Tort de clatite "criză"

Reteta Tort de clatite "criză"
Vara asta cand am fost la bunica i-am facut o multime de clatite (cu branza, dulceata de capsuni, dulceata asortata din piersici, nectarine si zarzare, gem de gutui cu mere si ciocolata) pentru ca-i plac foarte mult si daca tot am venit la ea a "profitat" de ocazia asta avand in vedere ca de cand am intrat la facultate ma duc la ea mai rar decat inainte si-i era dor de clatitele mele;)). Dar intr-o zi cand mi-a zis sa mai fac parca ma saturasem sa fac doar clatite si atat, simteam nevoia de ceva mai altfel si m-am gandit sa fac pentru prima data un tort de clatite cu ingrediente pe care le-am putut gasi pe acolo. Asa ca nu am mai stat pe ganduri si m-am dus la magazin sa vad ce gasesc si uite asa am facut cu ce am putut sa fac rost, dar pe viitor vreau sa incerc altfel de creme in locul budincilor, doar dulceata trebuie pastrata si crema cu ness. Norocul meu e ca laptele, faina si ouale le aveam la indemana si mai ales proaspete. Deci nu mi-a fost greu sa-l fac avand antrenament la clatite si ingrediente la indemana cu putine costuri...
Pentru clatite:
- 1,5 l lapte
- 50 g zahar vanilinat Coseli
- 5 oua
- 2 linguri de zahar brut de trestie sau zahar simplu
- 2 linguri de ulei
- 1 lingura esenta de vanilie
- 1 lingurita de bicarbonat de sodiu alimentar
- un praf de sare
- faina cat cuprinde aproximativ 600g.
Pentru creme:
- 1l lapte 
- 1 plic budinca de vanilie Dr.Oetker
- 1 plic budinca de caramel Dr.Oetker
- 8 linguri de zahar de trestie brut (sau zahar simpli) pentru budinca
- 200 ml frisca lichida Hulala
- 200 g dulceata de capsuni
- 100 g ciocolata cu lapte
- 1 lingura de ness.
Pentru ornat:
- 1 banana sau alte fructe la alegere
- crema budinca de caramel sau crema de ness.

Mod de preparare:
Pentru inceput se face crema de ness pentru ca trebuie sa stea mai mult la rece: se topeste ciocolata pe baie de abur, se adauga frisca lichida si nessul. Se lasa 3 minute pe baie de aburi dupa care se lasa la racit. Pentru a se intari mai repede se lasa la congelator amestecand din cand in cand pana devine consistenta. Intre timp se prepara clatitele: se bat ouale cu zaharul  vanilinat, zaharul de trestie , apoi se adauga sare, esenta de vanilie, faina, bicarbonatul si treptat se adauga laptele ca sa nu se faca cocoloase. Compozitia se amesteca cu telul pana devine fina si trebuie sa fie putin mai groasa decat de obicei iar la final se pune si uleiul. Clatitele trebuie facute intr-o tigaie cu diametrul de 24-26 cm. Pentru fiecare clatita se foloseste cate un polonic de compozitie. Se fac si budincile conform instructiunilor de utilizare de pe plic apoi se asambleaza tortul: se pune pe un platou o clatita se unge cu dulceata, deasupra alta clatita care se unge cu budinca de vanilie, deasupra alta clatita care se unge cu budinca de caramel, deasupra alta clatita care se unge cu crema de ness si tot asa pana se epuizeaza cremele iar la final se glazureaza cu budinca de caramel sau ness. Se orneaza cu banane sau alte fructe, dupa imaginatie...Pofta buna!



Comentarii