Somon in crusta de nuci cu pastai verzi in sos asiatic

Retetele pe baza de peste si fructe de mare sunt de-a dreptul ideale in bucataria rapida, caci se prepara simplu, iar timpul de gatire este scurt. In plus pestele si fructele de mare ar trebui sa fie apreciate datorita continutului ridicat de proteine. Doar 100 g de peste furnizeaza intre o treime si jumatate din proteinele necesare zilnic. Pestele gras precum somonul contine cel putin dublul caloriilor din pestele alb. Insa, spre deosebire de grasimile animale saturate, uleiurile de peste nesaturate sunt foarte benefice.
Binefacerile nutritionale ale pestelui au fost de mult timp recunoscute si totusi oamenii consuma mai putin decat o faceau inainte.
Ingrediente:

- 450 g pastai verzi congelate
- 300 g somon file proaspat
- 50 g mozzarella maruntita
- 5 linguri cu miez de nuca maruntita
- 4 catei de usturoi
- 3 linguri cu faina de orez + 1 lingura pentru pastai
- 2 linguri cu sos de soia
- jumatate de lingurita de ghimbir maruntit
- 1 ceapa galbena
- 1 ardei capia rosu
- 1 lingura cu ulei de susan
- 1 lingura cu seminte de susan negru
- 1 lingura cu mirin
- 1 ou
- optional: 2 frunze de susan (se gasesc la conserva in magazinele online).
Mod de preparare:
1. Fileul de somon se taie in jumatate pentru a face doua portii. Bucatile de fileu se trec prin faina de orez, se scutura de surplus, apoi se trec prin ou si la sfarsit prin nuci. Se preseaza putin cu mana, ca sa se lipeasca nucile mai bine de peste.
2. Intr-o tigaie antiaderenta unsa cu putin unt, se pun bucatile de fileu si sa prajesc pe o parte la foc potrivit cate 4 minute. Cand se intorc pe cealalta parte se presara mozzarella pe ambele bucati. Se scot si se tin la cald pana se pregateste garnitura.

3. Intr-o tigaie antiaderenta se incinge uleiul de susan, se adauga ceapa, semintele de susan negru si se acopera cu capac timp de 3 minute. Dupa care se adauga pastaile, ardeiul capia taiat fasii, sosul de soia, mirinul, usturoiul maruntit cu presa, ghimbirul maruntit, se potriveste de sare si se calesc 5 minute. La final se presara faina de orez, restul de ou care a ramas de la pasul anterior, frunzele de susan taiate marunt apoi se amesteca pana cand lichidul a fost absorbit.
Intr-o farfurie se pune un strat de pastai si deasupra se taie in jumatate fiecare fileu de somon. Se serveste imediat. O explozie de gust si aroma. Seamana putin cu taiteii cu legume, sos de stridii la wok.
Saptamana aceasta, in bucataria mea este saptamana pestelui. Asta-i pofta ce-am poftit-o! :D 
Adevarul este ca in ultima vreme am simtit nevoia sa mananc peste, mult peste, iar somonul este cu siguranta tipul meu preferat de peste. Printre preferinte se numara tonul, hering-ul, macroul, ansoa (hamsii)..dar somonul ramane favoritul.
De multe ori imi ascult poftele, si doar potolindu-le scap de ele. Acelasi lucru va sfatuiesc si pe voi. Daca organismul va cere, oferiti-i. Cu siguranta are nevoie de anumiti nutrienti.
 Savurati cu placere!

Comentarii