Ce alimente ne ajuta sa ne bronzam frumos?

Sigur ca pentru un bronz frumos e nevoie de o piele sanatoasa, care are nevoie de o aprovizionare corespunzatoare cu vitamine. Problema alimentatiei este complexa si pentru a ne hrani intr-un mod corect, in afara de indicatiile ce vor urma, trebuie sa tinem seama de alimentatia pe care o consideram a fi cea mai potrivita pentru noi. Iata care sunt aceste vitamine esentiale pentru o piele sanatoasa si un bronz frumos de durata:
Vitamina A este esentiala pentru sanatatea tegumentelor si mucoaselor. Se gaseste sub forma de retinol (vitamina activa) in oua, ficat, ulei din ficat de peste, lapte, ardei rosu, cartofi, morcovi, legume cu frunze inschise la culoare, sau sub forma de betacaroten (provitamine - pigmenti carotenoizi) in morcovi, cartofi, legume cu frunze verzi, caise, pepene galben, varza. Betacarotenul este solubil in grasimi, astfel ca trebuie insotit de acestea pentru a se absorbi.
Vitamina C are rol antioxidant (actioneaza impotriva radicalilor liberi), regleaza sinteza colagenului si are efecte de decolorare a petelor. Se gaseste in fructe si legume, dar in cantitate mai mare in citrice, kiwi, coacaze, capsuni, ardei gras, broccoli, varza, spanac, patrunjel, legumele cu frunze de culoare verde inchis, conopida, pepene galben, ficat, rinichi, rosii.
Vitamina B3 (PP sau niacina) exercita in general o actiune euforica si este importanta pentru felul in care pielea reactioneaza la soare. Daca este insuficienta, in zonele expuse la soare apar modificari ireversibile, pete si zone subtiate. Se poate gasi in carne si organe de pasare, peste porc sau vita, ciuperci, rosii, cafea, drojdie de bere, cereale, legume, lapte si derivatele lui.
Vitamina B2 (riboflavina) asigura pastrarea integritatii tegumentelor si bronzarea uniforma. Are efect euforic pentru piele, lipsa ei se afla la originea dermatitelor uscate. Se gaseste in legume verzi, branzeturi, iaurt, carne, lapte, rosii, drojdie de bere, oua, peste si ficat.
Desi celelalte vitamine nu se implica direct in procesul bronzarii, sunt necesare pentru a ajuta pielea sa treaca cu bine peste perioada expunerii la soare, destul de solicitanta.
Vitamina B6 (biotina) si vitamina E (tocoferol) sunt importante atunci cand exista carente, apar diverse afectiuni cutanate, cum ar fi prurit, eritem, psoriazis...
Vitamina B6 exercita o actiune antiseboreica, favorizeaza cresterea parului si este sintetizata de flora bacteriana intestinala. Se gaseste in drojdie de bere, orez integral, legume uscate, galbenus de ou, ficat.
Vitamina E are actiune antioxidanta si activeaza regenerarea celulara, previne daunele provocate de radiatiile UVA (A de la arsuri solare) si UVB (B de la bronz). Se gaseste in germeni de cereale, legume, ulei de masline si de arahide, unt, galbenus de ou, ficat.
Evitarea alcoolului, tutunului si adoptarea unei diete bogata in antioxidanti, vor ajuta pielea sa inlature efectele nocive ale radiatiilor solare, radicalilor liberi si sa isi mentina peste ani frumusetea si elasticitatea.

Comentarii