Musaca de cartofi cu carne de pui si jackfruit la cuptor

In mod clasic, musacaua este o mancare preparata din carne tocata de vita/porc/carne de miel (ca binecunoscuta placinta britanica numita Shepherd's pie) si felii de vinete, asezate in straturi alternative dupa care se acopera cu un strat gros de bechamel/branzeturi, care este coapta in cuptor. Exista o multime de alte variante de musaca, iar unele dintre acestea folosesc legume precum sunt cartofii sau dovleceii.
Preparatul de astazi este simplu de facut, plin de arome si merge perfect cu jackfruit si carne tocata de pui. Am decis sa fac jumatate si jumatate, fara sa le combin, pentru a fi pentru toate gusturile. Acest preparat este facut dintr-un piure de cartofi cu un amestec de ierburi si crema de nuca de cocos, iar la mijloc am adaugat o umplutura de legume cu jackfruit si legume cu carne tocata de pui. Este o mancare cremoasa si super delicioasa. 
Aceasta reteta simpla este perfecta pentru atunci cand doriti sa luati cina impreuna cu familia sau prietenii. Musacaua este foarte versatila, si este un aliment prezent in special in bucataria tarilor din Balcani si Orientul Indepartat. Are un gust excelent fierbinte, cald sau rece, deci o puteti face cu mult timp inainte de servire. De fapt cuvantul musaca vine din araba si inseamna servit rece.
Cu siguranta va satisface toate gurile flamande. Este un preparat echilibrat si este, de asemenea, o modalitate excelenta de a folosi piureul ramas. 
Acest fel de mancare este sanatos, plin de arome si proteine. Daca doriti sa fie 100% vegetarian renuntati la carnea tocata de pui, iar in loc de oua puteti folosi fulgi de drojdie inactiva. Cu siguranta nu va va lipsi carnea. Piureul de cartofi, desigur, este atingerea perfecta pentru umplutura din interior. Este prima data cand fac aceasta reteta delicioasa si apetisanta, dar nu va fi si ultima. Inspiratia mea pentru aceasta reteta a fost cineva drag care, o perioada de timp, nu are voie sa manance lactate de niciun fel. 
Iata de ce aveti nevoie:
- 2 kg de cartofi noi
- 600 g ciuperci
- 250 g carne tocata de pui fara piele
- 100 g jackfruit bio Govinda marinat timp de 25 de minute in doua linguri de ulei si condimente: boia de ardei afumata, pudra de rosii, ceapa granulata, telina deshidratata si piper - in loc de jackfruit puteti folosi rosii uscate (am oferit aceasta alternativa deoarece jackfruit-ul marinat aduce la gust cu rosiile uscate)
- 150 ml crema de cocos
- 3 oua/fulgi de drojdie inactiva (pentru varianta vegetariana)
- 2 lingurite cu usturoi granulat
- 2 linguri cu ulei
- 1 ardei rosu
- 1 ceapa mare
- 1 morcov de marime medie
- 1 legatura de marar
- 1 legatura de patrunjel
- 1 fir de ceapa verde
- 1 lingurita de lingurita cu cimbru uscat
- sare dupa gust.
Mod de preparare:
1. Cartofii se curata de coaja, se spala, se taie in jumatate si apoi se pun la fiert intr-o oala cu apa.
2. Intr-un bol se amesteca pulpa de jackfruit cu condimentele si uleiul, dupa care se gateste intr-o tigaie incinsa, timp de 5 minute, amestecand din cand in cand.
3. Se spala, se curata si se taie cubulete mici toate legumele in afara de morcovi care se dau prin razatoarea mare. Verdeata se toaca marunt.
4. Intr-o tigaie antiaderenta se incinge o lingura cu ulei, se adauga aproape toate legumele (ceapa, ciupercile, ardeiul, morcovul) si se calesc timp de 5 minute (sau pana cand mai scade zeama lasata de ciuperci). Se adauga verdeata, o lingurita cu usturoi granulat, sare dupa gust si se da deoparte.
5. Separat, se incinge o lingura cu ulei intr-o tigaie antiaderenta si se gateste carnea tocata de pui timp de 6 minute. La final se adauga sare dupa gust, jumatate de lingurita cu cimbru si o lingurita cu usturoi granulat.
6. Legumele gatite se imparte in 2 parti egale. Jumatate se amesteca cu pulpa de jackfruit si un ou batut, iar cealalta jumatate se amesteca cu carnea tocata de pui si un ou batut.
7. Cartofii fierti se sareaza, se paseaza si se amesteca cu crema de cocos, un ou batut si jumatate de lingurita cu cimbru. Se imparte in jumatate.
8. O tava dreptunghiulara se tapeteaza cu hartie de copt, se intinde jumatate din compozitia de cartofi pe toata suprafata tavii, deasupra se pune intr-o parte compozitia cu jackfruit si in cealalta parte compozitia cu carne de pui tocata. Se niveleaza bine, astfel incat ambele compozitii sa detina jumatate din suprafata toata a tavii. Deasupra, se intinde cu grija restul de compozitie cu cartofi. Cu ajutorul unei furculite se traseaza niste forme deasupra si se baga in cuptorul preincalzit la 210 grade pana cand cartofii se rumenesc frumos.
Musacaua de cartofi se serveste atat calda cat si rece. Chiar am observat ca este mult mai delicioasa a 2-a zi cand toate aromele s-au imbinat intre ele.
Va las aici linkul la reteta de musaca clasica pe care am facut-o prin 2012, dar si linkul la pizza cu jackfruit.
Savurati cu placere!

Comentarii