Burgeri cu quinoa, mozzarella si valeriana

Initial ma gandisem sa scriu reteta pe pagina de facebook (dar pozele isi cam pierd claritatea intr-un colaj), si dupa ce am postat reteta la scrobul taranesc cu tochitura, simteam nevoia sa scriu mai mult asa ca am decis ca acest  articol sa il postez direct pe site.
Ideea unui burger cu quinoa poate parea ciudata pentru unii consumatori de carne. Dar are un gust atat de bun incat se merita deranjul. Nu-mi place sa mananc in fiecare zi carne, in schimb imi place sa imi surprind corpul cu texturi noi, gusturi noi si surse noi de proteine. Poate nu stiati, dar acest burger este incarcat cu o mare putere proteica, si nu din carne.
Nu aveti nevoie de un procesor, pentru ca totul se face intr-un bol si cu o lingura la indemana. Acesti burgeri sunt putin crocanti in exterior, moi si aromati in interior. Simplu de facut, gustosi, sanatosi si se pastreaza bine la frigider timp de cateva zile.
Ingrediente:
Pentru burgeri:
- 160 g mix burger vegan cu quinoa eco Davert (se gaseste in magazinele online si contine: quinoa, fulgi de ovaz, fulgi de grau, faina de spelta, morcov, paprika, sare de mare, turmeric, zahar din trestie de zahar, ghimbir, piper, schinduf, coriandru, usturoi, chimen, leustean, scortisoara, cumin, chili, usturoi, pastarnac, patrunjel, ulei de floarea soarelui) -  daca nu doriti sa folositi acest mix atunci puteti folosi 200 g de quinoa fiarta (30 g qunioa alba si 30 g quinoa rosie se pun la fiert in 240 ml de apa) combinata apoi cu jumatate de morcov dat prin razatoarea mica,1 ceapa taiata cubulete, sare, busuioc, usturoi, 1 lingura si jumatate cu ulei de floarea soarelui, 2 linguri cu fulgi de ovaz maruntiti, 2 linguri rase cu faina de grau/orez integral plus ingredientele de mai jos
- 100 g mozzarella rasa
- 2 oua
- 1 lingura cu pasta de rosii.
Info: acest mix poate fi folosit si ca umplutura pentru ardei umpluti sau rosii. Pretul variaza intre 13 - 15 lei pentru 4 burgeri destul de marisori sau 9 mai mici. Destul de convenabil tinand cont ca puteti face burgerii doar din mix, apoi fiind nevoie doar de chifle si cateva legume proaspete pentru servire.
Va las linkul si la primul burger vegetarian cu tempeh, quinoa si fasole rosie pe care l-am preparat in 2018.

Pentru asamblare:
- 14 rosii cherry
- 2 chifle cu cartofi (lidl)
- 2 linguri cu mustar
- 2 ridichi
- 1 fir de ceapa verde
- 1 mana de valeriana
- jumatate de castravete
- masline kalamata.
Mod de preparare:
1. Intr-un bol adanc se pune continutul plicului iar peste acesta se adauga o ceapa taiata cubulete si 180 ml de apa fierbinte. Se amesteca si se lasa la temperatura camerei timp de 10 minute.
2. Indiferent de mixul ales, adaugati ouale batute, mozzarella si pasta de rosii. Burgerii se modeleaza  cu mana umeda.
3. Ii puteti gati in cuptor timp 25 de minute, intorcandu-i pe ambele parti. Sau ii puteti praji pe ambele parti intr-o tigaie incinsa cu putin ulei. Pentru ca in acest moment nu am acces la un cuptor, am ales varianta a 2 a.
4. Asamblarea: chiflele se taie in jumatate si se rumenesc in tigaie pe ambele parti. Dupa care se ung cu mustar toate jumatatile, pe partea de jos se pune un strat cu rondele de ceapa verde, burgerul de quinoa, cateva felii de castravete, valeriana cat cuprinde (spalata si uscata cu un servetel de hartie), cateva felii de ridichi si la final se acopera cu cealalta jumatate de chifla.
Burgeri se servesc cu masline si rosii.
Sunt un deliciu suprem!
Pofta buna!

Comentarii