Sfintisori moldovenesti

Reteta Sfintisori moldovenesti
Mmmmm ce bine miroase, abia astept sa mananc maine dimineata;))!...
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 1 Kg faina
- 500 ml lapte
- 75 g zahar
- 1 cub de drojdie
- 3 sferturi de pachet de unt
- 4 oua (un ou se pastreaza pentru uns)
- sare.
Pentru sirop:
- 350 ml apa
- 175 g zahar brun/obisnuit
- 2 pliculete zahar vanilat
- 2 linguri de miere
- 1 lingura esenta de vanilie
- coaja de portocala data prin razatoare.
Pentru ornat:
- 100 g zahar pudra
- 225 g nuca macinata.
Mod de preparare:
Se pune faina intr-un bol mai mare, se face o adancitura in faina in care se pune drojdia, zaharul si putin din laptele cald. Se lasa putin la crescut la temperatura camerei. Cand s-a dublat volumul se adauga si restul de ingrediente. Dupa ce se framanta bine aluatul se adauga si untul topit. Aluatul se lasa la crescut aproximativ 1 ora dupa care se imparte in bucati egale din care se fac rulouri impletite si se formeaza cifra 8. Se unge o tava cu unt si se tapeteaza cu faina. Se pun sfintisorii in tava apoi se ung cu oul batut si se da in cuptorul preincalzit. Se lasa pana se rumenesc iar intre timp se face siropul: se fierbe apa cu zaharul 4-5 minute apoi se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a mai racit se adauga esenta de vanilie si mierea. Cand sfintisorii s-au copt se insiropeaza bine si se dau prin nuca amestecata cu zahar. Sunt foarte fragezi, aromati si numai buni de servit celor dragi, cu siguranta o sa le placa! Si tot azi voi face mucenici fierti, nu am facut niciodata dar sunt curioasa ce gust au...



Comentarii