Prajitura inghetata cu jeleu de zmeura, banane si ciocolata

Prajitura sau inghetata? Incercati ambele cu aceasta reteta. Credeti ca inghetata a fost gandita doar pentru vara? Ganditi-va din nou ;).
Doar pentru ca vara s-a terminat asta nu inseamna ca nu ne mai putem bucura de inghetata si in restul sezoanelor (mai ales daca simtim nevoia).  Ce poate fi mai bun decat o prajitura inghetata?
Datorita faptului ca ma aflu intr-un loc unde este cald, am zis sa mai profit putin si sa sfidez toamna din calendar cu o prajitura inghetata in sase straturi. Da, asa este, 6 straturi. De fapt, sfidez toamna, iarna, primavara si mai mananc din cand in cand inghetata sandwich, inghetata la cornet cu vanilie, ciocolata si glazura de ciocolata cu cereale sau twister. Fac ce vreau dar stiu ce-mi place - parca era si o melodie :-? ...
Cine spune ce este normal si ce nu? Daca respectati cele 10 porunci sunteti destui de normali sa faceti ceea ce va doriti (fara a-i rani pe cei din jur). Normal este cum este bine pentru fiecare, mai ales daca nu deranjam pe cineva, sau in multe cazuri nu ar trebui sa deranjeze, dar tot deranjeaza. De ceva timp... deschid o paranteza mare (am aflat ca nu doar copiii sunt adepti ai bullying-ului ci si adultii. Ba chiar adultii sunt asi la acest capitol si nu intr-un sens bun. Pe copii ii mai intelegi, ca nu-s "copti" la minte, desi cand esti copil si esti victima acestora nu intelegi de ce fac asta iar consecintele sunt pe termen lung, dar totusi de adultii trecuti prin viata/multe experiente, care au ajuns la o anumita varsta crezi ca sunt mai cu capul pe umeri/intelepti. Dar de unde? Ce naiva! Inca mai sunt oameni care cred ca lumea trebuie sa se invarta in jurul lor fara sa tina cont de faptul ca oamenii sunt unici si diferiti. Ei bine, daca faci ce nu face toata lumea, esti marginalizat (si nu doar) in loc sa fii acceptat/inteles cu bucurie pentru faptul ca esti om si nu o "oaie" (imi plac animalele > ). Individualitatea trebuie respectata intotdeauna. Ei bine, astfel de oameni ar trebui sa coboare de pe insula lor imaginara, sa coboare cu picioarele pe planeta "Pamant", unde oamenii duc lupte crancene cu viata de jos in sus si invers (si nimeni nu stie). Unde NU exista printi, printese, regi, regine (poate exista, doar in mintea lor manipulatoare ;)) ). Bun venit pe planeta "Pamant"! Am inchis paranteza, ca na asa este in bucatarie, pe langa retete si mancare,  te mai incingi la vorba - barfe/curiozitati mai bine zis ;)))...)
Acasa, puteti face cu usurinta o prajitura inghetata. In plus este mai economic si poate fi facuta in avans. De ce sa va plictisiti cu ciocolata simpla sau inghetata de vanilie cand exista atat de multe variante grozave. Aceasta reteta este minunata pe post de tort aniversar, pe post de desert de vacanta sau doar pentru cineva care iubeste inghetata.
M-am gandit la cateva ocazii perfecte pentru o prajitura inghetata, iar acestea ar fi: zile de nastere/aniversari, absolvirile, un nou loc de munca, nasterea unui copil, o tunsoare proasta/buna, un vis urat, v-ati dat demisia sau este prea cald pentru o prajitura obisnuita s.a...;))
De curand am testat toate tipurile de inghetata mochi (toate care imi plac) - acel desert japonez care nu poate fi inteles de oricine, despre care am mai pomenit si in alte articole... acum sub forma de inghetata cu capsuni, matcha, mango, ciocolata, vanilie, fistic, pepene galben... O nebunie! Au aparut si la noi cateva variante, trebuie sa incercati. In imaginile de mai jos veti regasi colectia de dulciuri japoneze, care mi-au facut cu ochiul. Pe langa faptul ca fac prajituri in bucataria mea, mai am loc si pentru cele cumparate (stomacul meu nu are 4 camere ca bovinele, insa are una si incapatoare ;))) ).

