Mancare de vinete cu broccoli, zucchini, naut si turmeric


Vinetele sunt printre cele mai sanatoase legume, savuroase si cu o textura placuta. Luna iulie este perioada in care aceste legume sunt in plin sezon, deci ne putem bucura de ele o buna perioada de timp, pana toamna tarziu. Pentru a-si pastra toate benefiicile, este recomandat sa fie gatite la aburi, la cuptor, pe gratar sau coapte. Avand in vedere ca majoritatea substantelor nutritive se gasesc in coaja, incercati sa le mancati cu tot cu coaja (cand este posibil).

 Astazi vreau sa va prezint o reteta usoara de vara (sau nu), savuroasa si cu un gust intens. Aceasta necesita putina pregatire, mai ales daca veti coace vinetele in avans si nu in aceeasi zi. Mancarea de astazi este super cremoasa, consistenta si are o aroma deosebita, usor piperata. Poate fi servita ca fel principal sau ca o gustare de tip aperitiv. Adevarul este ca dupa prima imbucatura simti ca nu te mai poti opri. Ceea ce nu este un lucru rau, avand in compozitie o multime de legume. Eu nu sunt fan al salatei de vinete cu maioneza (nu ii inteleg pe fanii retetei nici ei pe mine :))...sora mea de exemplu o prepara de cel putin o data pe saptamana, eu nici nu-mi mai amintesc de cand am mancat ultima data), dar in acest mod de preparare mananc vinete mult mai des decat o faceam inainte (sau imi place sa adaug felii de vinete gatite in cuptor, in sandvisurile cu branza si pui).


Ingrediente:

- 500 g de vinete coapte

- 150 g sos de rosii Napoletan

- 150 g pastai congelate

- 100 g boabe de naut din conserva

- 5 catei de usturoi

- 1 zucchini

- 1 ceapa rosie

- 1 morcov

- 1 lingurita si jumatate cu turmeric

- 1 lingura si jumatate cu ulei

- cateva buchetele de broccoli

- mirodenii: sare, boia de ardei afumata

- pentru servire: paine cu cartofi, lipie, turte coapte...

Mod de preparare:


1. Vintetele se coc pe gratar/in cuptor, se sareaza si se lasa acoperite timp de 30 de minute. Dupa care se curata si se toaca marunt/se paseaza in blender.

2. Se spala legumele si se curata (unde este cazul): zucchini se taie cubulete mici, ceapa rosie se toaca marunt, morcovul se taie rondele subtiri, iar usturoiul se marunteste cu presa.

3. Intr-o tigaie adanca se incinge uleiul, se adauga ceapa rosie si se caleste timp de 1 minut. Apoi se adauga morcovul, pastaile congelate, buchetelele de broccoli si 150 ml de apa. Se lasa la fiert cu capac pentru 5 minute. Dupa care se adauga dovlecelul, sosul Napoletan si usturoiul. Se mai lasa sa fiarba 5 minute, apoi se adauga vinetele coapte, nautul, turmericul, boiaua de ardei si sare dupa gust. Dupa 4 minute se da deoparte.

Se lasa la racit apoi se serveste cu paine cu cartofi, turte coapte sau in orice altfel doriti.


Savurati cu placere!

Comentarii