Orez asiatic cu ton, legume si alge Nori

Orezul cu ton si alge este un fel de mancare pe care il pot numi cu drag unul dintre cele mai speciale. Este rapid, usor, hranitor, convenabil si destul de personalizabil pentru a se potrivi gusturilor familiei. De multe ori orezul cu carne mi s-a parut plictisitor asa ca daca tot vreau sa introduc cat mai mult peste in meniu, aceasta reteta este o modalitate buna de a face asta. Cu ocazia asta ingredientele ramase prin frigider pot fi transformate intr-o masa sanatoasa si delicioasa.
Este o reteta usoara, sper sa o incercati in zilele in care timpul este scurt si trebuie sa pregatiti o masa hranitoare si gustoasa. Are un gust minunat!
Ingrediente:

- 250 g ton file/somon (de multe ori am facut cu somon si a iesit chiar delicios)
- 150 g legume mix (porumb, fasole boabe, mazare, pastai)
- 100 ml rosii maruntite in sos
- 4 catei de usturoi
- 4 castraveti din otet
- 3 foi de alge Nori
- 3 ardei mici sau unul de marime normala
- 3 lingurite cu ulei de susan
- 1 ceasca de orez brun sau orez pentru sushi (cu acest tip de orez, preparatul va fi mai cremos si mai legat)
- 1 morcov mic taiat fasii
- 1 ou
- 1 ceapa
- 1 lingura cu sos Oyster
- 1 lingura cu Mirin
- 1 lingurita sos de chili Sriracha
- sare dupa gust
- putina scortisoara
- patrunjel proaspat tocat sau uscat.
Mod de preparare:

1. Orezul se spala si se pune la fiert in 3 cesti cu apa.
2. Separat intr-o tigaie antiaderenta se incinge ulei de susan si se caleste morcovul impreuna cu ardeii taiati fasii. Se lasa la calit 3 minute.  Dupa care se rastoarna intr-o oala adanca unde se va face mixul final cu toate ingredientele. La fel se procedeaza si cu mixul de legume.
3. Se incinge si ultima lingurita cu ulei de susan, se adauga ceapa taiat julien si se caleste 1 minut. Se adauga tonul taiat cubulete si usturoiul maruntit cu presa. Dupa 4 minute se adauga rosiile maruntite, sosul oyster, mirinul, sosul Sriracha si sare dupa gust. Se lasa sa fiarba 5 minute. Cu 2 minute inainte se toarna si oul batut. Cand este gata se rastoarna sosul peste legumele calite din oala, iar la final se adauga orezul, patrunjelul, scortisoara si algele nori maruntite.
Se servi imediat sau se pune la frigider pentru mai tarziu.
Info: dupa cum puteti observa in prima imagine am prins in poza si takoyaki - este o gustare japoneza in forma sferica facuta dintr-un aluat de clatite. Se coc intr-o tigaie cu orificii (8/12). Aceste bile sunt umplute cu caracatita taiata cubulete/creveti, ghimbir, ceapa verde si se servesc cu fulgi Bonito, maioneza si sos oyster (reteta intr-o alta postare ;) ).
Pofta buna!

Comentarii