Tort granola cu budinca de cocos si ciocolata alba

Ei bine, reteta de astazi face parte dintr-o noua trasnaie culinara, in care punem un ingredient special (ca de fiecare data): multa dragoste. Pentru ca se apropie 1 iunie este foarte indicat si pentru copii.
Blatul de astazi nu contine faina ci granola.
De obicei granola contine cereale, ulei, miere/sirop de artar/agave/zahar, seminte si nuci. Toate aceste ingrediente se amesteca, se rastoarna uniform pe o tava tapetata cu hartie de copt si se coace 10 minute sau daca aveti deshidrator se lasa 5-6 ore. Se lasa la racit apoi se servesc pe post de gustare  in drumetii sau la micul dejun impreuna cu un pahar cu lapte, smoothie, iaurt, inghetata, capsuni, banane, cu alte cereale pentru a-i creste valoarea nutritiva si cu orice altceva mai doriti.
Granola facuta in casa este o varianta mult mai sanatoasa si delicioasa decat variantele din comert ce sunt bogate in zahar, in grasimi si uleiuri nesanatoase, fel de fel de umpluturi si ingrediente inutile.
Acasa se face foarte usor, rapid, puteti controla cantitatea de zahar si calitatea ingredientelor, puteti adauga ingredientele pe care le iubiti. In plus va face casa sa miroase uimitor, de parca ati fi fost sclave in bucatarie toata ziua ;))).
Printre ingrediente se numara:

- 115 g ciocolata alba
- 60 g de ciocolata cu lapte
- 50 g unt
- 9 linguri cu apa plata
- 7 linguri cu lapte de cocos (o crema de consistenta unei smantani - ce contine 60% pulpa de cocos si 40% apa)
- 3 oua
- 2 banane coapte
- 1 lingurita extract de vanilie
- 1 praf de sare
- 1 ceasca de granola facuta in casa sau poate fi cumparata
- jumatate de pliculet de gelatina
- jumatate de lingurita praf de copt
- pentru decor: sticks-uri inmuiate in ciocolata neagra, bombonele decorative colorate natural.
 Granola din reteta de astazi este fara gluten, fara zahar, fara conservanti si contine: fulgi de ovaz integral, ulei de rapita, fulgi de cocos, miere, miez de nuca, fulgi de migdale, seminte de floarea soarelui.
Ovazul integral contine multe fibre bune, sunt bogate in proteine si contin vitamine si minerale esentiale organismului nostru.

Mod de preparare:
Pasul 1: se amesteca granola cu cele 9 linguri de apa si se lasa asa pana la intrebuintare.
Pasul 2: intr-un bol se bat ouale apoi se adauga untul topit pe baie de aburi si extracul de vanilie. Cu ajutorul unui tel se amesteca bine ingredientele pana se omogenizeaza dupa care se pun bananele pasate, praful de copt, praful de sare si granola.
Pasul 3: se unge cu putin ulei o tava de preferat cu pereti detasabili (aici nu am cu pereti detasabili asa ca am improvizat...restul e poveste :D), se tapeteaza fundul tavii cu hartie de copt, se toarna compozitia cu granola si se baga in cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de 25 de minute. Dupa ce a expirat timpul, se stinge cuptorul si se mai lasa inca 5 minute. Tava trebuie sa aiba diametrul de 21 cm.
Pasul 4: se lasa blatul granola la racit timp de 15 minute.
Pasul 5: se topeste ciocolata cu lapte pe baie de aburi, se adauga o lingura cu lapte de cocos, se omogenizeaza si se intinde uniform peste blat, inclusiv marginile (se scoate inelul detasabil). Se baga in frigider pana se prepara budinca de cocos.
Pasul 6: cat timp sta gelatina la hidratat in apa rece, se topeste ciocolata alba pe baie de aburi. Se da ciocolata topita deoparte, se amesteca cu cele 6 linguri cu lapte de cocos cremos iar la final se adauga gelatina dizolvata pe baie de aburi.
Pasul 7: se scoate tava din frigider, se ataseaza din nou inelul detasabil si se toarna crema de cocos cu ciocolata alba. Se baga din nou in frigider pentru 1 ora. Dupa ce s-a inchegat budinca de cocos, tortul se poate orna cu ingredientele pe care le-am ales. Acum este momentul sa ne infingem linguritele in el (daca nu mai rezistam 3-4 ore pana se aseaza aromele). 

Chiar daca eu nu l-am pus pe un platou frumos ci pe o farfurie aproape plata, pentru ca aici unde ma aflu provizoriu nu am prea multe vase si ustensile, asta nu inseamna ca voi trebuie sa procedati la fel. Important este ca putem improviza oriunde suntem ;).
Are un gust foarte interesant, racoritor, fructat, iar budinca de cocos cu ciocolata alba este atat de catifelata, dulce si se imbina perfect cu blatul granola. Nu este foarte dulce ci atat cat trebuie. Avand in vedere ca nu contine zahar adaugat si alte ingrediente suspecte, il putem oferi si copiilor. 
Pofta buna! Merita incercat!

Comentarii