Sos crema, marinata si dressing pentru anumite preparate

Sos crema cu usturoi
  • este un sos cremos, care poate fi folosit la sandwich-uri sau adaugat la antreuri
  • merge de minune cu ciuperci, vinete si spanac
  • este un deliciu pentru iubitortii de usturoi printre care ma numar si eu.
Un poet roman, Horatiu Quintus zicea:
 "Un ospat nu e ospat adevarat daca la inceput
Nu primeste fiecare oaspete o capatana zdravana de usturoi,
Acel grozav afrodiziac
De starnit pofta pentru bucuriile ce au sa vina".
Ingrediente:
- 4 lingure de capere
- 4 catei mari de usturoi
- 1 ceasca seminte de pin (inmuiate in apa timp de 2 ore)
- 1 lingurita de sare himalayana
- 1 rosie
- 1 lingura de marar verde tocat ori uscat
- jumatate de ceasca ulei de masline extravirgin presat la rece
- zeama de la o lamaie.
Mod de preparare:
Se spala si se scurg semintele de pin, se pun intr-un blender impreuna cu rosia, zeama de lamaie, usturoiul si sarea. Apoi se adauga treptat uleiul de masline, astfel incat sa se obtina o crema. Separat, la final se adauga capere si marar. Aceasta crema tine chiar si 10 zile la frigider. Pofta buna!

Sos cu avocado si lamai verzi
  • acest sos imbina savoarea avocadoului cu cea a lamailor verzi
  • poate fi intins ca atare pe paine sau folosit ca sos pentru anumite preparate
  • tine la frigider pana la 5 zile.
Leonadro da Vinci zicea: "Lamaile, care au fost folosite pentru a da un plus de gust verzei si altor legume insipide, pot fi puse in hainele vechi sau nefolosite si le vor apara de molii si alte insecte daunatoare.
Ingrediente:
- 10 ml ulei de masline extravirgin presat la rece
- 2 avocado
- 2 catei de usturoi
- 1 lingurita sare himalayana
- 1 lingurita sirop/nectar de agave
- un praf de piper cayenne
- zeama de la 2 lamai verzi
- apa de la o nuca de cocos.
Mod de preparare:
Se amesteca bine toate ingredientele in blender pana cand se obtine un sos gros si cremos. Pofta buna!

 Dressing vegan
  • acest dressing vegan este absolut delicios
  • poate fi folosit la orice salata ori ca marinata pentru legume sau chiar la paste
  • tine la frigider pana la o saptamana.
Ingrediente:
- 225 ml ulei de masline extravirgin presat la rece
- 40 g alge rosii crude (numite si alge dulse)
- 2 catei de usturoi
- 1 lingurita de sare himalayana
- 1 lingurita de piper cayenne
- jumatate de ceasca seminte de pin
- zeama de la 2 lamai.
Mod de preparare:
Se amesteca bine toate ingredientele in blender pana cand se obtine un dressing gros si cremos.

Dressing Misso
  • este un dressing usor
  • rapid de preparat
  • se poate folosi si ca marinata
  • se serveste cu ciuperci sau cu vinete
  • tine la frigider pana la 10 zile.
Ingrediente:
- 225 ml ulei de masline extravirgin presat la rece
- 3 fire de ceapa verde sau o ceapa mica rosie
- 2 linguri tahini din susan crud
- 2 catei de usturoi
- 1 legatura de patrunjel
- 1 lingura de pasta miso
- zeama de la 2 lamai.
Mod de preparare:
Se amesteca bine toate ingredientele in blender pana se obtine un dressing fin.

Marinata din rosii uscate
  • aceasta marinata are un gust foarte intens
  • poate fi folosita pentru mancarurile italiene
  • poate fi pastrata la frigider pana la 5 zile
  • aceasta marinata este exceptionala pentru pastele cu fructe de mare.
Ingrediente:
- 10 ml ulei de masline extravirgin presat la rece
- 6 rosii
- 5 frunze proaspete de busuioc
- 4 jumatati de rosii uscate (se gasesc si la Kaufland)
- 3 catei de usturoi
- 2 linguri mix de ierburi italiene (eu am reusit sa-mi achizitionez un raft cu condimente printre care si acest mix exceptional)
- 2 linguri sirop/nectar de agave.
Mod de preparare:
Se amesteca bine toate ingredientele intr-un blender pana cand pasta rezultata devine cremoasa si groasa.

Comentarii