se amesteca crema pana cand s-a mai racit. Se bate smantana cu 2 pliculete de zahar vanilat si se adauga la crema cand aceasta incepe sa se intareasca.
sunt gata se scot din cuptor, se indeparteaza hartia de copt si se lasa la racit. Intre timp se face
Intr-o forma de tort cu fund detasabil se aseaza primul blat, se unge cu irish cream, se pune jumatate de crema, urmeaza al doilea blat care se unge cu irish cream si restul de crema. Deasupra se aseaza al treilea blat uns cu irsih cream, dupa care se lasa la frigider pana a doua zi. A doua zi se face crema de ciocolata: intr-un bol se pune ciocolata rupta in bucatele, cu laptele condensat si se topeste la microunde (daca alegeti sa o faceti la aragaz mai intai puneti laptele condensat intr-o cratita la foc mic pana incepe sa fiarba cateva minute, apoi se adauga ciocolata, galbenusul si se amesteca pana se topeste complet, dupa care se adauga untul, esenta de vanilie, frisca si se amesteca cu mixerul). Rapid se adauga untul, esenta de vanilie, galbenusul de ou, amestecand continuu pana cand se obtine un amestec omogen. La final se adauga 2 linguri de frisca si se amesteca cu mixerul timp de 2 minute. Se lasa crema la racit, apoi folosind o spatula se glazureaza cu grija marginile si apoi partea superioara adaugand cea mai mare parte din crema. Se lasa putin la frigider, dupa care se poate orna marginile cu migdale, si partea superioara cu margarete si cirese confiate. Poate din descriere pare greu de facut, dar cand va puneti pe treaba si va organizati putin, totul o sa vi se para foarte simplu...la final ;)). Cand este gata se lasa la rece pana la servire. Pofta buna!

Comentarii

Aurica a spus…
asa tort aniversar as vrea si eu, dar mai mare, ca nu cred ca ar ajunge la toata lumea, la cat de delicios si apetisant arata :D
Desisalva a spus…
Buna Aurica! Daca vrei sa fie mai mare trebuie doar sa dublezi cantitatile, iar la pandispan odata cu dublarea cantitatilor trebuie sa maresti si timpul de coacere (asta daca ai o forma cu un diametru mai mare). Daca nu ai o forma mai mare, poti face 2 torturi pentru a ajunge la toata lumea :D. Oricum tortul facut de mine ajunge pentru 11 persoane daca feliile sunt taiate mai subtiri si doar daca cineva nu mai vrea si o a doua felie ;)). Multumesc pentru aprecieri! ;)