Prajitura cu mousse de caramel, ciocolata si creme brulee

 


Astazi va propun sa uitati de calorii si sa puneti pe lista acest desert demential, extrem de cremos si aromat. Arata complex, dar va promit ca este aproape cea mai usoara prajitura "fantezista" pe care v-ati putea dori vreodata sa o faceti. Si este perfecta pentru masa de sarbatori. Se apropie sezonul deserturilor care opresc spectacolul, ca si acest desert cu mousse de ciocolata, caramel, espresso si creme brulee.

Poate parea un desert complicat, dar merita sa fie realizat. Voi incerca sa fac sa para mai simplu decat pare. Acest desert pe langa faptul ca arata minunat, are un gust divin.  Nu a rezistat prea mult dupa sedinta foto. Asta e sigur ;)). 


Pentru ca se apropia ziua de nastere a unei persoane speciale, am decis sa transform prajitura in tort. Da da, stiu ca tortul este mai inalt si ca de obicei intre creme se afla randuri de blaturi pufoase insa a fost solutia cea mai potrivita si trebuie sa recunosc ca m-am gandit si la placerea mea nevinovata "un desert care sa abunde in creme". Nu-mi plac deserturile uscate, doar sa le gust si atat. Am noroc ca si persoana speciala are aproape aceleasi preferinte ca si mine. Pfiuuu ;)))

Sunt un iubitor de ciocolata, asa ca acest desert nu este o surpriza (exceptia este amprenta lasata de espresso in mousse-ul de ciocolata cu lapte). Printre straturile de caramel si ciocolata se afla si creme brulee - o crema asemanatoare budincii care dupa gatire trebuie congelata pentru a o aseza intre celelalte straturi. Mousse-urile le-am stabilizat putin cu gelatina pentru a obtine felii netede si curate. Sunt sase straturi de rai! 


Dupa prima felie veti realiza ca nu veti avea nevoie de alta prajitura cu mousse de ciocolata. Desi posibilitatile sunt nelimitate, veti dori sa o faceti din nou si din nou.

Ingrediente:

Pentru blat:

- 100 g faina

- 70 g unt

- 50 g migdale macinate

- 50 g xylitol

- 3 galbenusuri

- 2 linguri cu cacao

- 1 lingurita cu extract de vanilie

- 1 lingurita rasa cu praf de copt Bio

- un praf de sare












- pentru insiroparea blatului am folosit 60 ml de suc digestiv pe baza de aloe vera si papaya combinat cu jumatate de lingurita cu extract de vanilie insa puteti folosi orice alt suc (deschis la culoare) doriti.

Pentru mousse-uri si creme brulee:

- 980 g smantana 18% grasime

- 300 ml lapte de cocos

- 210 g ciocolata neagra fara zahar

- 100 g ciocolata cu lapte fara zahar 

- 4 linguri cu lapte condensat 

- 3 galbenusuri

- 2 x pliculete cu espresso 1,8 g

- 2 x pliculete cu gelatina 10 g

- 1 lingura si jumatate JoyPaste Caramel (este o crema concentrata ce da un gust minunat cremelor folosite pentru prajituri/torturi dar este potrivita si pentru prepararea inghetatei...

Info: daca nu aveti in plan sa achizitionati o astfel de pasta caramel atunci puteti prepara acasa caramelul amestecand cu smantana calda, unt, gelatina hidratata)

- 1 lingurita cu extract de vanilie

- un praf de sare

Info: pentru ca pasta de caramel si laptele condensat aveau zahar adaugat, am incercat sa echilibrez balanta si sa folosesc xylitolul ca indulcitor si ciocolata fara zahar.

Decor:


- puteti folosi fructe sau fulgi de ciocolata

- pentru un decor aniversar am folosit o imagine comestibila de tip banda cu Minioni dar si cu mesaj (am decorat tortul cu aceasta banda decupata cu 30 minute inainte de a il aduce la masa) - imaginea fiind din zahar se topeste si a rezistat cam o zi pe glazura de ciocolata insa daca veti acoperi tortul cu fondant/martipan/crema de unt probabil imaginile de pe banda de zahar vor rezista mai mult.

Mod de preparare:

1. Primul pas consta in prepararea blatului: intr-un bol se topeste untul dupa care se amesteca energic impreuna cu xylitolul pana se obtine o compozitie cremoasa. Se adauga galbenusurile, sarea si extractul de vanilie. Se amesteca pana se omogenizeaza ingredientele iar la final se adauga faina cernuta, migdalele macinate si praful de copt. Se amesteca cu telul pana cand ingredientele uscate se incorporeaza complet. Se unge cu ulei/unt forma de copt, se toarna compozitia si se baga in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 20 de minute. Cand este gata se lasa sa se raceasca in tava apoi se scoate si se aseaza intr-o forma cu fund detasabil. De jur imprejurul blatului se aseaza o folie de acetofan, care va ramane astfel fixata pana la decorarea prajiturii.


