Rulada de somon cu zucchini, naut si branza

Gatirea pestelui nu trebuie sa fie dificila. Dovada o reprezinta reteta de astazi: interesanta, delicioasa si pentru o inima sanatoasa. Este una dintre cele mai bune retete. Va iesi perfect de fiecare data. Chiar daca credeti ca nu va place somonul, trebuie sa incercati aceasta reteta care este ambalata cu grasimi sanatoase, plus o multime de vitamine si minerale. Somonul nu este doar sanatos, ci si extrem de versatil si usor de gatit. Aroma retetei de astazi este in afara acestei lumi si va deveni favorita familiei. ;)
Nu stiu ce ati gatit pentru masa de Craciun, insa cu siguranta multe bunatati traditionale. Bazandu-ma pe faptul ca celelalte persoane din familie/cunoscuti au gatit preparate traditionale din care urma sa ma infrupt si eu, pe masa mea de Craciun s-au regasit alte bucate precum: rulada de somon din reteta de astazi, chiftelute de bulgur cu sos asiatic, caponata cu turte din grau integral, mici din vita-oaie si carnaciori vegani insotiti de un mustar frantuzesc cu hrean si Doamne Fereste editia hindusa, tocanita de linte cu quinoa si radicchio.

Iar ca desert: preferatele mele cornulete cu rahat pe care nu prea le mai intalnesc la cunoscuti pe masa de sarbatori (dar la care am participat mereu la preparare in copilarie - facute cu bors si untura de porc, coapte in rola de la soba), alba ca zapada si mochi cu crema de fasole adzuchi - un desert asiatic. Retetele noi din meniul de Craciun am sa le postez usor usor in functie de disponibilitate.
Sa trecem la treaba!
Ingrediente pentru forma si gratin:

- 80 g parmezan ras
- 2 zucchini
- 1 tava rotunda cu gaura in mijloc (pentru guguluf)
Crema de somon:
- 200 g somon proaspat
- 80 g pesmet fara gluten
- 2 oua
- 1 ceapa rosie mica
- sare dupa gust.
Crema de naut cu branza:
- 200 g boabe de naut fiert
- 200 g crema de branza
- 80 g mozzarella rasa
- 4 catei de usturoi
- 1 fir de ceapa verde
- 1 lingurita rasa cu fulgi de chili
- jumatate de legatura de marar 
- jumatate de legatura de patrunjel
- sare dupa gust.

Mod de preparare:
1. Se spala bine dovleceii dupa care cu un cutit se taie felii subtiri, se sareaza si se aseaza pe o farfurie.
2. Crema de somon: somonul se taie cubulete, se paseaza in blender apoi se adauga restul ingredientelor.
3. Crema de naut: intr-un bol se amesteca crema de branza cu usturoiul maruntit cu presa, ceapa verde taiata marunt, verdeata tocata marunt, fulgii de chili, mozzarella, sare dupa gust iar la final se incorporeaza boabele de naut.

4. Asamblarea: se unge tava cu putin ulei apoi se imbraca forma cu dovlecei. Un strat va fi compus de jumatate din compozitia cu somon, la mijlloc va fi compozitia cu naut, deasupra se intinde restul de compozitie cu somon iar la final se acopera cu marginile de dovlecei si se presara parmezanul.
Se baga tava in cuptorul preincalzit pentru 25 de minute.
Cand este gata se scoate din cuptor, se lasa la racit in tava timp de 30 de minute apoi se rastoarna pe un platou rotund sau se lasa in tava pana la servire.
Preparatul se serveste atat rece cat si cald/reincalzit ca aperitiv sau fel principal, alaturi de o garnitura de orez cu gogosari la otet in sos/rosii cherry.
Savurati cu placere!


Comentarii