Reteta Blat de pizza integral recomandat de Dr.Oz

Intr-una din emisiuni Dr.Oz a prezentat spectatorilor o varianta mai sanatoasa pentru blatul de pizza, care va permite sa mancati pizza preferata fara sa va faceti griji. Eu in general nu imi fac griji pentru mancare deoarece mananc din placere si o savurez la maxim dar daca exista si alternative mai sanatoase de ce sa nu incercam o mica schimbare in bucataria si in viata noastra. Din mici schimbari reies marile realizari si cum zicea un citat "Exista ceva mai trist decat ratarea idealurilor: este realizarea lor". Asadar daca avem un ideal la care am dori sa ajungem inainte de toate trebuie sa actionam putin cate putin. Revenind la reteta de blat integral pentru pizza, propusa de Dr. Oz, ingredientele si modul de preparare sunt urmatoarele:
Ingrediente: (pentru a va obisnui cu gustul blatului integral respectati aceste cantitati la faina apoi incercati sa faceti blatul cu 2 cani si jumatate de faina integrala si jumatate de cana de faina obisnuita)
- 1 cana si jumatate de faina integrala
- 1 cana si jumatate de faina obisnuita
- 1 cana si jumatate de apa calda
- 1 lingura de ulei de masline
- 1 lingura de drojdie
- 1 lingurita de sare grunjoasa macinata (sau sare de mare).
Mod de preparare:
Intr-un bol se amesteca drojdia cu zaharul, apa calda si se lasa 2 minute. Intre timp intr-un alt bol mai mare se amesteca faina integrala cu faina obisnuita, sarea grunjoasa apoi la final se adauga drojdia si se framanta bine aluatul dupa care se adauga uleiul de masline si se mai framanta aluatul 2 minute. Se acopera bolul cu un prosop (se face si o cruce, cum face bunica mea si nu numai;))) si se lasa intr-un loc cald timp de 20-60 de minute pana acesta isi dubleaza volumul. Dupa ce acesta este gata, se bate aluatul si se framanta inca 2 minute. Se imparte in patru parti egale (portiile suplimentare se pastreaza la frigider), dati-le o forma rotunda, folosind facaletul intindeti o bucata de aluat pe masa , si aplatizati-o pana obtineti un blat circular de pizza cu diametrul 25-30 cm. Daca aluatul se lipeste de facalet presarati putina faina. Se unge o tava cu ulei de masline, se pune forma de aluat in tava si se inteapa blatul cu furculita de 5-6 ori. Se da tava in cuptorul preincalzit si se coace timp de 5 minute dupa care se scoate din cuptor si se adauga restul de ingrediente preferate pentru pizza. Pofta buna!

Comentarii