Burger din orez cu ton, alge Nori si crema de avocado


Conceptul de "burgeri de orez" provine din Japonia.
Desi la noi nu prea exista aceasta varianta, trebuie sa stiti ca exista in multe restaurante din alte tari inca din 1987. Dupa aparitia lor, a explodat in popularitate in Asia, ca o alternativa la hamburgerii traditionali.
Bineinteles ca diferenta de gust este enorma, doar infatisarea per ansamblu si aranjarea ingredientelor este asemanatoare.
De cand am vazut prima data filmulete cu acest tip de burger, mi s-a infiripat ideea de a incerca si in bucataria mea de acasa. Ei bine, ce a iesit nu seamana cu traditionalul hamburger, dar totusi nu este o reteta de dat deoparte. Sunt interesanti si usor de preparat. Cu aceasta ocazie va trebui sa il facem 100% cap-coada, fara sa mai trisam ca la varianta traditionala, cumparand chifle din comert. Cum toata lumea are o perceptie diferita asupra mancarii, va puteti juca cu ingredientele dupa pofta inimii. In loc de ton puteti folosi somon, fasii din carne de pui/rata crispy, fasii din carne de porc/vita, creveti glasati cu sos de teriyaki...
Ingrediente:
- 300 g ton
- 2 rosii mari
- 2 fire de ceapa verde
- 2 oua
- 2 catei de usturoi
- 1 castravete cornichon
- 1 lingura cu mustar
- 1 lingurita cu seminte de susan
- 1 avocado bine copt
- alge nori
- sare
- piper alb.









Pentru chifle (pentru 4 chifle):
- 100 g orez integral la punga sau orez care se foloseste pentru sushi
- 100 g branza cheddar rasa
- 1 lingurita si jumatate cu ulei de susan
- 1 lingurita cu seminte de susan
- sare.
Mod de preparare:
1. Intr-un litru de apa cu putina sare se pune la fiert punga cu orez integral. Dupa ce a fiert, se amesteca orezul cu uleiul de susan si se lasa la racit.
2. Tonul se asezoneaza cu sare si piper alb apoi se gateste intr-o tigaie antiaderenta unsa cu putin ulei, timp de 3 minute pe fiecare parte.
3. Sosul de avocado: se paseaza avocado cu o furculita dupa care se incorporeaza mustarul, usturoiul maruntit cu presa si semintele de susan putin prajite.
4. Intr-un bol se bat cele doua oua. Se incinge tigaia si se toarna jumatate din compozitia cu oua. Se gateste 1 minut pe o parte si 1 minut pe cealalta parte. Se procedeaza la fel si cu restul de ou ramas.
5. Burgerii din orez: se amesteca orezul cu branza cheddar rasa (puteti renunta la branza doar ca in locul orezului integral va trebui sa folositi orez alb), semintele de susan si se formeaza cate patru chifle (mainile usor umezite va ajuta orezul sa nu adere la maini in timpul modelarii). Se incalzeste o tigaie la foc mediu si odata fierbinte se unge cu putin ulei, se aseaza burgerii din orez si se prajesc pe ambele parti, pana capata o culoare aurie. Se utilizeaza o spatula lata pentru o manipulare delicata.







6. Asamblarea: Fiecare burger din orez se unge cu sosul de avocado, deasupra se pun fasii de ceapa, fasii de ton, cateva felii de rosii si castravete, iar la final cate un dreptunghi de alge Nori.
Este un mod unic de a face burgeri si chiar se merita sa incercati aceasta varianta sanatoasa pentru a va rasfata papilele gustative cand doriti sa renuntati la varianta clasica.
Mai sanatosi, frumosi si plini de energie!
Pofta buna!



Comentarii