Rulada de cartofi cu bame si pastrama de curcan

Astazi este cu si despre bame - o planta originara din tropicele lumii vechi :). Nu se stie originea exacta a acesteia, insa are o multime de denumiri, ceea ce sugereaza popularitatea sa la nivel mondial si cultivarea pe scara larga. Cu toate ca la noi este mai putin cunoscuta si consumata, trebuie sa stiti ca are numeroase beneficii. Aceasta nu doar ca intarzie aparitia foamei ci inlatura si oboseala. Fiind bogata in minerale si vitaminele A, C si K,  ajuta la fortificarea oaselor, imbunatateste vederea si protejeaza sanatatea pielii (reduce aspectul cicatricilor, acneei si ridurilor). De asemenea consolideaza imunitatea daca aveti diabet zaharat, colesterolul ridicat, Alzheimer, boli hepatice, cancer de san si astm.
Reteta de astazi este una simpla, dar satioasa si extrem de delicioasa.

Ingrediente: 

- 230 g bame
- 200 g branza pepper jack (cu ardei jalapeno) sau cheddar amestecat cu jumatate de lingurita de chili
- 90 g jerky de curcan (carne uscata din piept de curcan de tip pastrama doar ca este gatita intr-un mod mai diferit - se gaseste online sau o puteti inlocui cu pastrama de curcan obisnuita)
- 4 linguri cu lapte praf si 2 linguri cu apa
- 3 catei de usturoi
- 2 fire de ceapa verde
- 2 oua
- 1 cartof mare sau 2 mici
- 1 lingura cu ulei de susan
- sare dupa gust.
Mod de preparare:
1. O olcica se umple pe jumatate cu apa, se presara putina sare si se pune pe foc. Cand incepe sa fiarba se adauga bamele si se lasa timp de 10 minute. Se scot din apa si se lasa la racit.
2. Intr-un bol se bat ouale impreuna cu laptele praf, apa, uleiul si sare dupa gust. La final se adauga bucatile de carne uscata de curcan, cateii de usturoi maruntiti cu presa, 100 g de branza rasa si cartoful dat prin razatoarea mare, scurs bine de zeama. Initial am vrut sa folosesc si smantana dar m-am razgandit si rau nu am facut.
3. Se unge o tava cu ulei si se tapeteaza cu hartie de copt, se toarna compozita uniform si se baga in cuptorul preincalzit la 175 de grade pentru 30 de minute.
4. Dupa 30 de minute se scoate blatul de cartofi din cuptor si se rastoarna pe o hartie de copt noua. Restul de branza data prin razatoare se amesteca cu ceapa verde si bamele apoi se intinde compozitia peste blatul din cartofi. Se ruleaza cu grija cu tot cu hartie de copt, se aseaza din nou in tava si se da in cuptor pentru 10 minute.

Cand este gata, se scoate din cuptor si se lasa la racit minim 30 de minute.
Se feliaza si se serveste cu rosii cherry sau cu orice altceva mai doriti. Este buna si calda dar mie imi place mai mult rece, cand toate aromele s-au imbinat.
Bucurati-va de bame oricand aveti ocazia ;). 
Savurati cu placere!

Comentarii