Sacchettini cu somon, spanac si parmezan

Zilele devin din ce in ce mai calduroase, asa ca am incercat sa mai reduc timpul de stat in bucatarie si am fost la Lidl sa cumpar niste paste proaspete umplute cu trufe si ricotta. La aceste paste am acompaniat si un sos pe baza de spanac, somon, parmezan si alte ingrediente pe care le veti parcurge in lista de mai jos.
O reteta rapida, autentica, care vine la pachet cu tot gustul deliciosului somon, care sigur va va satisface papilele gustative. Pe cat de simpa este mancarea de astazi, pe atat de spectaculoasa la gust. De la sosul delicios si aromat la somonul usor prajit in unt cu lamaie. Cand vine vorba de prepararea unei mese in timpul saptamanii care sa fie atat delicioasa cat si rapid de preparat, pastele sunt adesea raspunsul meu. Pastele cu somon sunt elegante si gata in mai putin de 30 de minute. 
La restaurant, pastele cu somon reprezinta o mancare de calitate, acum, daca putem gasi cu usurinta somon file, de ce sa nu facem asta la noi in bucatarie, sa pregatim o cina fabuloasa si fara prea mult tam-tam.
In topul preferintelor mele se afla somonul, dupa care urmeaza tonul si bibanul/dorada/heringul. Asa ca mereu experimentez fel de fel de modalitati de a-l folosi in retete. Pentru ca se gateste foarte usor, incerc sa nu complic situatia si sa fac vreun preparat foarte sofisticat care sa dureze mult timp in bucatarie. Keep it simple! Cel mai bine - intr-o tigaie cu un fel de sos, cu paste, pe gratar asezonat cu mirodenii, sub forma de chiftele sau la aburi. Mmmmm... 
Din categoria pastelor, am ales Sacchettini (mici saculeti de paste italiene umplute de obicei cu branza) - cunoscute si sub numele de "buzunarele cersetorului". Aceste pungute delicioase se fac din patrate de paste cu oua, rasucite si fixate in partea de sus pentru a semana cu un mic sac. Secretul prepararii lor este de a face rasucirea suficient de puternica pentru a pastra umplutura in interiorul saculetului, dar in acelasi timp suficient de subtire pentru a evita posibilitatea de a ramane crud in interior. Umpluturile sunt foarte versatile, variaza de la o regiune la alta si se pot folosi diverse umpluturi cu carne, branza sau legume. Umplutura aleasa stabileste tonul pentru sosul ce va insoti pastele, care trebuie turnat peste ele si servite imediat. Versiunea mai mare a acestor mici saculeti se numeste sacchettoni.
Ingrediente:

- 250 g paste proaspete Sacchettini
- 250 g file de somon
- 250 g spanac
- 60 g parmezan ras
- 1 lingura cu ulei pentru wok
- 1 ceapa galbena
- 1 lingura si jumatate cu sos de peste
- 1 ou
- 1 ardei rosu
- 1 lingurita cu seminte de susan alb
- 1 lingurita cu seminte de susan negru
- 1 lingurita cu unt
- 1 lingura cu suc de lamaie proaspat stors
- sare dupa gust
- optional: 2 linguri cu pesto rouge (acesta contine rosii, nuci caju, branza pecorino, grana padano, usturoi, cimbru, ardei, apa, morcov, ceapa, busuioc, patrunjel, ulei de floarea-soarelui, sare, zahar si un acidifiant)
Mod de preparare:
1. Astazi vreau sa va impartasesc un mod usor diferit de cum gatesc de obicei somonul: il asezonez cu sare si usturoi uscat partea fara piele uscat apoi il prajesc putin in unt si suc de lamaie timp de 3 minute pe fiecare parte (mai intai pun la prajit partea cu piele dupa care il intorc pe cealalta parte) - nu mai mult, cat sa se parpaleasca putin.
2. Intr-o oala se pune la fiert 1 litru si jumatate de apa cu putina sare. Cand aceasta incepe sa fiarba, se adauga pastele, se amesteca usor dupa care se lasa sa fiarba cu capac 3 minute fix. Se scurg de apa (doua polonice se pastreaza pentru sos), se imparte in doua farfurii si se presara putin parmezan ras peste ele.
3. Separt, se incinge uleiul pentru wok, se adauga ceapa tocata marunt si se caleste 1 minut cu capac. Dupa care se adauga cele doua polonice din apa in care au fiert pastele, ardeiul taiat cubulete si sosul de peste. Se mai fierbe 2 minute, apoi se adauga spanacul tocat. Se mai gateste 3 minute dupa care se poate adauga somonul maruntit cu mana si semintele de susan. Se amesteca toate ingredientele, deasupra se adauga oul si pesto rouge. Se amesteca totul sa nu se prinda si se mai lasa sa se gateasca inca  2 minute. Se da deoparte si se toarna sosul peste paste. Impartiti mancarea in farfurii, curatati cativa catei de usturoi si savurati cu placere. ;)
Pofta buna!

Comentarii