Capuse la om: masuri preventive si tratament

Pentru mine in ultima vreme, capusele au devenit o obsesie, aud la televizor la stiri multe cazuri de muscaturi de capuse chiar si in Iasi au fost raportate ieri mai multe cazuri, aud de la oamenii de pe strada in gluma ori in serios "nu stam aici ca sunt capuse"... ieri cand am iesit la plimbare m-am asezat pe o banca la umbra unui copac si cineva imi spune sa nu stau acolo sa nu ma capat cu vreo capusa. Spre seara cand am ajuns acasa simteam ceva ca ma pisca sau ma gadila, ma uitam repede. O sa ma feresc cat pot de aceste insecte dar se zice ca de ce te feresti de aia nu scapi, sper sa nu fie si cazul meu;))...
Insectele care sug sangele cum ar fi tantarii si capusele lasa mici rani atunci cand ataca. Reactiile oamenilor la muscaturi si intepaturi variaza, dar de cele mai multe ori simptomele dureaza o zi doua in functie de gravitatea cazului respectiv. Capusele sunt dusmanul omului si al animalelor dar la randul lor au si ele dusmani precum iernile extrem de reci, viermii cilindrici care afecteaza fatal capusa, bibilica poate consuma cantitati mari de capuse, doar doua pasari din aceasta specie poate curata de capuse in decursul unui an un teren de  aprox 8000 de metri patrati, anumite viespi mici parazite isi depun ouale in corpul capuselor iar larvele se hranesc in interior cu gazda pana le omoara.
Capusele nu sar si nici nu zboara ci se tarasc pana gasesc o gazda. Ele traiesc agatate de firele de iarba astfel fiind usor de luat de animale si transferate apoi la oameni. De obicei capusele mor daca nu se hranesc cu sange dar sunt si specii de capuse care pot rezista chiar si un an fara hrana. Capusele se hranesc cu sangele unui organism de la cateva ore pana la cateva zile iar transmiterea de boli se face cand capusa este plina de sange sunt si specii care se hranesc cu sange putin astfel transmiterea bolilor are loc in cateva minute. Simptomele unei muscaturi de capusa apar numai dupa ce aceasta s-a umput de sange si cade de pe zona unde a muscat, unele capuse sunt atat de mici incat nu pot fi detectate imediat. 
Cum va feriti de capuse? Pentru a va feri de capuse:
- nu trebuie sa stati direct pe iarba la pinic, sa verificati atent animalele de companie, dupa ce vin copiii de la joaca sa ii verificati atent, sa evitati zonele cu multa iarba si tufisuri, daca aveti curte nu lasati iarba sa creasca prea mult si folositi insecticide, nu depozitati lemnele de foc pe langa casa, purtati haine deschise la culoare pentru a detecta imediat capusa, spalati cu apa fierbinte hainele si obiectele care au intrat in contact cu iarba, daca aveti parul lung strangeti-l.
Ce trebuie sa faceti daca ati gasit o capusa?
- daca insecta se tine inca agatata de piele, puteti s-o indepartati acoperind-o cu ulei sau vaselina dar nu cu mainile goale si folositi manusi, apoi scoateti-o usor cu o penseta
- dupa o muscatura de capusa locul s-a inrosit sau a aparut o eczema circulara, aveti simptome ca e gripa sau va dor articulatiile atunci apelati la medic
- daca muscatura este pe fata, in gura sau pe gat, daca aveti blande, dificultate la respirat, greata sau varsaturi cereti ajutor urgent.
Masuri generale: 
- Hamamelis distilat si lotiunea cu calamina (pret 9 RON) sunt eficiente in indepartarea durerii si mancarimii provocate de muscaturi sau intepaturi
- folositi produse homeopate: aplicati o crema Hypericum (produs homeopat) si luati Apis  daca muscatura s-a umflat si e rosie sau Cantharis daca predomina durerea arzatoare
- aplicati 1 picatura de ulei de lavanda sau arbore de ceai din ora in ora
- un cub de gheata, gel de aloe vera sau sucul de ceapa aplicate pe locul afectat sunt eficiente

Comentarii

Anonim a spus…
Azi am fost muşcata de o larva de căpuşă şi am îndepărtat-o imediat după care am mers la medic, mi sa administrat antitetanos iar local cu betadină şi tratament de o zi cu doxiciclină. cineva mi-a recomandat să fac şi analize la LYME Diagnostic ce părere aveţi?
Desisalva a spus…
Pentru orice siguranta si pentru linistea ta eu zic sa iei in considerare recomandarea respectiva si sa faci acele analize. Multa sanatate si grija!:)
Anonim a spus…
vineri ma muscat o capusa,am fost la medic mi a scos restul deacolo si a zis ca nu este nicio problema,nu mi a recomandat nici un tratament....acum ma tot gindesc si imi este teama ...
Anonim a spus…
Am avut si eu nesansa sa ma muste o capusa... am fost la infectioase.. mi-a dat doxacilina 2 tablete cate una la 12 ore... si cam atat! pe locul muscaturii a aparut roseata si usoara induratie... dar pun de cateva ori pe zi alternativ argila sau bicarbonat de sodiu si simptomele au inceput sa se reduca...sper sa nu fie alte probleme...sanatate si mare grija tuturor!!!!!!!!!
Anonim a spus…
Am fost antepat de o capusa am rupto dar pana la urma am scoso dar locul unde ma antepat a ramas ca o maslina tare dar nu ma doare ce sa fac? E grav?
Desisalva a spus…
Buna seara! Daca ati reusit sa o scoateti complet nu cred ca este vreo problema. Dar pentru a elimina orice suspiciune ar fi bine sa mergeti la un medic mai ales ca muscaturile de capuse sunt periculoase si pot transmite anumite boli. Multa sanatate!