Ia aminte la semnalele organismului

Este important sa inveti ce este normal legat de organismul tau si ce nu, pentru a recunoaste usor eventualele probleme. Iata cum poti face asta.

Och
Un inel alb in jurul irisului indica un nivel ridicat de coelsterol. Mergi la medic pentru un test.
Vedere incetosata. Poate fi doar un semn ca ai nevoie de ochelari - dupa 40 de ani, se produc modificari ale functiei ochilor. poate indica de asemenea, un glaucom care sa afecteze puternic vederea daca nu este tratat. Glaucomul este genetic si apare mai frecvent dupa varsta de 40 de ani, deci nu uita de vizita la oftalmolog o data la doi ani.

Gura
Sangerarea gingiilor. Indica o afectiune a gingiilor care nu duce doar la caderea dintilor, ci afecteaza si inima, deoarece bacteriile pot trece in sange. Mergi la stomatolog o data pe an pentru control si la fiecare sase luni pentru periaj si un detartraj profesionist.

Sani
Orice modificari. Fii atenta la noduli, care uneori pot fi semnul cancerului de san. Alte modificari la care trebuie sa fii atenta sunti iritatii, incretituri, modificari ale formei sanilor, modificari si secretii ale sfarcurilor.

Gat
Noduli. Cei limfatici se pot inflama din cauza infectiilor bacteriene sau virale, dar, de obicei, se remit cand infectia este tratata. Daca inflamarea dureaza mai mult de trei saptamani, cauzele sunt multiple: de la chisturi inofensive la probleme ale glandei tiroide si, mai rar limfom non-Hodgkin.

Alunite. Cele mici, pigmentate mai profund trebuie supravegheata mai atent decat cele mai mari. Fii atenta la forma acestora, cresterea in dimensiune, aspectul impestritat, mancarime sau sangerare. Un semn de ingrijiorare il reprezinta unghiile incarnate.

Zona pelviana
Dereglari ale ciclului menstrual. Ciclul devine neregulat cu cat te apropii de menopauza, dar mergi la medic daca ai sangerari intre cicluri sau dupa sex - poate fi vorba de polipi sau de leziuni vaginale. Uneori poate fi semnul unui cancer cervical, deci fii atenta la orice schimbare intervenita si nu uita de testul anual Papanicolau.

Comentarii