2. Creme brulee: intr-un bol se amesteca energic galbenusurile cu xylitolul, apoi se adauga patru linguri  cu smantana, 80 ml lapte de cocos, un praf de sare si o lingurita cu extract de vanilie. Se omogenizeaza ingredientele, se toarna compozitia in aceeasi forma in care s-a copt si blatul, se baga in cuptorul preincalzit la 150 de grade pentru 30 de minute. Se lasa la racit, dupa care se baga in congelator pana la intrebuintare.

3. Se pregateste baza pentru mousse-uri: Intr-un bol adanc se bate cu mixerul toata cantitatea de smantana ramasa pana isi mai mareste volumul si devine aerata. Dupa care se adauga laptele condensat si se mai mixeaza 1 minut. Din aceasta compozitie se iau patru linguri care se pastreaza intr-un recipient pana a doua zi cand se va prepara glazura care va imbraca prajitura. Restul compozitiei se imparte in aproape 3 parti egale si se va folosi la prepararea mousse-urilor. Pana la intrebuintarea fiecarui bol cu smantana se pastreaza la rece in frigider.

4. Se pregateste mousse-ul de ciocolata neagra: o lingurita si jumatate cu gelatina se pune la hidratat in 3 linguri cu apa rece timp de 10 minute. Pe baie de aburi se topeste 160 g de ciocolata neagra impreuna cu trei linguri cu lapte de cocos. Cand s-a topit ciocolata se adauga o lingura din compozitia de smantana si gelatina. Se mai lasa pe aburi pana se topeste si gelatina. Se da deoparte, se bate cu telul sa se raceasca putin si treptat se incorporeaza ciocolata topita in restul compozitiei pe baza de smantana amestecand usor. Cu grija se toarna crema obtinuta peste blat si se baga in congelator pana se incheaga putin.

5. Se pregateste mousse-ul de ciocolata cu lapte si espresso: o lingura rasa cu gelatina se pune la hidratat in 4 linguri cu apa rece timp de 10 minute. Pe baie de aburi se topeste 100 g ciocolata cu lapte impreuna cu 4 linguri cu lapte de cocos. Cand s-a topit ciocolata se adauga o lingura din compozitia de smantana si gelatina hidratata. Dupa ce s-a topit gelatina se da deoparte, se adauga cele doua pliculete cu espresso instant si se amesteca cu un tel pana se dizolva. Apoi se incorporeaza in restul compozitiei pe baza de smantana amestecand usor cu telul. Cu grija se toarna crema peste mousse-ul de ciocolata neagra si se baga din nou in congelator pana se intareste putin.

6. Se pregateste mousse-ul de caramel: o lingura rasa cu gelatina se pune la hidratat in 4 linguri cu apa rece in jur de 10 minute. Dupa 10 minute se topeste gelatina pe baie de aburi si se adauga doua linguri din compozitia de smantana. Se amesteca cu telul dupa care se incorporeaza in restul compozitiei cu smantana. La final se adauga pasta de caramel in functie de gust si se amesteca usor cu o spatula (am pus doar o lingura si jumatate pentru ca nu am vrut sa iasa prea concentrat). Cu grija se toarna crema obtinuta peste mousse-ul de ciocolata si espresso, se baga din nou in congelator pana se intareste. Cand se simte ca s-a stabilizat si mousse-ul de caramel, se scoate creme brulee din congelator, se lasa 3 minute la temperatura camerei si usor usor se desprinde din forma de silicon. Se rastoarna in palma sau pe o spatula mai lata si cu grija se aseaza deasupra mousse-ului de caramel. Retineti ca odata asezat nu veti mai putea sa ii schimbati pozitia, sau veti putea dar veti risca sa se crape/rupa creme brulee.

Se acopera cu o folie si se lasa la rece in frigider pana a doua zi.


7. Glazura de ciocolata: o lingurita si jumatate cu gelatina se pune la hidratat in 3 linguri cu apa rece timp de 10 minute. Pe baie de aburi se topeste 50 g de ciocolata neagra impreuna cu 80 ml lapte de cocos. Cand s-a topit ciocolata, se adauga gelatina si se amesteca pana se dizolva. Se amesteca cu telul pentru a se raci mai repede, dupa care se adauga cele patru linguri cu smantana (pastrate din baza pentru mousse-uri). Se pun deoparte 3 linguri din compozitia glazurei, iar restul se toarna peste creme brulee si se baga in frigider pana se intareste. 


Dupa un timp se scoate cu grija marginea formei detasabile dupa care se indeparteaza si folia de acetofan. Cu o spatula se acopera marginile prajiturii cu glazura ramasa. Se decoreaza dupa preferinte. Eu am pus imediat banda cu imagine comestibila ca sa se lipeasca mai usor. Dupa care am transferat prajitura pe un platou bleu sidefat. Am feliat prajitura cu un cutit inmuiat in apa fierbinte.

Aceasta prajitura este cremoasa, decadenta si super pacatoasa. Te indeamna la rele :D.  Deci daca va place ciocolata si caramelul, veti iubi aceasta reteta. De obicei nu sunt un fan al caramelului, dar in aceasta simfonie de arome, caramelul ofera contrastul potrivit. 

Pofta dulce!


Comentarii