Prajitura crunchy cu ciocolata duo, orez expandat si biscuiti

Hei! Aveti pofta de ceva crunchy, dulce dar nu foarte si plin de arome ce imblanzesc papilele gustative? Ei bine, ati nimerit unde trebuie! De obicei nu sunt fanul batoanelor din comert dar mi-a ramas o amintire din copilarie cu orezul expandat. Mancasem un baton de orez expandat cu miere din cate imi amintesc, si de atunci ma tot urmareste aceasta fantoma a copilariei. Probabil stiti ca anumite mirosuri care ne raman in memorie sunt asociate cu anumite evenimente din trecut, de obicei placute si pline de bucurii: ale mele sunt legate de bunici, pentru ca primii 7 ani ei m-au crescut, dupa care toate vacantele, cateodata si weekend-urile din timpul anului le petreceam acolo. La mine nu este ceva rar ci se intampla foarte des ca un miros sa vina la pachet cu o amintire. La fel cum cuvintele ajung in partile de gandire la fel si mirosul intra in partile emotionale si ale memoriei de la nivelul creierului.
Desi nu respir decat pe o nara, mirosul meu este mult fin si decat al acelora care respira pe ambele (cealalta nara este in repaus de cand un copil rautatacios  care se legase de sora mea m-a lovit cu scranciobul fix in nas si barbie - din acela complet din metal cu care ne puteam da peste cap :D, cum a prins generatia mea, nu cum sunt acum mici, din plastic si lanturi...barbia nu a patit nimic dar nasul da din toate punctele de vedere :)))). Cand un simt nu functioneaza normal atunci el se concetreaza din toate fortele, ba chiar poate sa intreaca simtul normal (de exemplu oamenii orbi se descurca mult mai bine prin intuneric decat oamenii care vad) - cred ca cel mai potrivit cuvant este readaptare.
Gata cu vorbaria! Sa trecem la treaba!









Ingrediente:
Pentru baza de biscuiti:
- 150 g biscuiti simpli (am folosit biscuiti suedezi cu portocale)
- 80 g unt topit.
Pentru baza crunchy cu ciocolata alba:
- 100 g ciocolata alba
- 65 g unt 
- 2 linguri lapte praf
- 2 linguri nuca de cocos
- 2 maini si jumatate de orez expandat
- 1 lingura de smantana 20% grasime.
Pentru baza crunchy cu ciocolata cu lapte:
- 125 g ciocolata cu lapte
- 65 g unt
- 2 linguri nuca de cocos
- 3 maini de orez expandat
- 1 lingura de cacao
- 1 lingura de smantana 20% grasime.

Mod de preparare:
Primul pas: se zdrobesc biscuitii cu un melesteu sau in blender., pana se aseamana cu pesmetul gros. Separat se topeste untul si se amesteca cu biscuitii zdrobiti. O tava cu diametrul de 21 cm se acopera cu o folie de plastic dupa care se pune compozitia de biscuiti care se apasa ferm folosind dosul unei linguri. Se pune tava in frigider pentru 10 - 15 minute pana este gata prima crema.
Pasul doi: intr-un castron se pune ciocolata alba impreuna cu untul, apoi se pune castronul pe baie de aburi pana se topesc (se amesteca ocazional). Se da deoparte, se adauga smantana, laptele praf, orezul expandat si nuca de cocos. se amesteca rapid dupa care se pune peste baza de biscuiti, la fel apansand ferm cu lingura/spatula. Se pune inapoi in frigider.
Pasul 3: intr-un castron curat se combina ciocolata cu untul si se pune pe baie de aburi pana se topesc ingredientele (se amesteca ocazional). Se da deoparte, se pune smantana, nuca de cocos, cacaoa si orezul expandat. Se toarna amestecul de ciocolata peste stratul de ciocolata alba, se intinde uniform si se pune din nou in frigider pana la servire (dupa aproximativ 4 ore sau mai indicat ar fi a 2-a zi cand toate ingredientele s-au asezat si s-au inchegat corespunzator). 

Cand se portioneaza este bine sa trecem cutitul prin apa fierbinte dupa care se poate felia mai usor.
Savurati cu placere si entuziasm! Chiar si un singur moment savurat cu placere (propriu/figurat),  poate salva o zi intreaga pe care o credeam pierduta.



P.S: putem pune nuca de cocos atat in crema, cat si printre straturi si deasupra pe post de decor.

Comentarii