Reteta tort de biscuiti de post "Alalena" | Torturi de post

Mi-am adus aminte de tortul acesta de Revelion, un tort special pe care l-am denumit tort "Alalena". Pentru ca e post asta nu inseamna ca nu putem manca sau face 1 tort.

Ingrediente:
Pentru blat: - 1kg de biscuiti populari (sau obisnuiti) insiropati.
Pentru sirop: - 250 ml apa, zahar tos (dupa gust, eu am pus cam 2linguri)
- rasatura de portocala
- jumatate de sticluta de esenta de portocale.

Pentru crema:

crema 1: - jumatate pachet de margarina Holland(sau Unirea)
- 100g zahar pudra vanilat.

crema 2: - 1castronas de nuca macinata
- jumatate pachet de margarina
- 3linguri de cacao
- 150g zahar pudra vanilat
- 1fiola esenta de rom.

crema 3: - dulceata de gutui (sau de mere).
Pentru glazura: - 3 linguri de cacao
- 1sfert pachet de margarina
- 8linguri de zahar tos
- 3linguri de apa.

Pentru ornat: - 1 pachet de crema de vanilie amestecata cu putin sirop de capsuni
- ciocolata de lapte topita pe baie de aburi (se pune o cratita cu apa, deasupra cat sa incapa un vas de plastic,se amesteca ciocolata pana se topeste, se da deoparte si se adauga 1lingurita de lapte si 1lingurita de margarina)
- bomboane decorative multicolore.


Mod de preparare
Mai intai se face siropul, se pune intr-o cratita 250ml de apa, se pune zaharul, se amesteca pana se topeste, cand incepe sa fiarba apa se pune rasatura de portocala se lasa sa dea intr-un clocot, se stinge si apoi se pune si esenta de portocale.
Dupa ce s-a mai racit insiropati biscuitii unul cate unul si puneti pe un platou incat sa fie in acelasi rand.
Dupa ce ati facut primul strat de biscuiti insiropati frecati ingredientele pentru crema1, daca margarina este prea tare puteti s-o topiti partial nu de tot incat s-o puteti amesteca cu zaharul pana se obtine o pasta, si se intinde pe primul strat de biscuiti.
Deasupra primei creme se pune inca un strat de biscuiti insiropati (pentru un gust mai intens al siropului puteti folosi si rasatura de portocale cand se lasa pe fundul cratieti ca s-o puteti lua), se face crema2: amestecati nuca cu cacao, zaharul, romul si margarina topita, pana se obtine o pasta, se intinde peste biscuiti, se pune inca 1strat de biscuiti insiropati si deasupra lor se intinde dulceata de gutui (crema 3), peste dulceata mai puneti un strat de biscuiti insiropati si apoi ornati in functie de imaginatie.
Tortul acesta poate fi facut si in post ornand cu crema1 in locul celei cu ciocolata alba (punand in plus si cateva picaturi de esenta de vanilie sau portocala) in loc de crema de vanilie, si in loc de ciocolata imbracati tortul cu glazura de cacao si bomboanele decorative, si cu ocazia asta raman doar ingredientele simple si fara E-uri s.a... Pofta buna!

Comentarii