Placinta Arancini cu ajvar, ceapa verde, mozzarella si oua fierte



Placinta Arancini este o placinta cu influente italienesti facuta din orez si umpluturi diverse. Inspiratia pentru acest fel de mancare a pornit de la bilele prajite de orez cu umplutura de mozzarella, numite Arancini. In Sicilia, bilele Arancini sunt foarte prezente in mancarea stradala, baruri si cafenele. Umplutura traditionala este sosul de carne cu mazare (sau ragu). Insa se pot umple cu fistic, carne de peste, creveti, carnati picanti, vinete, spanac, nuci, prosciutto si branza. Va vine sa credeti sau nu dar exista si Arancini in varianta dulce cu ciocolata sau fructe. Placinta este o alternativa excelenta la prepararea bilelor de orez siciliene originale, care sunt bile mari de orez umplute in acelasi mod, numai ca sunt acoperite cu pesmet, apoi prajite in ulei. Ambele retete sunt fantastice, dar eu o prefer mai degraba coapta decat prajita. Iar munca in bucatarie se reduce la jumatate. Are aceeasi aroma ca si bilelele, doar ca sunt stratificate intr-o tava delicioasa la cuptor. Putem zice ca este o masa completa avand in vedere ca aceasta contine carbohidrati, proteine si legume. 


Pentru umplutura placintei din reteta mea, am ales ceapa verde/rosie, oua fierte, carnati chorizo si mozzarella, iar in compozitia orezului pe langa ingredientele clasice am adaugat sos Marinara, Ajvar dulce si marar. De fapt am facut doua: una cu umplutura de oua fierte, ceapa verde si mozzarella iar cealalta cu ceapa rosie, chorizo si mozzarella. Aceasta placinta este fantastica atat pentru pranz cat si pentru cina. Se pastreaza la frigider pentru 3 zile, apoi se reincalzeste la 180 de grade timp de 10 minute. Pentru a face aceasta placinta, la fel ca la Arancini, este necesar orezul Arborio, deoarece contine mai mult amidon decat orezul cu bob lung, rezultand o textura mai cremoasa. Insa eu am folosit ce aveam in camara si anume orez de sushi, care mi s-a parut la fel de cremos si lipicios, perfect pentru ceea ce imi doream. 


Ingrediente:

 - 200 g orez de sushi/Arborio

- 120 g mozzarella

- 3 linguri cu ajvar dulce

- 3 linguri cu sos de rosii

- 3 linguri cu parmezan

- 3 oua fierte

- 2 fire de ceapa verde

- 1 ou crud

- jumatate de legatura de marar

- sare

- info: pe langa mozzarella, pentru a doua placinta am folosit in umplutura ceapa rosie, carnati chorizo si un ou crud in plus in compozitia orezului

- pentru servire: ardei copti in otet, leurda murata in otet (mi-a mai ramas un borcanel de care tot trag de el, frunza cu frunza sa ajunga mai mult :))) ) sau orice altceva aveti/doriti.


Mod de preparare:

1. Primul pas este gatirea orezului, iar pentru un plus de aroma in loc de apa se poate folosi supa de pui. Odata racit orezul, se adauga urmatoarele ingrediente: ajvarul, sosul de rosii, parmezanul, mararul tocat marunt si oul crud. Se amesteca bine compozitia pana orezul se imbina cu toate ingredientele.


2. Se unge o tava rotunda cu unt si se tapeteaza cu pesmet (eu am folosit o tigaie de fonta cu maner detasabil). Se captuseste tava cu jumatate din compozitie, se presara putina jumatate din cantitatea de mozaarella, se pune un strat de ceapa verde, deasupra se pun ouale fierte date prin razatoarea mare, se pune restul de mozzarella si se acopera totul cu compozitia de orez ramasa. Se niveleaza orezul cu atentie, astfel incat umplutura sa ramana la locul ei, dupa care se da in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 25 de minute si la 200 grade pentru inca 5 minute.


3. Cand este gata se scoate din cuptor, se lasa la racit timp de 30 de minute, dupa care se rastoarna pe un platou si se acopera cu un capac pentru inca 30 de minute (puteti sa renuntati la acest pas, doar ca se taie si arata mai bine lasand acest ragaz). Dupa care se poate felia. La cina am servit placinta cu ardei copti in otet si leurda murata. Iar a 2a zi la pranz am pus pe platou cateva felii de placinta alaturi de rosii, castraveti, masline negre deshidratate, ceapa si telemea. A fost un pranz super consistent si delicios. 


Savurati cu placere!

Comentarii