Clatite cu carne uscata de vita si crema de avocado cu fulgi Bonito

Astazi am facut niste mini clatite cu carne de vita - dragalase si extrem de savuroase. O reteta pe care toata lumea iubitoare de carne o va adora. Cel mai bine este sa le faceti pe loc si sa le mancati imediat, ceea ce le face o idee perfecta atunci cand aveti musafiri surpriza. Adaugati carne de vita uscata (de tip jerky) pentru a adauga o atingere savuroasa clatitelor.
Fulgii Bonito - desi i-am mentionat in titlu si i-am folosit in reteta, sunt absolut optionali. Eu i-am folosit pentru ca sunt intr-un loc unde ii gasesc usor si la un pret mult mai accesibil. La noi se gasesc in magazinele online la un pret destul de ridicat.
Fulgii Bonito sau Katsuobushi (denumirea in japoneza) sunt mai degraba un condiment decat un preparat, pe baza de carne de ton dungat care este uscata, fermentata si apoi afumata. Gustul deosebit al fulgilor Bonito provine din continutul ridicat de acid inosinic. De obicei se folosesc pe post de topping/condiment pentru preparatele din orez, supe, pizza, paste, salate, oua, cartofi copti, sosuri, chiftele s.a.
Bucurati-va de reteta si de cateva clatite delicioase!
Ingrediente (din aceasta compozitie au iesit 12 mini clatite):

- 70 g carne uscata de vita/pastrama/ carne de pui fiarta/creveti
- 2 oua
- 2 fire de ceapa verde
- 2 linguri rase cu faina
- 2 linguri cu apa
- 1 morcov mic
- 1 lingurita cu sos de soia
- jumatate de lingurita cu praf de copt
- condimente uscate: scortisoara, patrunjel.
Pentru sosul de avocado:
- 4 catei de usturoi
- 1 pliculet cu fulgi Bonito si alge ( ca inlocuitor puteti folosi alge Nori putin prajite si maruntite)
- 1 avocado copt
- 1 iaurt
- 1 lingurita cu mustar.

Mod de preparare:
1. Intr-un bol se bat ouale dupa care se adauga sosul de soia, condimentele uscate, faina si praful de copt. Se amesteca bine pana se obtine o compozitie fina de clatite. La final se adauga ceapa verde tocata marunt, morcovul maruntit si carnea uscata taiata cubulete mici.
2. Pentru a gati clatitele am folosit o forma din silicon cu mai multe ochiuri care de obicei se foloseste in tigaie pentru a face mini clatite mult mai rapid si fara sa se lipeasca intre ele.
Se incinge o tigaie antiaderenta, se unge cu putin ulei de susan, se plaseaza forma de silicon in tigaie dupa care se pune in fiecare rotund cate o lingura de compozitie. Se lasa 3 minute cu capac, dupa care se intoarce forma pe partea cealalta (dupa ce le-am intors am dat forma deoparte, nu mai era nevoie de ea).
Info: forma de silicon se gaseste pe internet la un pret destul de bun.
3. Intre timp se prepara sosul: cu ajutorul unei furculite se paseaza avocado, se adauga usturoiul maruntit cu presa, iaurtul si mustarul. Se lasa in frigider pana la servire.
4. Cand sunt gata clatitele se aseaza pe un platou, in mijloc se pune sosul de avocado iar deasupra se presara fulgii Bonito (sau algele prajite).
Se servesc imediat!

 Ca sa fie masa mai consistenta am facut si cartofi mici copti. I-am fiert, i-am amestecat cu ulei de susan, cimbru si busuioc dupa care i-am copt in tigaie (pe ambele parti). Am presarat peste ei fulgi Bonito si i-am scufundat putin in sosul usturoiat de avocado. O deliciosenie!
Savurati cu placere!

Comentarii