In urma cu patru zile am promis ca o sa scriu si un articol despre compozitia leguminoasele, iar astazi e acea zi. Este bine sa stim compozitia lor chimica pentru a sti cu exactitate, de cat avem nevoie pentru a-i asigura organismului aportul necesar de vitamine, minerale, proteine si grasimi. Si daca vrem sa ne dezvoltam masa musculara nu este nevoie de produse speciale ci trebuie sa includem in alimentatia noastra produse diverse cu continut ridicat de proteine de calitate. O persoana care nu are activitate fizica, are nevoie de 50 g de proteine zilnic, insa o persoana care are activitate fizica intensa zi de zi, are nevoie de proteine in functie de greutatea corporala, inmultita cu 2 ( de exemplu o persoana cu activitate fizica intensa are 50 kg iar necesarul zilnic de proteine este de 100 g). Iata ce contin urmatoarele leguminoase:
BOBUL
Proteine: 25-34%
Hidrati de carbon: 50-55%
Grasimi: 1,5%
Fibre: 7,5%
Saruri minerale: Na, K, P, Ca, Fe, Mg (2-4%)
Vitamine: A, B1, B2, C.
FASOLEA (boabe de fasole)
Fasolea verde poseda cam de 10 ori mai putine proteine si hidrati de carbon decat cea uscata, iar valoarea energetica este de 31 calorii/100 g.
Fasolea verde este un bun reconstituent si stimulent nervos, diuretic, depurativ, antiinfectios, tonic hepatic si al pancreasului.
Fasolea uscata are urmatoarele proprietati: nutritiva, energetica, reconstituent, reparator al sistemului nervos.
Proteine: 21-25%
Hidrati de carbon: 56%
Saruri minerale: K 770 mg, Ca 195 mg, P 420 mg, Fe 7 mg, Ni, Cu, Co
Vitamine: A 25 mg, B1 0,5 mg, B2 0,4 mg, niacina 3,4 mg, C 20 mg
Valoare energetica: 320 calorii/100 g boabe uscate.
LINTEA
Proteinele din linte au o digestibilitate ridicata si este foarte nutritiva. Se recomanda o cura cu linte in stari de slabire generala, atrofie musculara, hipotensiune, adinamie, convalescenta, mamelor care alapteaza.
Proteine: 24%
Hidrati de carbon: 56%
Grasimi: 1%
Saruri minerale: Fe, Na, K 810 mg, P 410 mg, Ca 75 mg
Vitamine: A 21 mg, B1 0,45 mg, B2 0,25 mg, niacina 2 mg, urme de vitamina C
Valoare energetica: 354 calorii/100 g.
MAZAREA
Mazarea este o importanta sursa de proteine, hidrati de carbon, fosfor si alte minerale. Este energetica, usor laxativa, inlesneste evacuarea intestinala si este contraindicata in enterite.
Mazarea verde contine:
Proteine: 3%
Hidrati de carbon: 6%
Saruri minerale: Na 1mg, K 120 mg, Ca 10 mg, P 50 mg, Fe 0,8 mg
Vitamine: A 0,1 mg, B1 si B2 cate 0,05 mg, niacina 1 mg, C 25 mg.
Mazarea uscata contine:
Proteine: 22%
Grasimi: 1%
Hidrati de carbon: 59%
Saruri minerale: 30 mg, K 915 mg, Ca 45 mg, P 230 mg, Fe 5 mg
Vitamine: A 20 mg, B1 0,7 mg, B2 0,2 mg, niacina 3 mg, C 1 mg.
Contine aminoacizi esentiali, acizi organici ( glutamic, leucina, fenilalanina, arginina, asparagic).
SOIA
Proteine: 33-49% formate din aminoacizi (leucina, izoleucina, cisteina, metionina, fenilalanina, treonina, lizina, valina, triptofan)
Grasimi: 15-22%
Hidrati de carbon: 26%
Saruri minerale: Na 4 mg, K 1870 mg, Ca 195 mg, P 555 mg, Fe 12,1 mg
Vitamine: A 15 mg, B1 0,75 mg, B2 0,30 mg, niacina, mici cantitati de vitaminele C, D, E, K
Contine diastaze, lecitina, ceruri, rezine, celuloza
Valoare energetica: 469 calorii/100 g.
Uleiul de soia contine 85% acizi grasi nesaturati si 10-15% acizi grasi saturati. Acizii grasi nesaturati sunt reprezentati de acidul oleic 25-35%, acidul linoleic 40-50%, acidul linolenic 2-10%, urme de acid arahidonic. Acizii grasi polinesaturati ii confera proprietati hipocolesterolemiante. Soia este un aliment complet, foarte digestibil si are rol plastic si atimulator pentru muschi, oase, nervi. Are rol energizant, remineralizant si echilibrant celular, hepatoprotector, venotonic. Valoare terapeutica deosebita in combaterea asteniei. Este un aliment pretios pentru bolnavii de diabet. Faina de soia este de 20 de ori mai bogata in materii grase si de 4 ori mai bogata in azot decat faina de grau.
Deci trebuie neaparat sa incerc sa fac si clatite cu faina de soia;)))...Cu faina de orez sunt usoare, cu faina integrala de ovaz sunt consistente si delicioase iar combinate impreuna sunt numai bune cu orice umplutura am adauga.
Comentarii
Trimiteți un comentariu