Cheesecake cu unt de arahide si ciocolata

Trebuie sa recunosc ca untul de arahide nu a fost preferatul meu pana acum. Dar avand atatea beneficii am decis sa il introduc in alimentatie pana la urma. Pe langa proteine, grasimi sanatoase si fibre, este plin de acizi grasi benefici, minerale si vitamine esentiale, precum vitamina E, niacina, acid folic si magneziu. Dar ce spuneti de asta? Contine chiar si resveratrol, un antioxidant care previne distrugerea vaselor de sange (deci daca nu va place vinul uitati ca puteti lua portia de resveratrol si din untul de arahide). Untul de arahide il puteti consuma dupa bunul plac: la micul dejun, in iaurt, pe paine, rondele de orez sau grau expandat. Ca si desert pe clatite sau chiar si in prajituri, cum am ales eu sa-l consum (in celelalte variante nu prea ma incanta).
La fel ca si untul de caju/fistic/migdale, untul de arahide este ideal pentru vegetarieni sau in perioada postului intrucat reprezinta o sursa buna de proteine.
Inainte de folosire se agita putin (asta daca nu a stat la frigider si s-a intarit) si daca se doreste utilizarea intr-o forma mai lichida, se poate incalzi usor sub jet de apa calda sau cu ajutorul unui prosop cald infasurat in jurul borcanului.
Iata si reteta de cheesecake cu unt de arahide si ciocolata:

Ingrediente:
Pentru blat:
- 200 g biscuiti petit beurre simpli
- 80 g unt
- 2 linguri nuca de cocos.
Pentru crema:
- 200 g crema de branza clasica
- 150 g unt de arahide Dr. Bio (fara zahar, fara sare, fara gluten, fara lactoza,fara ulei adaugat...simplu, doar arahide)
- 100 g smantana
- 5 g gelatina (jumatate de pliculet)
- 2 linguri si jumatate sirop de artar
- 2 linguri zahar brut de trestie
- 1 lingura miere de salcam
- miezul de la o pastaie de vanilie.
Eu am folosit atat miere cat si sirop de artar dar daca nu aveti le puteti inlocuit tot cu zahar.
Pentru glazura de ciocolata:
- 100 g ciocolata cu lapte
- 100 ml smantana crema de cocos pentru gatit Ecomil (daca nu aveti atunci folositi smantana normala)
- 50 g ciocolata neagra
- nuca de cocos pentru decor.
Mod de preparare:
Pentru blat se procedeaza ca si in cazul celorlate cheesecake-uri de pe site: intr-un robot se maruntesc biscuitii sau se pun intr-o punga si se maruntesc cu facaletul. Intr-un bol se amesteca biscuitii maruntiti cu untul topit si nuca de cocos. Se pune compozitia intr-o forma de copt cu fund detasabil, se preseaza cu o lingura sau cu podul palmei si se lasa la frigider pana se prepara crema.
Pentru crema se amesteca toate ingredientele intr-un bol mai putin gelatina care se pune separat la hidratat in apa rece si se topeste pe baie de abur dupa care se adauga in crema si se mai amesteca cu mixerul timp de 4 minute.
Se scoate forma din frigider, se toarna crema peste blatul de biscuiti, se niveleaza bine si se da din nou la frigider pana se intareste crema. Cand s-a intarit crema de arahide se toarna deasupra si glazura de ciocolata, presarata cu fulgi de cocos (intr-un bol se topeste ciocolata pe baie de aburi si se amesteca cu smantana de cocos). Se lasa la frigider peste noapte si se serveste a 2-a zi cand toate aromele s-au contopit. Eu ca de obicei nu am mai avut rabdare pana a 2-a zi dar asa ar fi trebuit sa respect.
Acest cheesecake are un gust interesant si numai bun pentru iubitorii de unt de arahide.
Dar nu strica sa trageti un ochi si celelalte variante de cheesecake: cu capsuni si afine, cu irish whiskey si jeleu de cafea,  cu ciocolata alba si neagra.
 Pofta buna!


Comentarii