Cod pane cu maioneza de cartofi aromata si cremoasa

Reteta Cod pane cu maioneza de cartofi aromata
De-a lungul timpului, pestele a intrat si in simbolistica religioasa: Iisus Hristos, de exemplu, isi numeste apostolii "pescuitori de oameni". In greaca veche, cuvantul "peste" se traduce cu ichthys, ale carui litere corespund cu initialele lui Iesous Christos Theou Yios Soter (Iisus Hristos fiul lui Dumnezeu, Mantuitorul).
Inca din cele mai vechi timpuri, pestele a ocupat un loc important in viata omului, din punct de vedere nutritional si alimentar, dar si cultural. In ultima vreme, cu siguranta a crescut consumul de peste, insa adevarata noutate consta mai ales in modalitatea diferita de a consuma acest aliment. De exemplu, succesul pestelui crud se poate verifica din plin rasfoind meniurile restaurantelor cu specific pescaresc, unde tartarul, carapaccio si pestele marinat sunt din ce in ce mai frecvente.
Cu toate acestea eu am ales sa fac o reteta clasica cu peste, alaturi de un sos aromat, delicios si cremos.
Ingrediente:
- 800 g file de cod
- pesmet
- faina
- sare de mare
- boia de ardei dulce
- lapte de cocos.
Pentru maioneza de cartofi:
- 5 catei de usturoi
- 3 cartofi
- 2 linguri ulei de masline
- 1 lingura de mustar cu boabe
- jumatate de ardel rosu
- jumatate de morcov fiert
- jumatate de legatura de patrunjel
- condimente uscate: sare de mare, piper alb, busuioc, cimbru, lemongrass, chili maruntit, schinduf pudra, ghimbir pudra.
Mod de preparare:
Se spala fileurile, se sareaza apoi se lasa 20 de minute in laptele de cocos. Intre timp se pun cartofii la fiert fara coaja, taiati rondele in apa cu sare. Dupa ce s-au fiert, se pun intr-un bol adanc, impreuna cu uleiul de masline, ardelul rosu, morcovul fiert, cateii de usturoi, patrunjelul rupt cu mana si putin din apa calda  in care au fiert cartofii. Se paseaza totul cu un mixer vertical pana se obtine o compozitie omogena, iar la final se adauga condimentele uscate si mustarul (daca mai este nevoie se mai adauga putina apa calda de la cartofi). Se scot fileurile din laptele de cocos, se dau prin faina, iar prin laptele de cocos, prin pesmet, prin lapte, prin faina, prin lapte si la final prin pesmet. Se lasa 5 minute la frigider, apoi se scot si se prajesc pana se rumesesc pe ambele parti, dupa care se scot si se aseaza pe servetele absorbante (daca doriti puteti sa puneti fileurile la cuptor timp de 30 de minute pana prin culoare, intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt unsa la randul ei cu putin ulei). Se ung fileurile cu maioneza de cartofi si se servesc imediat cat sunt calde. Daca nu postiti, in loc de laptele de cocos puteti folosi oua (astfel pestele pane va fi si mai pufos dar si mai gustos). Pofta buna!


Comentarii