Ciocolata de casa cu lapte si nuci caju fara zahar

Am ales ca in ultimul timp sa renunt sa mai adaug zahar alb sau brut de trestie in prajituri si sa incerc si alte metode de indulcire. Printre care: zaharul de cocos, xylitolul si siropul de artar (le folosesc separat sau ultimele doua la reteta de tiramisu fara oua cu ciocolata alba).  Cate ceva despre fiecare:

Este considerat natural deoarece xylitolul este obtinut din plante . In plus are un continut scazut de calorii, nu are nevoie de insulina pentru a fi metabolizat in organism deci este bun si pentru diabetici. Este benefic si pentru sanatatea dintilor deoarece ii protejeaza de carii. Un alt lucru care imi place la xylitol este faptul ca nu schimba absolut deloc gustul preparatelor (cum se intampla in cazul indulcitorului de stevie).
Siropul de artar contine o multime de nutrienti cu efect antioxidant si antiinflamator, este o sursa de zinc, magneziu si contine calciu. Are un gust usor de cafea si da preparatelor un gust interesant.
Zaharul de cocos este bogat in vitaminele B, calciu, potasiu, magneziu, zinc si antioxidanti. Pe langa toate acestea contine inulina care este prebiotic (reduce toxinele din ficat, restabileste flora normala intestinala si reduce bacteriile daunatoare in intestinul gros).
Ingrediente:
- 250 g lapte praf
- 150 ml apa
- 100 g xylitol
- 50 g unt de cocos
- 50 g unt de cacao/unt obisnuit
- 4 linguri de cacao
- pulpa de la jumatate de pastaie de vanilie (dupa ce se curata interiorul pastaii de pulpa este bine ca pastaia sa nu se arunce ci sa fie pusa la uscat dupa care sa se marunteasca impreuna cu zaharul sau sa se strecoare pur si simplu in borcanul cu zahar)
- un praf de sare
- nuci caju maruntite sau orice altceva doriti.

Mod de preparare:
Se pune apa la fiert iar cand aceasta incepe sa fiarba se adauga xylitolul. Se amesteca pana se dizolva dupa care se da deoparte si se adauga untul si miezul de vanilie. Intr-un bol se cerne laptele praf, cacaoa apoi se adauga compozitia lichida, caju maruntit, sarea si se amesteca rapid pana se omogenizeaza. Se transfera compozitia intr-o tava tapetata cu folie sau in diferite forme de silicon. Eu am ales sa pun o parte din compozitie in forme de silicon sub forma de inima iar restul am transferat intr-o tava tapetata cu folie de plastic (am brazdat suprafata compozitiei cu o scobitoare). Am dat formele la rece si am servit ciocolata a 2-a zi. Cu cat te apropii de final cu atat este mai buna.
Savurati cu placere bucatica cu bucatica! :)

Comentarii