Salata de cartofi dulci cu piept de pui, telemea si bacon



V-ati saturat de salatele plictisitoare? Incercati aceasta salata bogata in arome, gust si culoare. Viata este prea scurta pentru a o risipi cu lucruri plictisitoare/nepotrivite/prea dramatice.

Si daca sunteti genul care pur si simplu nu poate rezista fara sa faca ceva modificari pe ici colo, va va placea si mai mult pentru ca este bine sa va jucati putin daca sa zicem vreti sa strecurati ceva mai piperat precum rucola in locul salatei verzi, sa adaugati putina miere la dressing sau poate chiar sa aruncati o mana de nuci, seminte de dovleac sau fistic.

Este o placere sa o mananci fara sa aiba gust de penitenta. Cred ca am facut aceasta reteta de trei ori de cand am preparat-o prima data (am gatit-o chiar si pentru prieteni - sper ca le-a placut precum au zis...mai ales ca nu a mai ramas nimic in bolul cu salata) si inca nu m-am saturat de ea. Imi plac culorile si combinatia dintre ingrediente. De fiecare data cand gatesc cartofi dulci, ma intreb de ce nu o fac mai des. Atat de suculenti si moi in interior, dulci si frumos caramelizati la exterior. Nu ma pot gandi la o alta leguma care sa se caramelizeze atat de bine  (nici macar dovleacul, care devine prea moale inainte sa apuce sa se caramelizeze).

Am ales sa folosesc ulei de floarea-soarelui, pentru ca dupa ce am incercat sa folosesc unt sau un amestec de unt si ulei, am descoperit ca untul a devenit prea amar in aceasta combinatie.  Chiar daca untul are o aroma minunata, acesta arde la temperaturi ridicate, precum cele din cuptor. Chiar si uleiul de masline este potrivit pentru aceasta reteta.

In acest moment, aceasta este salata mea preferata. As putea manca un castron intreg si as fi multumita complet. Aceasta este buna atat calda cat si rece, sau a doua zi (nu am incercat sa o las de pe o zi pe alta, dar pastrata la frigider cu siguranta va avea un gust bun).

Poate ca nu toata lumea iubeste gustul dulce al cartofilor portocalii, insa va garantez ca in aceasta combinatie, nu va mai exista cineva care sa strambe din nas. Cartofii dulci copti la cuptor mi se par chiar mai deliciosi decat cei albi. Nu ma credeti? Incercati si nu veti avea regrete ;). Pana si bebelusilor le place sa manance cartofi dulci, stiu ei ce stiu. Gustul dulce este cel mai agreat de fiinta umana inca de la nastere. Inca de la inceputul vietii avem o afinitate pentru dulce.

Va avertizez de la inceput, ca aceasta salata nu este deloc plictisitoare si chiar poate da dependenta. Ceea ce nu ar fi un lucru rau, avand in vedere ca aceasta contine un amestec usor si sanatos de ingrediente.


Ingrediente:

- 165 g piept de pui la gratar

- 150 g branza telemea

- 150 g boabe de porumb 

- 60 g bacon crud afumat (obligatoriu acesta se consuma doar dupa ce a fost fiert sau prajit)/puteti folosi si bacon fasii 

- 4 frunze de salata verde/spanac

- 3 ardei copti mici

- 2 cartofi albi de marime medie

- 1 cartof mare dulce (cel pe care l-am luat de la Lidl avea 800 g cu tot cu coaja)

- 1 avocado copt

- 1 ceapa galbena (se adauga cruda in salata sau se poate cali impreuna cu baconul)

- zeama de la jumatate de lamaie

- jumatate de legatura de patrunjel

- ulei de floarea-soarelui

- mirodenii: sare roz, piper cayenne, boia de ardei dulce afumata, usturoi granulat, turmeric, cumin

- optional: miez de nuca/seminte de pin usor coapte/seminte de dovleac/fistic prajit.

Info: in loc de foccacia puteti sa serviti salata cu turte coapte simple sau cu masline.

