Taitei de orez cu ton si legume in stil stir-fry

Stilul stir-fry este o metoda sanatoasa de preparare a alimentelor si se refera la gatirea in mod separat a fiecarui ingredient intr-o tigaie speciala numit wok. Astfel gustul ramane pregnant, culorile de asemenea raman vii, iar texturile pot fi diferentiate cu usurinta. Folosind aceasta metoda vom obtine preparate savuroase si pline de culoare.
Desi de obicei incerc sa reduc timpul de gatire al preparatelor astfel incat sa simt textura fiecarui ingredient, iar culoarea sa ramana cat de cat intacta, aceasta metoda este mai ingenioasa si simti cu adevarat fiecare ingredient in parte, nu doar il vezi in farfurie. Imi plac foarte mult preparatele gatite la wok, in special cele pe baza de peste si fructe de mare.
Astazi am ales gatesc o reteta in care folosesc atat tonul alb si cel rosu (daca nu gasiti ambele variante atunci este buna si una dintre ele).
Ingrediente:
- 300 g taitei de orez
- 100 g ton alb
- 100 g ton rosu
- 8 rosii cherry
- 4 fire de ceapa verde
- 4 catei de usturoi
- 4 buchetele de broccoli
- 4 buchetele conopida
- 4 linguri sos Oyster (de stridii - se gaseste online insa se poate folosi si de soia)
- 2 linguri sos Sriracha (sos de chili simplu sau combinat cu o lingura sos de rosii pentru a nu fi foarte iute
- 1 lingura sos Teriyaki
- 1 ridiche alba micuta
- 1 morcov mediu 
- jumatate de ceapa rosie
- jumatate de ardei gras verde/portocaliu/galben
- jumatate de ardei gras rosu
- jumatate de castravete
- ulei de susan
- sare
- turmeric
-optional: 4 ciuperci shiitake sau alt tip de bureti.

Mod de preparare:
Inainte de a trece la treaba, se pune la fiert o oala cu apa sarata pentru taitei. Dupa care se spala bine legumele, se curata unde este cazul, apoi se taie in felul urmator: conopida si broccoli se lasa intregi, nu se maruntesc; ardeii, morcovii si ceapa rosie se taie fasii subtiri; rosiile si ceapa verde se taie rondele; ridichea se taie cubulete; ciupercile shiitake se taie felii. Separat intr-un bol se amesteca tonul taiat cubulete cu sosul de chili, un praf de turmeric, o lingurita de ulei de susan, usturoiul maruntit cu presa, cubuletele de ridiche si castravete.


Se lasa la marinat timp de 20 de minute. Cand incepe sa fiarba apa se adauga taiteii, se lasa 1 minut pe foc, apoi se da deoparte si se mai lasa in apa fierbinte pentru 5 minute. Dupa care se scurg de apa, se clatesc cu apa rece, se transfera in vasul in care se vor amesteca toate ingredientele rand pe rand. Peste taitei se adauga sosul de stridii si se amesteca usor usor pentru a patrunde in ele.
Se incinge tigaia de wok se adauga putin ulei de susan cu un praf de sare (acest pas trebuie respectat pentru toate legumele care asteapta randul lor) si cand este extrem de incins se adauga fasiile de morcov si de ardei, care se amesteca timp de 4 minute, apoi hop se arunca in oala cu taitei. Din nou se pune putin ulei de susan (si cand scriu putin ma refer la o lingurita rasa de ulei nu mai mult), un praf de sare, se adauga fasiile de ceapa rosie impreuna cu rondelele de rosii care se amesteca, se amesteca tot 3 minute si pentru inca 2 minute se adauga deasupra lor si ceapa verde. Hop si ele in oala cu taitei. Urmeaza conopida si broccoli care se amesteca in ulei de susan incins pentru 4 minute. Dupa care hop si ele in oala. La rand sunt ciupercile shiitake, care se invart si ele timp de 3 minute prin wok apoi hop in oala cu taitei. La final se adauga tonul marinat cu mirodenii. se invarte, se invarte dar nu mai mult de 4 minute. Acum este momentul cand amestecam extrem de usor toate ingredientele, gustam sa vedem daca mai trebuie sos de stridii sau putina sare. Altceva sigur nu mai trebuie.

Desi pare cam mult timp pierdut cu aceasta metoda, nu este decat o joaca si o veselie sa faci acesti taitei. Daca stam sa adunam minutele de mai sus fara spalare, curatare si taiere, ar fi in jur de 27 min prepararea lor rand pe rand. Si cand va ganditi ca gatind dupa modul obisnuit multe dintre ingrediente stau de la inceput si pana la sfarsit 20 - 30 min. Deci din cand in cand (daca nu tot timpul) merge sa gatim si dupa aceasta metoda pentru a ajunge nutrientii si in farfuria noastra la final.
Bine, inainte de a face reteta trebuie sa existe si buna dispozitie altfel ingredientele nu se vor intelege intre ele si nu va iesi ceva prea delicios.
De cand am facut aceasta reteta sotul meu imi cere sa o prepar de cel putin de 2 ori pe saptamana.
Incercati si voi macar o data daca nu de 2 ori. 
Pofta buna! :)













Comentarii