Ciorba de fasole cu naut si ardei copti

Reteta Ciorba de fasole cu naut si ardei copti
Ingrediente:
- 1kg fasole pestrite
- 2 l bors
- 200 g paste spiralate
- 100 ml ulei
- 100 g zarzavat
- 6 ardei grasi copti
- 4 cepe
- 3 linguri de bulion
- 3 morcovi
- 2 linguri delikt de legume
- 1 cutie de naut (340g)
- 1 cutie de rosii decojite (340g)
- 1 telina
- 1 legatura de marar
- 1 legatura de patrunjel
- 1 legatura de leustean proaspat sau uscat
- 1 crenguta de cimbru proaspat sau uscat
- sare.

Mod de preparare:
Se fierbe fasolea cu 2 linguri de zarzavat, care se adauga cu 15 minute inainte de final. O oala de aproximativ 10 l se umple pe jumatate cu apa si se pun la fiert 30 de minute toate legumele curatate si taiate cubulete. Dupa cele 30 de minute se adauga si fasolea fiarta si zarzavatul si se mai fierbe 10 minute dupa care se adauga borsul incalzit separat, pastele spiralate, uleiul, delikt sau sare si se mai lasa la fiert 5 minute. Apoi se adauga bulionul, rosiile decojite, nautul, ardei copti si curatati si se mai lasa la fiert 5 minute dupa care se ia de pe foc (daca nu aveti verdeata proaspata ci uscata se pune o data cu ardeii si celelalte daca aveti verdeata proaspata se pune dupa ce se ia de pe foc). Pofta buna!
Recomandare: Uleiul se pune la fiert si nu ca prajeala pentru ca este mai sanatos asa si mai indicat atat persoanelor cu probleme de sanatate cat si preventiv pentru persoanele sanatoase. Se considera ca uleiul prin prajire elimina acizii grasi, afecteaza stomacul, ficatul si pancreasul. Am primit acest sfat dupa ce tatal meu a fost operat de ulcer acum 10 ani dupa care a fost sfatuit de catre medic sa nu mai foloseasca niciodata prajeli . Am urmat toata familia acest sfat si ne-a prins bine!


Comentarii