Orez brun cu somon picant si edamame

Daca zilele trecute am scris o reteta pentru pranz, acum o sa scriu una potrivita pentru cina. Bineinteles ca la cina putem consuma legume, proteine dar si cereale usor digerabile. 
De mult timp m-a tentat sa incerc gustul boabelor edamame. Ce sunt edamame? Sunt boabe de soia verzi. La noi se gasesc atat sub forma de pastai cat si boabe simple, online sau in marile magazine la raionul cu produse congelate. Insa pastaile nu se consuma pentru ca sunt dure si fibroase. Boabele din interior sunt fragede, cu un invelis croncant iar gustul aduce putin cu cel al nucilor. Boabele de soia edamame sunt o sursa bogata in proteine, fibre, acizi grasi, vitamine si minerale. In plus, boabele edamame sunt bune pentru cresterea masei musculare, pentru sanatatea inimii, a oaselor, a pielii, intareste sistemul imunitar, contin antioxidanti si grasimi bune. O multime de motive sa le consumam: in supe, salate, chiftele sau simple cu sare si usturoi pe post de gustare/garnitura.

Ingrediente:
- 140 g edamame
- 60 g mazare
- 50 g boabe de porumb
- 20 g unt
- 5 catei de usturoi maruntiti cu presa 
- 2 cesti de orez brun (lasat la inmuiat in apa timp de 2 ore)
- 2 cesti de apa
- 1 lingura ulei de susan
- 1 ceapa rosie de marime medie taiata cubulete
- 1 morcov mic taiat cubulete.
Pentru somonul marinat:
- 300 g somon proaspat
- 3 linguri suc proaspat de ananas
- 2 linguri de vin alb sec
- 1 lingura sos de rosii
- 1 lingura sos de soia
- 1 lingurita zeama de lamaie
- 1 lingurita de ghimbir maruntit
- 1 lingurita fulgi de chili
- sare, piper alb, busuioc uscat.

Mod de preparare:
Somonul se spala bine, se taie cubulete, se amesteca cu marinata si se lasa in frigider pentru 25 de minute.
Dupa ce orezul a stat la inmuiat in prealabil, se pune la fiert impreuna cu 2 cesti de apa si putina sare, pentru 25 de minute. Intre timp se incinge o tigaie antiaderenta, se pune uleiul de susan iar cand aceasta este suficient de incins se adauga ceapa, morcovul, boabele de porumb si mazarea. Se gatesc 7 minute maxim, amestecand din cand in cand. Separat, intr-o oala micuta se pune la fiert 250 ml de apa cu jumatate de lingura de sare. Cand a ajuns in punctul de fierbere, se adauga boabele edamame si se lasa sa fiarba pentru 5 minute.
Orezul si boabele edamame sunt fierte, legumele sunt calite, acum este momentul sa le punem pe toate la un loc si sa adaugam untul. Se amesteca usor ingredientele pana se topeste untul.
Intr-o tigaie bine incinsa se pune la gatit si somonul marinat (somonul fiind un peste gras nu este nevoie sa se mai adauge ulei). Se lasa tigaia acoperita cu capac pentru 4 minute. Apoi se da deoparte, se lasa sa se aseze aromele pentru cateva minute dupa care se poate servi alaturi de orezul brun cu legume. Yummy! Dupa o portie din acest fel de mancare, va veti simti usori din toate punctele de vedere...si bine dispusi :D. Pofta buna!







Comentarii