Piure de broccoli, conopida si pepperoni cu salata de kale si rosii cherry

Piureul de legume este o garnitura simpla, cremoasa, sanatoasa si usor de realizat. Nu este doar pentru bebelusi ci este pentru orice membru al familiei de la mic la mare.
Cate ceva despre ingredientele ce urmeaza sa fie folosite in reteta:
Din punct de vedere al consumului, morcovul este a doua legume din lume dupa cartof. Este o leguma gustoasa cu proprietati multiple: are un nivel ridicat de vitamine si minerale, este un bun antianemic, curativ, diuretic, are proprietati calmante si regenerante.
Morcovul este o leguma care are mai multe proprietati daca este gatita decat in stare cruda (este exceptia de la regula). Prin fierbere, multe legume isi pierd vitaminele, insa morcovul isi pastreaza proprietatile nutritive. Astfel organismul asimileaza o cantitate enorma de betacaroten spre deosebire de consumul in stare cruda.
(Cand eram mica, ca sa ma convinga sa mananc morcov, mama imi spunea ca imi face ochii sa fie verzi (sunt caprui-verzi, dar eu ii voiam verzi, puri :))). Am mancat pana la un moment dat cand m-am gandit eu ca nu are cum sa-mi faca ochii verzi cand el este portocaliu. Dar mama stia ca nu imi face ochii verzi, dar ajuta vederea. Mai tarziu, am avut o alta problema, eram fascinata de pielea inchisa la culoare: voiam sa am pielea bronzata. Asadar am inceput sa mananc morcovi, crezand ca o sa am pielea bronzata fara vreun efort :))). Ce bine este sa fii copil! Ma inseninez instant cand ma gandesc la acei ani, plini de naivitate, cand credeam ca totul este bun si frumos. Este! Dar anumiti oameni, mereu au incercat si incearca sa strice bunul si frumosul cu negativism, de fapt rautati.)
Pe langa gustul dulceag, conopida este o sursa excelenta de  fibre, acid folic, minerale, vitamine (in special de vitamina C intr-o cantitate semnificativa), de care puteti profita la fiecare masa. Nutrientii pe care ii contine, imbunatatesc digestia, regenereaza tesuturile si apara organismul impotriva anemiilor.
Despre broccoli am mai scris dar o sa scriu si acum (nu ma pot abtine) ca este o planta cu calitati impresionante - "fabrica de vitamine" o putem numi: contine in cantitati foarte mari atat fibre solubile cat si insolubite, vitamina C si vitamina K (care se gaseste in putine alimente).
Acestea fiind scrise, avem o armata de legume benefice pentru organism...sa trecem la treaba!

Ingrediente:

- 25 g unt
- 10 feliute de pepperoni de curcan sau 4 felii de bacon
- 3 cartofi de marime medie
- 3 buchetele de broccoli
- 3 buchetele de conopida
- 3 catei de usturoi
- 1 lingura rasa ulei de susan
- jumatate de ceapa rosie
- optional: 2 linguri crema de branza.
Pentru salata:
- 20 rosii cherry
- 3 fire de ceapa verde
- 2 catei de usturoi
- 2 frunze de kale
- 1 ardei mic galben
- jumatate de castravete
- jumatate de avocado
- un praf de sare.
Mod de preparare:
In primul rand se spala cartofii, se curata de coaja, se taie rondele, dupa care se pun la fiert in apa cu sare (apa se pune cat sa acopere cartofii). Intre timp se pregatesc si celelalte ingrediente: usturoiul se marunteste cu presa, ceapa se taie cubulete, broccoli si conopida se spala bine si se rup in bucatele mai mici. 
Pentru salata: intr-un bol se paseaza avocado apoi se adauga usturoiul maruntit cu presa, ceapa verde, castravetele si ardeiul, toate taiate cubulete. La final se adauga frunzele de kale maruntite cu mana, rosiile cherry taiate rondele/felii si un praf de sare, mai mult nu este necesar.
Se incinge uleiul de susan intr-o tigaie antiaderenta, in care se adauga ceapa, broccoli si conopida. Se soteaza 3 minute, apoi se pune usturoiul maruntit, se mai lasa 3 minute si se da deoparte. Testam cartofii cu un cutit, daca sunt fierti, scoatem din cantitatea de apa, aproximativ un polonic si jumatate. Acum este momentul cand se adauga si legumele sotate peste cartofi. Se lasa sa fiarba cu capac 4 minute. Se dau deoparte, se paseaza bine si cat sunt inca fierbinti se adauga untul si bucatile de pepperoni usor prajite/bacon. Ca sa arate cat de cat bine, am turnat piure-ul intr-o forma de plastic de biscuiti, apoi am rasturnat pe farfurie. Pe cat de simplu este acest piure, pe atat de delicios. Merge servit atat cald cat si rece, cu o salata proaspata, colorata si plina de vitamine. Sa stiti ca este delicios si fara vreun strop de carne. In schimb puteti adauga sau nu, crema de branza, un ou posat si ce mai doriti.
Nu prea ma omor eu cu piureul, dar pofta e pofta si ca sa "ma omor" pe viitor cu piureul, restul ingredientelor adaugate au fost extrem de potrivite.
Gata, mi-am facut pofta! Next!!!

Pofta buna!








Comentarii