Clatite de orez cu piept de curcan si crema de avocado

Reteta Clatite de orez cu piept de curcan si crema de avocado
Clatitele sunt o specialitate bretona, o regiune din nord-vestul Frantei. Pot fi atat dulci (crepes), cat si sarate (galette), iar umpluturile variaza de la cele mai simple (dulceata, miere, ciocolata, branza) pana la combinatii spectaculoase si incitante. Original, clatitele se serveau cu cidru de mere, ulterior a aparut cea mai spectaculoasa forma de prezentare a clatitelor "crepes Suzette" (clatite flambate in lichior si suc de portocale). In Franta chiar exista o sarbatoare la care se servesc clatite, in mod traditional. Se numeste "La Chandeleur" (Ziua binecuvantarii Fecioarei Maria ce se sarbatoreste pe 2 februarie). Aceasta zi a devenit cunoscuta ca "Ziua clatitelor", deoarece traditia cere sa se ofere doar clatite. Legenda zice ca o persoana care reuseste in aceasta zi sa arunce o clatita in sus si sa o prinda in tigaie cu dreapta, in timp ce tine o moneda de aur in stanga, va avea noroc de bogatie si prosperitate tot anul. Si in Anglia exista o sarbatoare a clatitelor: "Shrove Tuesday" sau "Pancake Tuesday".
Desi la noi nu exista ziua clatitelor, mie imi plac foarte mult. Si chiar daca nu apareau prima data in Franta, sigur apareau in Romania in bucataria mea :D. Reteta din randurile de mai jos este una dintre favoritele mele...cam dificile spre deosebire de cele cu faina de grau dar extrem de gustoase si satioase.
Ingrediente (6 portii):
Pentru umplutura:
- 750 g piept de curcan
- 300 g branza cheddar
- 150 ml sos de rosii cu busuioc
- 1 avocado bine copt
- 1 lingura de mustar cu hrean
- salata verde (cand o sa vina vremea ei la anul, puteti incerca si cu leurda, merge perfect)
- condimente uscate: piper cayenne, turmeric, oregano, piper negru, sare, usturoi granulat, ceapa granulata, chimion, boia de ardei dulce
- ulei de rapita pentru uns gratarul
- optional: 100 ml de vin alb pentru marinarea pieptului de curcan.
Pentru clatite:
- 300 g faina integrala de orez
- 4 linguri fulgi de drojdie uscata, inactiva (am pus in loc de oua, dar puteti folosi si oua pentru a se lega mai bine)
- 1 lingura si jumatate susan negru
- sare
- apa calda.
Pentru servire:
- masline verzi cu usturoi
- rosii cherry.
Mod de preparare:
Mai intai se pregateste pieptul de curcan: se spala, se usuca, se feliaza, se condimenteaza dupa care se lasa 25 de minute la frigider. Dupa 25 de minute se scoate din frigider se pun fileurile pe gratarul incins, uns cu putin ulei de rapita. Cand pieptul de curcan este gata, se lasa la racit dupa care se rupe fasii. Avocado se curata de coaja, se paseaza si se amesteca cu mustarul. Urmatorul pas este pregatirea clatitelor una cate una: se amesteca toate ingredientele apoi se prajesc intr-o tigaie antiaderenta unsa cu putin unt. Spre deosebire de clatitele obisnuite acestea au nevoie de un timp de preparare mai mare. Se fac bine pe o parte, apoi se intorc cu grija pe cealalta parte (eu chiar le-am rasturnat pe o farfurie si apoi cu farfuria le-am rasturnat pe cealalta parte in tigaie ca sa nu se rupa clatita), se unge clatita cu putin sos de rosii cat sa acopere intreaga suprafata, se adauga piept de curcan (cat sa ajunga si pentru celelalte clatite), deasupra se presara branza rasa cheddar (eu am pus suplimentar si cateva felii de cascaval feliat pentru ca imi place cu cat mai multa branza dar nu este necesar atat de mult) se da focul la mic, se acopera cu capac si se lasa cateva minute pana se topeste branza si se face clatita. Se da clatita deoparte pe o farfurie, se intinde crema de avocado, se adauga salata verde si se ruleaza putin (ca in imagine sau se poate folosi si furculita). Clatitele se servesc cu rosii cherry si masline verzi cu usturoi sau cu orice altceva preferati. La fel se procedeaza si pentru restul clatitelor. Pentru a vedea pozele mai in detaliu apasati click pe ele. Pofta buna!

Comentarii