Info:
Daca pofta de dulce este in alerta mare, garnisiti totul cu fursecuri zdrobite sau bomboane tocate, in loc de fructe si alune, cum am procedat eu.
Pentru a obtine felii perfecte, asigurati-va ca inghetati totul suficient de mult pentru ca straturile sa fie fixate (cel putin 4 ore si, de preferinta peste noapte). Acest desert tinde sa-si piarda forma dupa ce sta afara timp de 30 - 60 de minute, asa ca feliati prajitura cat este inghetata si ce a mai ramas se baga la congelator inainte de a se prabusi.
Sau daca nu doriti o prajitura inghetata, adaugati gelatina/agar-agar la creme iar totul va sta bine si in frigider ;).
Ingrediente:
Pentru blaturi: 
- 50 g xylitol
- 3 banane
- 3 linguri cu faina de ovaz
- 2 linguri cu pudra de maca
- 2 oua
- 1 lingura cu seminte de mac
- 1 lingura cu unt
- 1 lingurita cu extract de banane
- 1 lingurita cu extract de vanilie
- 1 lingurita cu praf de copt.
Pentru crema de capsuni:
- 125 g crema de branza
- 60 g xylitol
- 5 capsuni
- 3 linguri cu iaurt integral.
Pentru crema de ciocolata:
- 125 g crema de branza
- 60 g ciocolata cu lapte
- 3 linguri cu iaurt integral.
Pentru jeleul de zmeura:
- 170 g zmeura
- 50 ml de apa
- 2 linguri cu xylitol
- o jumatate de lingurita cu agar-agar.
Pentru glazura de ciocolata:
- 50 g ciocolata cu lapte
- 50 g ciocolata neindulcita
- 3 linguri cu iaurt integral
- 1 lingura cu unt
- 1 lingura cu miere de albine
- 1 lingurita cu extract de vanilie.
Pentru decor:
- alune mix maruntite
- mure si zmeura.
Mod de preparare:
1. Mai intai se prepara blaturile: intr-un bol se topeste untul apoi se bate cu xylitoul pana se obtine o compozitie cremoasa. Dupa care se incorporeaza bananele pasate si ouale. Se amesteca cu mixerul sau telul timp de 2 minute. Se imparte compozitia in 2 parti egale: intr-o parte se adauga faina de ovaz, jumatate de lingurita cu praf de copt, macul si extractul de banane, iar in cealalta parte se adauga pudra de maca, jumatate de lingurita cu praf de copt si esenta de vanilie. 
2. Pentru a coace blaturile concomitent, neavand doua tavi, am ales sa apelez la folia de aluminiu (un truc care a functionat cu succes). Am rulat o banda din folie de aluminiu, am plasat-o la jumatatea tavii si am indoiat capetele in sens opus, am pulverizat tava cu ulei de cocos iar la final am turnat compozitia cu faina de ovaz intr-o parte si cu maca in cealalta parte. Am bagat tava in cuptorul preincalzit la 190 de grade timp de 30 de minute. Cand sunt gata, se lasa la racit complet apoi se decupeaza marginilie, pentru a se potrivi cu tava dreptunghiulara.
3. Intre timp se prepara jeleul de zmeura: intr-o tigaie se amesteca zmeura cu apa, xylitolul si se pune la foc mic. Cand incepe se fiarba se paseaza cu o furculita. Se amesteca agar-agar cu doua linguri de apa si se pune peste zmeura care fierbe. Se mai lasa 2 minute pe foc, dupa care se da deoparte si se lasa la racit, amestecand din cand in cand. Cand s-a mai racit putin se toarna intr-o tava dreptunghiulara de silicon sau orice altceva aveti (daca nu este din plastic sau silicon, atunci este recomandat sa se tapeteze tava cu o folie de plastic). In loc de tava, am folosit un ambalaj dintr-un plastic mai gros, pe care l-am pastrat  de la alt desert.
Se baga tava in congelator pana la prepararea cremelor.
4. Crema de capsuni: capsunie se taie marunt, se amesteca cu xylitolul si se lasa pe foc sa fiarba 2 minute. Se da deoparte, iar cand s-a mai racit se amesteca cu crema de branza si iaurtul. 
Crema de ciocolata: se topeste ciocolata pe baie de aburi dupa care se amesteca cu crema de branza si iaurtul.
5. Asamblarea: peste jeleul de zmeura se toarna crema de capsuni si se baga in congelator pana se intareste. Intre timp crema de ciocolata se pastreaza in frigider.
Peste crema de capsuni se aseaza blatul cu maca, peste blatul cu maca se toarna crema de ciocolata, se baga in congelator pana se intareste. Ultimul strat va fi blatul cu mac. Se lasa in congelator peste noapte iar a doua zi se scoate din forma si se imbraca cu glazura de ciocolata racita (se topeste ciocolata pe baie de aburi impreuna cu untul dupa care se adauga mierea de albine si iaurtul - se tapeteaza platoul cu hartie de copt apoi se toarna glazura, la final se indeparteaza iar decorul va ramane curat ;) ). Se orneaza cu fructe si alune mix maruntite. 
Savurati cu placere fiecare strat!
Pofta dulce!
P.S.: promit ca de saptamana viitoare voi reveni cu retete de toamna. Voi incepe cu o tarta cu ton, apoi o prajitura cu dovleac cremoasa si aromata ;). Ingredientele pentru prajitura se afla deja in frigider, trebuie doar sa trec la treaba.
Sa aveti un weekend minunat!

Comentarii

Unknown a spus…
Super tare!
Foodlover.ro a spus…
Multumesc! Daca ai reusit sa o prepari sa-mi spui te rog daca a fost pe placul tau. ;)