Cum sa intretinem un blender?

Un mixer sau un blender este alcatuit dintr-un vas transparent din sticla sau plastic care are inauntru, la baza, un mecanism cu o lama din otel, pus in miscare de un mic motor electric. Lama rotativa paseaza fructe sau amesteca ingredientele pentru diverse piureuri, sosuri si bauturi. Unele blendere sunt independente (de mana sau mixere verticale), altele sunt parte a unui robot de bucatarie. Daca blenderul nu mai poate fi pus in functiune sau daca se opreste brusc, controlati conexiunea la priza si siguranta electrica. Daca blenderul functioneaza cu intermitente, chemati o persoana calificata sa il verifice. O functionare greoaie a blenderului poate fi provocata de o acumulare de sedimente in jurul lamei si al axului sau. Scoateti blenderul din priza, goliti-l si intoarceti lama cu mana.
Curatarea unui blender este usor, dar poate fi greu daca nu-l curatati imediat dupa ce il folositi. Chiar daca nu aveti timp sa-l curatati imediat dupa utilizare, cel putin turnati in vas amestecul de mai jos si lasati sa astepte intoarcerea voastra mai tarziu.
Daca acesta opune rezistenta la invartire, umpleti vasul pe jumatate cu apa fierbinte si detergent de vase lichid, puneti blenderul in functiune timp de 20 secunde si lasati-l sa stea astfel peste noapte. Clatiti-l foarte bine a doua zi cu apa curata. In apa de curatare, pe langa detergent puteti adauga sucul de la jumatate de lamaie
 Daca acest lucru nu remediaza defectul de functionare sau daca prin axul lamei blenderului se infiltreaza acum lichid, inlocuiti mecanismul cu lama din otel sau, daca acesta nu este detasabil, cumparati un ansamblu complet, cu tot cu vas, nou. Evitati neplacerile curatand blenderul/mixerul dupa folosire pentru a evita intarirea si uscarea resturilor alimentare sau a elementelor lichide. Daca blenderul este absolut murdar, un amestec de bicarbonat de sodiu, otet si detergent de vase de spalat amestecate pentru o clipa, lasat asa peste noapte si apoi amestecate din nou, face minuni. Puteti utiliza si o periuta veche de dinti pentru a freca petele dificile.
 La unele modele de blender/mixer, recipientul poate fi desurubat pentru a fi curatat. Daca pe la baza acestuia se infiltreaza lichid, verificati inelul de etansare din cauciuc. Daca acesta este deteriorat, schimbati-l.

Comentarii