Pentru focaccia (din aceasta cantitate puteti face un blat de pizza si doua turte mai mari pentru salata):

- 300 g faina alba de grau

- 250 g iaurt (puteti folosi si apa in loc de iaurt...insa va fi mult mai delicioasa cu iaurt - atat de buna incat merge infulecata si simpla)

- 50 ml ulei de masline

- 1 lingurita de praf de copt

- 1 lingurita de bicarbonat de sodiu

- 1 lingurita cu seminte de susan

- mirodenii: sare roz, oregano, busuioc, cimbru, maghiran.

Mod de preparare:

1. Mai intai se prepara blatul pentru foccacia (se poate face si cu o zi in avans si se pastreaza la frigider pana la intrebuintare): se cerne faina si se amesteca impreuna cu celelalte ingrediente uscate, dupa care se adauga iaurtul. Se amesteca ingredientele cu o lingura apoi se framanta cu mainile. Se adauga faina daca mai este necesar. Dupa 3 minute de framantat se adauga uleiul de masline si se framanta in continuare pana cand nu se mai lipeste de maini. Se acopera cu o folie de plastic si se lasa intr-un loc calduros timp de 2 ore. Din acest aluat iese un blat de pizza super delicios. 

Mai jos am atasat si un gif cu pizza preparata din acest aluat fraged (preferata mea este pizza cu de toate - sos Napoletan, bacon, sunca Dalmatia/carnati haiducesti, ceapa, ardei colorati, porumb, masline verzi feliate, mozzarella, parmezan, cateva bucati de crema de branza plasate pe ici colo, ciuperci facute pe gratar). Blatul il pun in cuptorul preincalzit pentru 5 minute la 220 grade, dupa care il scot, pun toppinggurile si las pizza in cuptor pana ce branza prinde putina culoare. Yummy!



Abia dupa ce salata a fost preparata se coace foccacia. Se imparte aluatul in doua parti egale. Una se pastreaza pentru pizza iar din cealalta jumatate se face focaccia. Se presara faina pe blatul de lucru dar si pe aluat. Se imparte in doua parti egale si cu ajutorul unui sucitor se intinde dupa forma dorita. Se ung cu ulei de masline, se presara semintele de susan si se dau in cuptorul preincalzit la 220 grade, functia pizza, pentru 10 minute max sau pana se rumeneste.

2. Cartofii se curata de coaja, se taie cubulete, se amesteca cu uleiul de floarea-soarelui iar la final se adauga mirodeniile. Tava de la cuptor se tapeteaza cu hartie de copt, se rasfira cubuletele de cartofi (absolut toate cubuletele de cartofi trebuie sa aiba locul lor in tava, nu trebuie sa stea unele peste altele). Se baga tava in cuptorul preincalzit pentru 20 de minute fix la 200 de grade (pentru gatirea lor am folosit functia pizza).



3. Intre timp se pregateste dressingul si restul ingredientelor: 

- pieptul de pui se gateste pe gratarul bine incins, in jur de 5 minute pe fiecare parte.

- baconul se taie cubulete si se prajeste in tigaie fara a mai adauga ulei extra

- boabele de porumb se prajesc in putin unt timp de 4 minute amestecand din cand in cand sa nu se  prinda de tigaie

- salata se spala si se usuca cu ajutorul prosoapelor de hartie

- ceapa se curata si se taie cubulete

- pentru dressing: avocado se paseaza cu ajutorul unei furculite si se amesteca cu zeama de lamaie si branza telemea maruntita

- patrunjelul se spala si se toaca marunt

- ardeii copti se taie cubulete.


Intr-un bol mare se adauga cartofii copti impreuna cu toate ingredientele de mai sus. Se serveste dupa 30 de minute cand toate ingredientele s-au imprietenit.

Delicioasa, satioasa, sanatoasa si usor de facut. Ce va puteti dori mai mult de la o salata? Este suficient sa luati o imbucatura si va veti intoarce spre bolul cu salata sa luati din ce in ce mai mult. 

Savurati cu placere!




Comentarii